Sırt Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sırt ağrısı Türkiye’de çok ciddi bir problemdir. Her sene birçok kişi sırt ağrısından muztarip oluyor. Çalışan insanların %50’si ciddi bir sırt ağrısı çektiklerini belirtmektedir. Sırt ağrısının birçok farklı sebebi vardır fakat birçok vaka mekanik sebeplerden kaynaklanmaktadır. Bir diğer deyiş ile iltihaplı arterit, fıtık, enfeksiyon veya kanser gibi ciddi durumlardan kaynaklanmamaktadır. Mekanik sırt ağrısı için çeşitli etkili tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bu tedavi şekilleri kayropraktik bakım,fizyoterapi, masaj ve akapunturu içermektedir. Sırt ağrısının sebebini ve ciddiyetini anlamak çok önemlidir çünkü bu durum sizin nasıl bir tedavi protokolünü takip edeceğinizi belirler.
Bölüm 1: Sırt Ağrısını Teşhis Etmek
[dropcap]1[/dropcap]Zaman verin. Birçok sırt ağrısının sebebi çok çalışmak veya kayıp düşmek gibi küçük kazalar olabilir. Bunlar birkaç gün içerisinde kendi kendine çözülebilir. Ağrı çok ciddi değil ise sabırlı olun. Tedavi ile veya tedavisiz bir biçimde sırt ağrısının sizden uzaklaşma olasılığı elbette vardır.
Ciddi ağrılar bacaklarda uyuşma ve karıncalanma ile beraber ortaya çıkıyorsa çok ciddi bel incinmelerinin işareti olabilir.
Bel rahatsızlıkları idrara çıkma konusunda zorluk, ateş ve kasti olmayan kilo kaybını da içeriyorsa profesyonel bir yardım almak çok önemlidir.
[dropcap]2[/dropcap]Doktorunuzdan bir randevu alın. Birkaç gün boyunca önemsemediğiniz ve zaman verdiğiniz sırt ağrınız geçmiyorsa fizyoterapistiniz ile görüşüp bir randevu almanız gerekmektedir. Doktorunuz sırtınızı inceleyecek ve beslenme alışkanlığınız, yaşam tarzınız ve ailenizin tıbbi geçmişi hakkında sorular soracaktır. Hatta röntgen çektirmenizi ve eklem romatizması omurga enfeksiyonu gibi hastalıkları kontrol etmek için kan testine girmenizi isteyebilir. Fakat sizin aile doktorunuz kas ve iskelet sistemi veya bel kemiği uzmanı değildir. Belki de bu konuda uzman olan başka bir doktora sevke ihtiyaç duyabilirsiniz.
Doktorunuz size antiinflamatuar ve analjezik etki gösteren ilaçlar olan ibuprofen ve acetaminophen önerebilir. Bu ilaçlar sizin sırt ağrıları ile başa çıkmanızı sağlayabilir.
[dropcap]3[/dropcap]Bir uzmana sevkinizi isteyin. Ağrılarınız dinlenerek veya ilaç ile geçmediyse bir uzmana sevkinizi istemeyi düşünmeniz gerekmektedir. Hareketten kaynaklanan belin alt bölgesinde bulunan ağrılar ciddi bir sağlık sorunu olarak düşünülmez. Buna rağmen sırt ağrıları, işi veya spor aktivitelerini kaçırmanıza, güçten düşmenize neden olabilir. Tipik nedenler; kasların sıkışması, belkemiği eklem burkulması, belkemiği sinir iltihaplanması, belkemiği disk zedelenmesi olarak sıralanmaktadır. Fakat ortopedist, nörolog, romatolojistler kanser, enfeksiyon, osteoropoz, belkemiği çatlağı, bel fıtığı, böbrek kanseri gibi daha ciddi rahatsızlıkların kontrolünü de yapmak zorundadır.
Röntgen, kemik taraması, MRI, CI ve ultrason taraması uzmanların sırt ağrınızın nedenini teşhis etmesi için kullanacakları yardımcı yöntemlerdir.
Alt bel ve lumbar bölgesi ağrıya ve yaralanmaya çok daha fazla yatkındır çünkü vücut kütlesini bu bölgeler destekler.
