Sıcak Hava Balonu Nasıl Uçar?

Sıcak hava balonu tutkunları dünyanın dört bir yanında bulunabilir, size belirli bir miktar para karşılığında bu macerayı yaşamayı sunabilir veya yer üstü takımlarında size gönüllü bir pozisyon önerebilirler. Eğer sıcak hava balonunun tadına daha önceden vardıysanız ve ipleri çekip ateşi yakan insan siz olmak istiyorsanız, yalnız uçuşunuzdan önce eğitime ve eğitim sonunda alınan sertifikaya ihtiyacınız olacaktır. Balonun nasıl kullanıldığını öğrenerek işe başlamış olacak ve ardından bu hobinin size uygun olup olmadığını keşfetmiş olacaksınız.

Balona Rehberlik, Pilotluk Yapmak

[dropcap]1[/dropcap] Birinci pilot olarak balonu uçurmadan önce ilgili eğitimi alın. Aşağıda verilen yönlendirmeler her ne kadar bir balon pilotunda olması gereken yetenekleri ve pilotun görevlerini anlamanıza yardımcı olsa da, gerçek hayatta edinilen bir deneyimin yerini tutmayacaktır. Tam donanımlı bir pilot olmanız için gereken lisans ücreti binlerce türk lirasını bulabilir, ancak işe yer üstü takımının gönüllü bir parçası olarak da başlayabilirsiniz. Yeryüzünde verilen eğitimleri tamamladıktan sonra sertifika verilen testi geçebilmek için yaklaşık 10-15 saat uçuşunuz olması gerekir. Bu zorunluluklar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir.

[dropcap]2[/dropcap] Hava durumunu kontrol edin. Bir uçuşu ne zaman iptal etmeniz gerektiğini bilmek oldukça önemlidir. Rüzgarın sert estiği havalarda uçuş oldukça tehlikelidir ve baştan iptal edilmesi gerekir. Yeni başlayanlar için en uygun zaman havanın genelde kolaylıkla tahmin edilebildiği ve rüzgarın yavaş hızda estiği gün doğumunu takiben birkaç saat ile gün batımından önceki birkaç saat olacaktır.

[dropcap]3[/dropcap] Hayati malzemeleri kontrol edin. En azından, uçuşunuz esnasında balonda bir yangın söndürücü, bir ilk yardım çantası, topografik bir harita, bir hava ulaşım haritası, yükseklik ölçer ve uçuşunuzun detaylarını kayıt edeceğiniz bir seyir defteri olması gerekir. Uçuşunuz için yeterli miktarda yakıtınız olduğunu kontrol edin- tipik bir yolculuk için saatlik 114 litrelik bir yakıta ihtiyacınız olacak. Daha uzun uçuşlar için, radyo ekipmanı ve buna ek olarak bir elektronik navigasyon sistemine de ihtiyacınız olabilir.

[dropcap]4[/dropcap] Kalkış için balonu şişirin. Neredeyse tüm balonların kalkışı için birkaç insan gerekir. İlk aşamada, ısıtıcı balon sepetinin çerçevesine yerleştirilir, kenar kısımları örtüye bağlanır ve katlanmamış halde yere serilir. Örtünün ağız kısmı açık bırakılır ve güçlü bir fan yardımıyla on dakika boyunca şişirildikten sonra ısıtıcı yardımıyla ısıtılır. Takım üyeleri yardımıyla sepet yerde tutulur veya balon kalkışa hazır hale gelene kadar yere bağlanır. Sepet hafife eğilir ve yolcular ile pilot yerini alır, ardından pilot kalkış için ısıtıcıdan bir alev gönderir.

[dropcap]5[/dropcap] Kalkış esnasında dikkatli olun. Bir pilot olarak, her şeyin yolunda ve planlandığı şekilde ilerlediğinden emin olana kadar şişen örtüden ve yerde bekleyen takım arkadaşlarınızdan gözünüzü ayırmayın. Kısaca stratejik yöntemlerle balonun seyahati esnasında yoluna çıkabilecek bütün ağaç veya diğer engelleri kontrol edin. Kalkıştan itibaren ilk esintiyi hissetmeye başladığınızda, uçuş rotanız üzerindeki engele kenetlenin ve balonun bu engeli atlattığından emin olmadan uçuşa devam etmeyin. Örneğin, rotadan bir sapma gördüğünüzde hızlı yükselerek bu durumdan kurtulabilirsiniz.

