Pozitif Düşünceye Nasıl Sahip Olunur?
Pozitif olmak denildiğinde akla ilk gelen şey mutlu olmaktır. Oysa ki pozitif olmak bundan ibaret değildir. Üzgün, sinirli olunduğunda bile hayata pozitif bakmanın yolları vardır. Yapılan araştırmalara göre pozitif düşünce ve duyguları seçmek bizim elimizde. Yaşadığımız çoğu deneyimler bzim etrafımızdaki olaylara verdiğimiz tepkilerin sonucudur bu yüzden negatif duyguları bastırmak ya da kurtulmak yerine bunları kabullenip farklı tepkiler verebiliriz.
Pozitif Düşünceye Sahip Olmak
Kendinizi Tanımak ile Başlayın
1. Olduğunuz yeri kabul edin. Düşünce şeklinizi değiştirmek için öncelikle durumunuzu kabullenin. Negatif düşünlere sahip olduğunuzu kabullenmek ve bunlara düzenli olarak cevap vermek değişiminizin ilk parçası olabilir. Düşünceleriniz ve duygularınız yüzünden kendinizi suçlamayın. Düşüncelerinizi ve duygularınızı iyi ya da kötü olarak sınıflandırmaktan çok onlara nasıl cevap vereceğinize ve nasıl davranacağınıza odaklanın. Değiştiremeyeceğiniz özelliklerinizi kabullenin. Eğer introvert biriyseniz durmadan dışarı çıkmak ve kendinize zaman ayırmamak sizi boğacak ve mutsuz edecektir. Bu yüzden olduğunuz kişiyi kabullenin ve kendinizi mutlu eden şeyleri yapın.
2. Kendinize hedefler koyun. Araştırmaların gösterdiğine göre hemen hedeflerinizi elde etmek için çalışmaya başlamasanız da hedef koymak anında daha özgüvenli ve umut dolu hissetmenizi sağlar. Kişisel olarak sizin için anlamı olan hedefler koymak sizi onları elde etmeniz için motive de etmiş olacaktır.
- Bebek adımlarıyla başlayın. Hemen büyük hedefler koymanız sizi büyük ihtimal başarısızlığa sürükleyecek ve moralinizi bozacaktır. Bu yüzden küçük günlük hedefler koyarak işe başlayın.
- Hedeflerinizi pozitif bir dille koyun. Mesela abur cubur yemeyi bırakmak negatif bir hedeftir ; ancak daha sağlıklı yeme düzeni oluşturmak pozitif bir hedeftir. Yapılan araştırmalara göre pozitif hedeflerin gerçekleştirilme oranları daha yüksektir. Kötü yiyecekler yememek yerine, iyi yiyecekler yemeye eğilmek daha gerçekleştirilebilir hedefler kurmaktan geçer.
- Hedeflerinizi kendiniz temelli tutmaya özen gösterin. Bir başkasının hareketlerini kontrol edemeyeceğiniz için sonucu başkasına göre değişecek hedefler koymayın. Hedefleriniz sadece sizinle ilgili olmalı
3. Şefkat (loving-kindness) meditasyonunu uygulayın. Bu meditasyon bir çeşit Budist meditasyonu; Sevgiyi paylaşmayı ve yaymayı öğretir. Bu meditasyon ayrıca sizin kötü olaylara karşı direncinizi de arttırır ve birkaç hafta içinde ilişkileriniz iyileşir. Ayrıca bu meditasyon akıl sağlığınıza da iyi gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre meditasyon depresyon belirtilerini ve riskini azaltmaktadır. Bu meditasyonları yapan bir yer bulamazsanız internetten mp3 şeklindeki kayıtlarını alabilirsiniz. İngilizce varsa The Center for Contemplative Mind in Society ve UCLA Mindful Awareness Research Center ücretsiz indirilebilir kayıtlara sahiptir.
4. Günlük tutun. Günlük tutmanuz gün içindeki bütün duygusal deneyimlerinizi görmenize yardımcı olur ve neleri düzeltmeniz gerektiğini daha iyi anlayabilirsiniz. Ayrıca pozitif olaylara odaklanmanız da kolaylaşmış olur.
- Sevmediğiniz şeyleri ya da negatif duygularınızı yazmaya ağırlık göstermeyin. Bunun yerine nasıl hissettiğinizi ve o an olsa nasıl tepki göstermeniz gerektiğini yazın. Mesela “bugün iş arkadaşım kilomla dalga geçti ve beni kırdı” yazmak yerine “bugün iş arkadaşım kilomla dalga geçtiğinde çok üzüldüm ama sonradan fark ettim ki herkesle dalga geçiyor ve bunun kafaya takmamam gereken bir şey olduğunu anladım.” yazmanız sizin için daha iyi olacaktır. Bu sayede bir daha ki sefere hazırlıklı olmuş olacaksınız. Bir daha ki sefere bir başkasının söylediklerinin sizi tanımlayamayacağını anlamış olmak size kaybettiğinizi düşündüğünüz kendinize olan güveni geri kazanmanızı sağlayacak.
- Bunların yanı sıra pozitif şeyleri de günlüğünüze eklemeyi unutmayın. Böylece geriye dönüp baktığınızda o anı o mutluluğu hatırlayabilirsiniz.
5. Minnettarlığınızı saklamayın. Minnettarlık duygudan çok bir eylemdir. Minnettarlık sizin pozitif hissetmenize yardımcı olur ve diğer kişilerle ilişkinizi güçlendirir.
- Öncelikle normal hayatta insanlara sanki onlardan bir şeyler hak ediyorlarmış gibi yaklaşmaktan kaçının. Bu bir şey hak etmediğinize inanın demek değil ama eğer bir şeyleri olmak zorundaymış gibi görmeyi bırakırsanız onlar geldiğinde minnet duygusu göstermeniz sizin için daha çok kolaylaşır.
- Minnettarlık duyduğunuzu belirtmekten çekinmeyin. Bu sanıldığı kadar zor değildir; sıcak bir gülümseme ve “teşekkür ederim” demek yeterli olacaktır.
- Gün içinde sizi mutlu eden ve minnet hissettiren küçük şeyleri not alın. Trafik olmaması gibi ya da yaptığınız keki yakmamak gibi küçük olaylar.
6. Gün içinde kendinizle konuşun. Pozitif kişisel konuşma ve kendi kendini pozitif düşünceye zorlama stresi ve depresyonu azaltır, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve olaylarla baş edebilme gücünüzü arttırır. Kendinize özgüveninizi arttıracak ve sizi iyi hissettirecek şeyler söyleyin. eğer kendinizde şikayetçi olduğunuz bir yer veya hal varsa ona odaklanıp onunla ilgili kendinize pozitif şeyler söyleyin.
7. İyimserliğe inanın. 1970 yılında yapılan araştırmalara göre iyimser olan insanların daha çok mutlulukla karşılaştığı ispatlanmıştır. Milli piyangoyu tutturan insanlar genellikle hep hayatının mutlu evrelerinde olan insanlardır. Bu şekilde hayata pozitif bakmak size ve çevrenizdekilere iyi gelir. Yalnız hayal kurarken ve hayata pozitif bakmaya çalışırken gerçekçi olmaya dikkat edin; çünkü amacınız kendinizi kandırmak değil mutluluğu çekmek.