Su üstünde yürüme hissi veren spor: SUP (Stand Up Paddling) Yoga. SUP Yoga’yı öğrenmek oldukça kolay, özellikle sörf yapanların ders bile almasına gerek yok; ancak bilmeyenler için SUP Yoga’dan önce SUP eğitimi alınmasında fayda var. Artık Alaçatı, Çeşme gibi tatil mekânlarında ders veren yerler mevcut.
Neden Sup Yoga?
Harika bir egzersiz. Tahta üzerinde dengede durmak zor olduğundan denge noktanızı bulmanız gerekiyor. Bu a dikkatinizin artmasını ve daha iyi odaklanmanızı sağlıyor. Ayrıca eğer bir yanınıza farkında olmadan daha çok ağrırlık verdiyseniz, tahta dengesini kaybediyor bu yüzden denge kurmanız kolaylaşıyor.
Çok rahatlatıcı. Durgun su üzerinde yapıldığından ağırlıksızlığı tatmanız kolaylaşıyor ve vücudunuz çok daha kolay esniyor.
Su sesi nefesinizi kontrol etmenizi sağlıyor. Baz araştırmalar su sesinin daha çok rahatlık verdiğini ve sakinleştirdiğini savunuyor. Bu yüzden fit kalırken aslında rahatlıyor ve dinleniyorsunuz.
Suya düşme korkusu odaklanmanız için gerekli adrenalini sağlıyor. Böylece spor yaparken gerekli olan adrenalin kolaylıkla sağlanmış oluyor ve sizi motive ediyor. Daha çok çalışmanızı sağlıyor.
Su üstünde yürüme hissi yaratıyor. Bu sandığınızdan daha eğlenceli. Böylece spor sıkıcı ve yorucu olmaktan çıkıp eğlenceli bir oyun halini alıyor.
Tekrardan ayağa kalkmayı öğretiyor. Şu ana kadar SUP yoga yapıp hiç suya düşmeyen yoktur. Bu sizin hırslanmanızı ve tekrardan ayağa kalkmanızı sağlıyor. Farkında olmadan bu hayatınızı kolaylaştıracak bir felsefe haline geliyor. Uzun zamandır SUP yoga yapanların söylediklerine göre bu spordan sonra hayatta karşılaştığınız zorlukları daha kolay çözebiliyorsunuz.
Stand Up Paddle(SUP) Yogaya Başlangıç:
Su üstünde yapılan yogada bir denge noktası bulunmaktadır. Bu nokta tahtanızın sabit durduğu, sallanmadığı noktadır.
Dikkat!! Bu spor kesinlikle durgun sularda yapılmalıdır. Aksi takdirde hareketler arası geçiş yaparken düşebilir, boynunuzu bile kırabilirsiniz. Ayrıca güneşli bir havada yapıyorsanız mutlaka güneş kremi sürün. Hatta güneş gözlüğü ve şapka takmanız iyi bile olabilir fakat bazı hareketleri yapmanızı zorlaştırırlar. Güneşe çıkarken susuz kalmayın, bu sporu yapmadan önce mutlaka su tüketin.
Tahtanızın üstünde VIRASANA pozisyonunda (kahraman pozu) oturarak başlayın. Bu poz bacaklarınızı birbirinin üstüne atarak bağdaş kurduğunuz, belinizin üstünün ise tamamen dik olduğu pozdur. Sol tarafınıza dönerek sağ elinizi sol dizinize ve sol elinizi ise arkanıza tahtanın üstüne koyun. Vücudunuzu dik tutun ve nefes alma alıştırmaları yapın, daha sonra diğer tarafa dönün ve aynı alıştırmaları uygulayın.
Daha sonra ayaklarınızın ve ellerinizin üstünde durarak kalçanızı havaya kaldırın. Bu pozisyon ise ADHO MUKHA SVANASANA pozisyonudur (aşağıya bakan köpek pozisyonu):
Sıra SUKHASANA pozisyonunda. Elleriniz aşağı bakan köpek pozisyonundaki yerlerde hareket etmeden dururken ayaklarınızı öne doğru getirin ve bu sefer normal bir bağdaş kurun. Bu pozisyonda başınız tahtaya bakar şekilde kollarınızın arasında olsun. El parmaklarınızı tahtanın üzerinde ileri geri hareket ettirmeye başlayın; bu sayede boynunuz, başınız ve bütün arka vücudunuzdaki kaslar açılmaya başlayacaktır. Daha sonra ayaklarınızın yerini değiştirerek bu hareketi tekrar uygulayın.