[dropcap]6[/dropcap] Sizinle ilgili hava olaylarını iyice öğrenin. Müstakbel balon pilotlarının sertifikalarını almaları için, temel olarak sıcaklık, yükseklik ve nem arasındaki bağlantı ile farklı tip bulutların hava hakkında nasıl ipuçları verdiğini gösteren meteoroloji testini geçmeleri gerekir. Her ne kadar tamamı verilmemiş olsa da, bilmeniz gereken yaygın durumlar:

Yükselme ya da alçalma esnasında rüzgar yönündeki belirgin değişimler rüzgar değişimi olarak adlandırılır ve hızınızı azaltmanız veya artırmanız yönünde odaklanmanızı gerektirir. Eğer sert bir rüzgar değişimi ısıtıcınızdan çıkan alevi söndürürse, hızlıca yeniden yakın ve olası bir kazayı önleyin.

Eğer balon sizin hareketlerinize cevap vermekte gecikiyorsa, veya yükselme esnasında bir hava kirliliği ile karşı karşıyaysanız, ters yüz olma durumunda olabilirsiniz. Bu durum etrafınızı saran havanın siz yükseldikçe daha da ısınmasından kaynaklanır. Bu durumu telafi etmek için yükseklik değiştirdiğiniz esnada ısıyı artırıp azaltarak yeniden ayarlayın.

[dropcap]7[/dropcap] Rüzgarın yönünü ve hızını kontrol edin. Bir hava haritasının nasıl okunacağını öğrenin, ve ardından bilginizi kullanarak uçuşunuz esnasında genel rüzgar hızının ve yönünü farklı bölgeler için belirleyin. Bulunduğunuz bölgenin altındaki yerel yerleşimdeki rüzgar durumunu test etmek için, sepetin bir yüzüne tükürün veya traş losyonu sıkın.

[dropcap]8[/dropcap] Yön belirlemeyi öğrenin. Balon pilotları, uçuş boyunca yönlendirmeyi sağlamak ve yükseklik hakkında bilgi sahibi olmak için topografik harita ve yükseklik ölçer kullanma üzerine eğitim alırlar. Bölgenize ait bir hava ulaşım haritası temin edin ve bu haritayı kullanarak uçakların rotasından uzak durun. Bulunduğunuz bölgede yasal bir gereklilik olmadıkça kısa uçuşlarınız için GPS veya dürbüne ihtiyacınız olmayacaktır.

[dropcap]9[/dropcap] Türbülans ve yükselen sıcak havadan kaçının. Eğer türbülans yaşıyorsanız veya bulutlar veya diğer hava koşulları sizi bu duruma yatkın hale getiriyorsa, en kısa sürede iniş yapın. Benzer şekilde, eğer herhangi bir dairesel hareket veya planlanmamış bir yükselme seziyorsanız, yükselen sıcak hava balonunuzun kontrolünü kaybetmesine sebep olmadan önce acil iniş yapın. Sıcak havadan kaçıp iniş yaptığınız takdirde hemen balondaki havayı boşaltın, aksi takdirde balon yerde sürüklenecektir.

[dropcap]10[/dropcap] Acil durumlar için hazırlıklı olun. Alevi tekrar yakmayı sürekli olarak tekrarlayın ki uçuş ortasında herhangi bir acil durumda hızlıca hareket edebilesiniz. Eğer alevlendirme işlemi gerçekleşmezse, yakıtta bir tıkanma meydana gelmiş olabilir. Bu durumda eğitimde öğretilen şekilde patlama valfini çekin ve ateşi yeniden alevlendirin. En kötü durumda, balonun örtüsü yırtılmış olabilir ve bu durumda da alçalma hızınızı minimuma indirmek için mümkün olduğunca çok ısı vermeniz gerekir.

[dropcap]11[/dropcap] Balonu yere indirin. İniş noktasını belirleyip bu noktaya başarılı bir iniş sağlamayı bir kenara bırakın, uçuş esnasında üzerinde bulunduğunuz noktayı bile tespit edebilmek için çokça pratik yapmak gerekir. Bu noktada, farklı koşullar altında doğru bir iniş için birçok yaklaşım ve teknik kullanabilirsiniz, önemli olan ise deneyimli bir eğitmene sahip olmanız olacaktır. Başlangıç için en iyi koşullarda pratik yapın, bu durumda geniş bir iniş alanında aşağı doğru hafif bir eğimle süzülebilirsiniz. Havayı yavaşça boşaltın ve bu esnada çevrenizdeki en uzun engele gözünüzü dikin, bu engel kenarda kalsa dahi gözünüzden ayırmamanız gerekir. Engeli ortadan kaldırdığınızda, yeterli miktarda hava boşaltabilirsiniz. Bu esnada kontrollü ve devamlı bir iniş planlayın. Yere değdiğiniz anda, örtüyü söndürmek için kalan tüm havayı boşaltın. Tebrikler! İşte şimdi bir balon uçurmanın en temel adımlarını biliyorsunuz.