Her çeşit öğrenci sıklıkla bunaltıcı miktarlarda görünen ödevlerle karşılaşmaktadır. Ödev stres kaynağı olmasına rağmen ödevi bitirmek oldukça faydalı olabilir ve hatta düzenli bir şekilde zamanında bitirmek rahatlatıcı bir tecrübe bile olabilir. Unutmayın ki ödev cezalandırmaya yönelik değildir ancak sınıfta öğrendiğiniz bilgileri pekiştirmeniz için kullanılır. Bunu yeteneklerinizi ve kavrayışınızı keskinleştirecek bir şans olarak görmeyi deneyin.
BÖLÜM 1: Zamanınızı Yönetme
1. Ödevlerinizi yapmak için gün içerisinden bir zaman dilimi seçin. Bu zaman okuldan geldikten hemen sonrası veya her gün için aynı saatte olmak zorunda değildir. Her insan farklıdır ve farklı zaman dilimlerinde daha iyi çalışırlar. Kimi insanlar evlerine geldikleri gibi ödevlerine başlamayı severken, kimi insanlar ise tekrar çalışmaya başlamadan önce biraz dinlenmeyi tercih ederler. Aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
- Eğer mümkünse, geç çalışmaktansa erken çalışmayı deneyin. Böylece yatma vaktiniz gelmeden önce bitirmek için acele etmek zorunda kalmazsınız.
- Gün içinde iyi bir şekilde konsantre olabileceğiniz bir zaman dilimi belirleyin. Kimi insanlar en iyi şekilde öğleden sonraları çalışırken, diğerleri ise öğle yemeğinden sonra dolu bir mide ile daha iyi konsantre olurlar.
- Sizi meşgul edebilecek şeylerin nispeten daha az olduğu bir zaman seçin. Katılma sorumluluğunuzun olduğu yemek vakti gibi veya sosyalleşmek için kullanılan zaman aralıkları en iyi seçenekler değildir.
- İşinizi tamamlamak için yeteri kadar vakit ayırın. Tüm önemli çalışmalarınızı tamamlamak için kendinize yeterli süreyi ayırdığınıza emin olun.
2. Büyük projelere mümkün olduğunca erken başlamak. Profesörünüz veya öğretmeniniz sizi bir kaç hafta sürecek bir projeye görevlendirdiğinde, işe hemen başlama fırsatını kullanın. İşi son dakikaya bırakmak çok stresli olacaktır. Bunun yerine, görevlendirildiğiniz gün projeye başlamayı deneyin. Daha sonra ise her gün veya her hafta biraz çalışın. Böylece projeyi kısa sürede bitirecek ve muhtemelen daha iyi bir not alacaksınız.
- Projeler için gerekli olan süreyi normalde ödevlerinize harcadığınız süreyi göz önünde bulundurarak belirleyin.
- Günlük, haftalık ve aylık olarak ihtiyacınız olan zamanı günlük iş yoğunluğunuza göre tahmin edin. Programınızda en azından bu kadar süreyi kendinize ayırın, ayrıca beklenmedik zamanlarda çıkabilecek görevler ve işler ile ilgilenebilmek için de belirli bir zaman dilimi ayırmayı göz önünde bulundurun.
- Vaktinizin büyük kısmını büyük projelere ayırın çünkü projeler daha da karmaşık hale geldiklerinde projeyi tamamlamak için gereken süreyi tahmin edebilmeniz daha da zor hale gelecektir.
3. Kendinize bir ödev programı yapın. Genellikle, profesörünüzün veya öğretmeninizin verdiği ödevlerden haftada ne kadar süre çalışmanız gerektiği hakkında bir fikir sahibi olursunuz. Bunu belirledikten sonra, tüm derslerinizi göz önünde bulunduracak şekilde kendinize bir ödev programı hazırlayın.
- Ödevlerinizi yazmak için bir ajanda veya not defteri alın. Ve her bir ödevi tamamlamak için tahmini bir süre belirleyin. Belirlediğiniz bu tahmini sürelerin, her zaman fazlaca olduğundan emin olun.
- Günlük ödevlerinizin bitirme planını her gün yapın. Kalan süreyi haftanın geri kalan dersleri ve haftalık ödevleri için bölüştürün.
- Ödevlerinizi teslim tarihlerine göre sıralayın. İlk olarak teslim edeceğiniz ödevlerle başlayıp bu şekilde ilerleyin. Ödevlerinizi teslim tarihleri sıralamasına göre yapmanız size teslim etmeden önceki son geceki yetiştirme stresini yaşamamanızda yardımcı olur.
- Zor konulara ve zor ödevlere daha çok vakit ayırın. Her insan farklı konularda ve farklı alanlarda zorlanabilir. Farklı dersler daha zor gelebilir. Zorlandığınız dersleri hesaba kattığınızdan emin olun ve bu zorlandığınız derslere programı hazırlarken daha fazla vakit ayırın.