Tedavi Amaçlı Aloe Vera Nasıl Kullanılır?
Tıbbi sarısabır olarak da bilinen aloe vera; dünyanın kuru ve sıcak bölgelerinde yetişen, geniş yapraklı ve sulu bir bitkidir. Aloe vera, 1 metreye kadar uzayabilen, gövdesiz ya da oldukça kısa gövdeli bir bitkidir. Yapraklar kalın ve tombul, yeşilden gri-yeşile değişen renklerdedirler. Üst ve alt yüzeylerinde farklı şekillerde beyaz benekler bulundurlar. Dışarda yetişen bazı aloe vera bitkilerinde sarı çiçekler bulunabilir ancak saksıda yetişenlerde bu çiçekler görülmez. Bitkiden gelen aloe vera özü, yara ve yanıkların iyileşmesinde, kuruluğun hatta soğuk kesiklerinin giderilmesinde tedavi edici etkiye sahip olabilir. Aloe verayı tibbi amaçlarınız için nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Aloe Vera Jeli Kullanmak
[dropcap]1[/dropcap]Tıbbi kullanımlarınız için ihtiyacınız kadar aloe jeli çıkarın. Aloe bitkinizin yaprakları, ihtiyacınız kadar çıkarabileceğiniz aloe jeli ile doludur. Aloe jeli çıkarma işlemini, ihtiyaç duyduğunuz zaman yapın. Jele ihtiyaç duyduğunuzda, aloe bitkisinin yapraklarından birini kesin ve sıkın veya içindeki jeli bir kaşık yardımıyla çıkarın.
Çok miktarda jele ihtiyacınız varsa, içindeki tüm jele ulaşabilmek için yaprağı yatay olarak yarıya kesebilirsiniz.
Bir seferde yalnızca ihtiyaç duyduğunuz kadar jel çıkarın. Jeliniz arta kalırsa, hava geçirmez bir saklama kabına koyarak, buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsiniz.
[dropcap]2[/dropcap]Güneşe maruz kalma sonrasında aloe uygulayın. Taze aloe jelini, bölgeyi iyileştirmesi ve serinletmesi için güneş yanıklarına uygulayabilirsiniz. Jeli, yanmış bölgeye uygulayın ve bunu cildinizin ne kadar nemli kalmasını istediğinize bağlı olarak birkaç saatte bir tekrarlayın.
Güneş yanığınıza uygulamadan önce aloe jelini bir ya da iki saat buzdolabında bekletmeyi deneyin. Soğumuş aloe, hoş bir ferahlık etkisi gösterecektir.
İnsanlar, yüzyıllardır aloe verayı güneş yanığı tedavisinde kullanmalarına rağmen, aloe veranın güneş yanıkları üzerinde tedavi edici etkiye sahip olduğunu gösteren bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır.
[dropcap]3[/dropcap]Aloe verayı hafif yanıklar için kullanın. Aloe, hafif yanıkların tedavisinde etkili olabilir hatta iyileşme sürecini hızlandırabilir. Az miktarda jeli yanmış bölgeye uygulayın ancak kanayan, kabarmış ya da başka türlü bir zarara uğramış bir deri bölgesi için kullanmayın.
[dropcap]4[/dropcap]Kepekleri önlemesi için aloe verayı kafa derinize uygulayın. Aloe vera jelinin, kepekleri tedavi etmede oldukça başarılı olduğu görülmüştür. Tek yapmanız gereken, az miktarda jeli kafa derinize masaj yaparak uygulamaktır.
Saçınızı yıkadıktan sonra, az miktarda jeli ellerinize sürün (Saçınızı yıkamak için kullandığınız şampuan miktarıyla hemen hemen aynı miktarda).
Ardından parmak uçlarınızı kullanarak, jeli kafa derinize uygulayın ve saçınızda bırakın. Bu işlemi saçınızı her yıkamanızdan sonra tekrarlayın.
[dropcap]5[/dropcap]Aloe verayı uçuklar için kullanın. Aloe veranın, uçuk olarak bilinen herpes virüsünü tedavi etmede de oldukça başarılı olduğu bulgulanmıştır. Henüz çıkmaya başlayan bir uçuğunuz olduğunda, parmak ucunuza az miktarda jel alın ve uçuğun üzerine sürün. Uçuğun jel ile kaplanmış halde durması için uygulamayı sık sık tekrarlayın.
[dropcap]6[/dropcap]Aloe verayı kuru ciltlere uygulayın. Aloe, kuru ciltlerin tedavisi için ya da nemlendirici olarak kullanılabilir. Her zaman kullandığınız losyonu aloe vera jeliyle değiştirmeyi deneyin. Jeli, vücut losyonunuzu kullanma yönteminizle aynı şekilde kullanın, tüm vucudunuza yayın ve emilene kadar masaj yapın.