Nasıl Mimar Olunur? - Mimar Olmak
Geçmiş dönemlerde yaşıyor olsaydık, çizim yeteneği olan insanların öne çıkacağı aşikardı. Bugün ise teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte tasarlanan programlar sayesinde çizim yaparken ekstra yetenek değilde programa hakim olmak yeterlidir. Bu anlamdan bakıldığında matematiğe bile çok fazla hakim olma özelliği geride kalmış oluyor. Peki nasıl mimar olunur?
Mimar Olma Şartları
Mimar olabilmek için üniversitelerin Mimarlık bölümünü tamamlayıp, mezun olmak gerekmektedir. Türkiye’de üniversiteler mimarlık bölümüne 2 yoldan öğrenci almaktadır.Bunlardan biri YGS sınavında sayısal bölümden gerekli puanı alarak ilgili bölüme yerleşmek, diğeri ise özel yetenek sınavı ile ilgili bölüme yerleşmektir.
Özel yetenek sınavı ile Mimarlık bölümü okumak isteyenler öncelikli olarak YGS taban puanını geçmeliler ve sonrasında ilgili üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki özel yetenek sınavından başarılı olmalılardır. Bu özel yetenek sınavı ve okul kontenjanına göre ilgili kişiler bölüme yerleşerek eğitimlerine başlarlar.
Diğer yol sayısal bölüm için YGS sınavıyla üniversitelerin okula alma puanlarına ulaşarak alınmış olan puana göre tercih yapmayla mümkün olur. Bu bölüme YGS sınavıyla yerleşebilmek için fizik, kimya, matematik, biyoloji gibi alanlara hakim olmak ve bu hakimiyet sonucunda iyi bir puan elde etmek gerekir. Mimarlık puan açısından yüksek bir bölümdür. Şayet iyi bir üniversitede Mimarlık bölümü okumayı istiyorsanız o zaman matematik, fizik, kimya, biyoloji yanında türkçe soruları da çözmeniz gerekmektedir.
Bu iki seçeneğin yanında özel yetenek sınavından ve YGS sınavından başarılı olamadıysanız bu durumda özel üniversiteler 3. tercih olarak değerlendirilebilir. Normalde çok yüksek YGS puanı gerektiren mimarlık bölümüne özel üniversiteye para vererek daha düşük bir puanla yerleşebilirsiniz.
Her 3 seçenekte de hazırlık olan bölümlerde 5 sene olmayan bölümlerde 4 senelik Mimarlık eğitimini başarı ile tamamlanmanızın akabine “Mimar” diplomasını elde etmiş olursunuz.
Bundan sonraki süreçte iş tamamen size kalmış. İster özel bir sektöre girip çalışmaya başlarsınız. İster devlette kadro olarak açık varsa çalışırsınız. İsterseniz de bu süreçte kendinizi çok geliştirdiğinize inancınız fazla ise ve olgun bir network edindiyseniz, kendi işinizin patronu olup bir Mimarlık Ofisi açarsınız…