Otistik Çocuk Nasıl Sakinleştirilir?
Otistik çocuklar ışık ses dokunma gibi faktörlerden aşırı uyarılırlar. Bu duruma ek olarak rutinlerinde meydana gelen herhangi bir değişim veya ani bir değişiklik onları bunaltır ve umutsuzluğa düşürebilir. Bunun asıl nedeni otistik çocukların olayları anlamadan ve içselleştirmede, olaylar sırasında iletişim kurmada zorluk çekiyor olmalarıdır. Öfke nöbetleri çocukların bu durumlara tepkisi olarak ortaya çıkmakta ve bu şekilde değerlendirilmelidir. Kriz zamanları da hem rutin değişikliklerinde hem de onları aşırı uyaracak herhangi bir durumda ortaya çıkabilmektedir.
Otistik Çocuk Sakinleştirme Yöntemleri
Krizler sırasında çocuklar bağırabilir, diğer çocuklara zarar verebilir ve çevresindeki eşyalardan hırsını çıkarmaya çalışabilir. Otistik çocuklar kendilerini sık sık ajite olmuş telaşlı tedirgin hissedebilirler. Tam da bu nedenle ailelerin çocuklarını nasıl sakinleştirmeleri gerektiğini bilmeleri gerekmektedir. Her otistik çocuğu sakinleştirmek için geçerli olan yöntem birbirinden farklılık arz etmektedir. Bu teknikleri deneme yanılma yöntemi ile deneyimleyebilir ve sonucunda çocuğunuza uygun olan yöntemi ortaya koyabilirsiniz.
Yöntem1: Derin Basınç Yöntemini Kullanarak Otistik Çocukların Sakinleştirilmesi
1. Derin basınç uygulamasını gerçekleştirin. Otistik çocuklar bazı dönemlerde duyu süreçlerinde farklılıklar yaşarlar ve bunlara ayak uydurmakta büyük zorluk çıkarırlar. Bu süreç hem acılı hem de stres doludur. Derin basınç yöntemini uygulayarak kasların rahat bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
2. Çocuğunuzu dokusu yumuşak olan bir battaniye ile hoş bir biçimde sarın. Bunun ardından diğer battaniyeleri de çocuğun etrafına yerleştirmeye başlayın. Battaniyelerin ağırlığı çocuğun vücudunda yumuşak ve rahatlatıcı bir basınç oluşturacaktır. İşlem sırasında çocuğunuzun yüzünü kapatmamaya ve yersiz bir paniği ortaya çıkarmaya sebebiyet vermemelisiniz.
- İnternet vasıtası ile derin basınç yöntemini kullanıp uygulayabileceğiniz materyaller satın alabilirsiniz. Ağırlıklı battaniyeler, oyuncaklar, kucak pedleri bu materyaller arasında yer almaktadır.
3. Çocuğunuza derin basınç masajı uygulayın. Derin basınç masaj uygulaması hem çocuğunuz ile aranızdaki aile-çocuk ilişkisini geliştirmek için hem de çocuğun vücudunu rahatlatmak için çok başarılı bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuğunuzu bacaklarının arasına yerleştirin. Ellerinizi çocuğunuzun omuzlarına yerleştirin ve hafif hafif basınç uygulamaya başlayın. Ardından ellerinizi çocuğunuzun kollarına doğru indirin ve basınç uygulamaya da devam etmelisiniz. Bu şekilde omuzlarda ve kollarda masaj işlemini gerçekleştirmeye devam etmelisiniz.Bu işlemi yaparken başarılı olduğunuzu düşünmüyorsanız özel bir mesaj terapisti ile anlaşabilirsiniz.
4. Yastık ile basınç uygulama yöntemini uygulayın. Öncelikli olarak çocuğunuzu çok yumuşak bir yüzeye yüzükoyun yatırın. Bu işlem sırasında çocuğunuzun burnunun kapandığından emin olmalısınız. İkinci bir adım olarak diğer bir yumuşak yastığı elinize alarak çocuğunuza derin basınç yöntemi uygulamaya başlamalısınız. Çocuğunuzun gövdesine kollarına ve bacaklarına basınç uygulayarak işleme devam edin.Yeniden belirtmek gerekiyor ki bu basınç uygulama işlemi sırasında çocuğunuzun nefes yollarını asla kapatmamalısınız.
Yöntem2: Vestibuler Hareket Egzersizi Vasıtası ile Çocuğu Sakinleştirmeye Çalışın
1. Vestibüler hareket egzersizinin nasıl işlediğini anlamaya çalışın. Vestibüler hareket sistemi çocukların denge sistemini geliştirerek mekânsal yönelme duyusunu üst noktalara taşımaya yaramaktadır.Bu yöntem kapsamında sallanma gibi hareketler ile çocukların ruhi ve fiziksel gerginliğinin azaltılması amaç edinilmektedir.
- Kendini tekrar eden hareketler çocukların rahatlanmasına, yeniden odaklanmasına ve dış dünya ile uyum içerisinde yaşamaya alışmasına yardımcı olmaktadır.
2. Çocuğunuzu salıncakta öne arkaya sallamaya başlayın. Çocuğunuzu güvenlikli bir biçimde salıncağa yerleştirin ardından onu yavaşça arkadan itmeye başlamalısınız. Çocuğunuz sakinleşinceye kadar salıncağın hızını üst seviyeye taşıyarak ya da yavaşlatarak işlemi sürdürebilirsiniz. Çocuğunuz olumlu bir tepki vermiyor ve üstüne üstlük durumu kötüleşiyor ise biran önce işlemi durdurmanız gerekmektedir.
- Mümkünse salıncağı evinizin içerisine asmak hem hava koşullarından etkilenmemek açısından hem de çocuğun evinde daha rahat hissetmesi konusu nedeni ile daha iyi ve mantıklı bir fikir olacaktır.
- Bazı çocuklar kendi kendilerine sallanabilir. Bu durum söz konusu ise çocuğunuza gitmesini ve sallanmasını tavsiye edebilirsiniz. Fakat çocuğunuz sallanmayı bilse dahi onu gözlemlemeyi ve nasıl olduğunu kontrol etmeyi unutmamalısınız.
3. Döner sandalyeyle beraber çocuğunuzu hareket ettirin. Dönmek de vestibuler egzersiz çeşitleri içerisinde yer almaktadır. Bu egzersiz sayesinde çocuğunuzun öfke nöbetini bastırabilir ve çocuğun fiziksel faaliyetlere ayak uydurmasını sağlayabilirsiniz.
- Ofis sandalyeleri bu amaca en güzel hizmet eden materyallerdir çünkü kolaylıkla hareket edip dönebilirler.
- Çocuğunuzun sandalyeye sıkıca oturduğundan ve dönme egzersizi sırasında yara almayacağından emin olmalısınız.
- Bu eylem esnasında bazı çocuklar gözlerini açık bırakırken bazıları kapamayı tercih ederler.