[dropcap]4[/dropcap]Sırt ağrınızın sebebini anlayın. Doktorunuzun koymuş olduğu teşhisi size açık bir biçimde ifade ettiğinden emin olun. Özellikle ağrınızın sebebini ve eğer mümkünse durumunuza uygun olan çeşitli tedavi seçeneklerini açıklamasını talep edin. Sadece çok ciddi ağrı sebepleri nadiren cerrahi müdahale gerektirir. Zaman zaman hafif sırt ağrıları kendi kendine birkaç gün içerisinde çözülür fakat daha güçten düşürücü sırt ağrıları için tedavi tavsiye edilir çünkü bu tedavi ağrının süresini azaltır ve ağrının tekrarlamasını bir diğer deyiş ile kronikleşme riskini azaltır.
Hareketten kaynaklanan sırt ağrıları ciddi olabilir fakat yüksek ateş, hızlı kilo kaybı, mesane problemleri, bacak fonksiyonlarının azalması gibi ciddi rahatsızlıkların habercisi olan noktaları içermez.
Sırt ağrısının genel sebepleri duruş bozukluğu, uygun olmayan kaldırma teknikleri, obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve spor aktivitelerinden kaynaklanan hafif travmaları içerebilir.
Bölüm 2: Kas Ağrılarını Tedavi Etmek
[dropcap]1[/dropcap]Epsom tuzu ile banyo yapın. Kas ağrıları sırt ağrılarının en yaygın sebeplerinden bir tanesidir. Belkemiği ile ilişkili olan kaslar hem kalın hem de güçlüdür fakat susuz kalındığında, çok çalışıldığında veya üşütüldüğünde yaralanmaya çok eğimlidir. Bütün sırtınızı ve bacaklarınızı ılık bir Epsom banyosu ile yıkamak sırt ağrılarınızı, şişkinliği ve kas gerginliğini azaltabilir. Tuzun içerisindeki magnezyum kas liflerini rahatlatır ve iyileştirir. Kısa bir süre içerisinde hızlıca ağrıyı kesebilir.
Tuzlu banyonuzun çok sıcak olmadığından emin olun. Aksi takdirde bu banyo vücudunuzdan su atımına neden olur ve kaşarınızın susuzlaşmasına ve daha ileri boyutta zararın ortaya çıkmasına neden olur.
Kas sıkışmalarından kaynaklanan bel sorunları ağrılı ve donuk olarak tabir edilir ve güçten düşürücü bir yapıya sahip değildir. Bazı hareketler bakımından kısıtlanırsınız fakat yürüme, oturma ve uyuma gibi aktiviteler zarar görmez.
[dropcap]2[/dropcap]Bir masaj uzmanına görünün. Kas gerilmeleri, kas dokularının gerilme limitlerinin aşılması ve yırtılma sonucu ortaya çıkabilir. Bu yırtıklar iltihaplanmaya ve daha fazla zarara neden olacak kas spazmlarına neden olabilir. Derin bir vücut masajı kas gerilmelerinin yumuşamasına yardımcı olur çünkü kas spazmlarını azaltır, iltihaplanmaya karşı savaşır ve rahatlama sağlar. 30 dakikalık bir masaj ile başlayın ve alt bel-kalça kısmına odaklanın. Masaj uzmanınıza dayanabildiğiniz kadar ileri gitmesi için izin verin.
İltihabın, laktik asidin ve toksinlerin vücudunuzdan temizlenmesi için masaj sonrası bol miktarda su için. Su içmezseniz hafif bir mide bulantısına ve baş ağrısına neden olabilir.
Masaj terapisine alternatif olarak, belinizin alt kısmına ağrının olduğu bölgeye doğru bir tenis topu koyun ve topu ağrınız hafifleyinceye kadar yuvarlamaya devam edin.
Kas gevşetici ilaç alın; kas gevşetici ilaçlar incinmiş kasların neden olduğu sırt ağrılarının hafiflemesine ve rahatsızlığın azalmasına yardımcı olabilir. Fakat bu ilaçlar mideye, böbreklere ve karaciğere zarar verir bu nedenle kısa süreli olarak kullanılmaları gerekmektedir. Unutmayın ki kas gevşetici içmek vücudunuzdaki diğer kasların garip hissedilmesine neden olabilir çünkü bu ilaçlar tüm vücudunuzda dolaşım sistemi ile devir daim eder. Sadece bel bölgenizde etkili olmaz.
Bazı kas gevşeticilerinin yan etkisi olarak ağız kuruluğu, uyku sersemliği, kabızlık ve karmaşaya neden olabilir.
Kas gevşeticilerine alternatif olarak antiinflamatuvar da kullanılabilir.