Tahtanın üstüne yatın ve belinizle beraber vücudunuzun üst kısmını ellerinizden yardım alarak yukarıya kaldırın. bu kalkıp inme hareketini tekrar edin; bu hareketin adı ise BHUJANGASANA (kobra) pozisyonudur.
Kobra pozisyonunda gerekli esnekliğe ulaştıktan sonra o pozisyondayken sadece ayak parmaklarınız (ucuna basarak değil) ve elleriniz tahtaya bağlı kalacak şekilde kendinizi yukarıya doğru kaldırın. bunu yaparken vücudunuzun üst kısmını yukarıya bakar şekilde tutmakta fayda var. Bu pozisyonun adı ise UURDHVA MUKHA SVANASANA (yukarıya bakan köpek). Bu pozisyondan sonra aşağıya bakan köpek pozisyonuna geri dönün.
EKA PADA RAJA KAPOTASANA (güvercin) pozisyonuna geçmek için sağ bacağınızı bağdaş yapacakmış gibi öne kırın, sol bacağınızı ise arkaya doğru uzatın. El parmak uçlarınızdan destek alarak vücudunuzu dik ve havada tutun. Bir süre bu pozisyonda durun; derin bir nefes alın ve bekleyin. Daha sonra aşağıya bakan köpek pozisyonuna geri dönün.
Sağ bacağınızı önünüzde dizinizden kıracak şekilde tutun ve sol bacağınızı ise arkaya uzatın, sol bacağınızdaki parmak uçlarınızı ve dizinizi tahtaya değdirin. Vücudunuz önünüzde adım oluşturmuş sağ bacağın üstünde dursun fakat başınız dik dursun. Bu pozisyonu bacak değiştirerek ve nefes alıştırmalarına uydurarak tekrarlayın. Bacak değiştirme arasında aşağıya bakan köpek pozisyonuna girin ve öyle ayak değiştirin.
Yüzüstü tahtaya uzanın. Arkadan uzanarak ayaklarınızı bileklerinizden tutun, başınızı kaldırın ve göbeğinizin üstünde dengede durun. Ayaklarınızı bırakıp uzanarak ve tekrar tutarak bu pozisyonu tekrarlayın.
Kollarınızı ellerinizden dirseklerinize kadar tahtaya dayayın ve ayak parmak uçlarınız üzerinde durun (FOREARM PLANK duruşu). Karnınızı çekip bırakın ve vücudunuzu iyice gerdirin. Bu duruşu iyice kavradıysanız geliştirebilirsiniz. Ayaklarınızı yanlara doğru açıp kapayabilirsiniz.
FOREARM PLANK duruşundayken başınızı tahtaya dayanan kollarınızın üstüne koyun ve ayaklarınızı havaya kaldırın. bu pozisyonda vücudunuz kalçanıza kadar dimdik durmalıdır. Bacaklarınızı ise dik üçgenin hipotenüsü gibi uzatın ve parmak uçlarınız tahtada olsun. Tam yapabilirseniz eğer bir dik üçgen görünü vereceksiniz.
Eğer dengenize güveniyorsanız ve daha önce yoga yaptıysanız bu duruşu geliştirin ve ayaklarınızı tahtadan kaldırın, bacaklarınızı tahtayla paralel hale getirin. Böylece HEADSTAND pozisyonuna geçmiş olacaksınız.
Dizlerinizi kırın ve bacaklarınızın üstüne oturun. Ellerinizi tahtaya doğru uzatın ve başınızı tahtaya doğru eğip nefes alış verişlerinizle iyice rahatlayın. Bu duruşun adı BALASANA duruşudur (çocuk duruşu).
Sırtınızın üstüne uzanın ve SETU BANDHA SARVANGASA (köprü pozisyonu) pozisyonuna geçin. Ayaklarınızı tahtaya tam basın ve dizlerinizi doksan derece yapacak şekilde kırın. Ayaklarınızla dizleriniz arasındaki kısım tahtaya dik olsun boynunuzdan vücudunuzu havaya kaldırın ve ellerinizi yanlarda ayaklarınıza doğru uzatın. bu pozisyondayken ayaklarınızı birer birer havaya kaldırın.
Son olarak tam bir rahatlama için sırtınızın üstünde uzanın ve ayak tabanlarınızı dizlerinizi iyice kırarak birleştirin. Ellerinizi yanlara suya doğru açın. Bu SUPTA BADDHA KONASANA pozisyonudur. Gözlerinizi kapatın suyun ve denizin tadını çıkartın.