Nasıl Daha Uzun Boylu Olunur?
Boy uzunluğu, büyük ölçüde genetiğe ve çevre koşullarına bağlıdır. Kontrolünüzün dışında boyunuzu belirleyen bir çok faktör olmasına rağmen, boy uzaması tamamen durmadan yapabileceğiniz bir kaç şey vardır. Uzama durmadan, aşağıdaki teknikleri kullanabilir ve uzayabileceğiniz maksimum noktaya ulaşabilirsiniz. Peki nasıl daha uzun boylu olunur, daha uzun boylu olmak için ne yapmalı?
Nasıl Daha Uzun Boylu Olunur?
1. Boy uzunluğunuzun büyük oranla ailenizin genetiklerine bağlı olarak belirlendiğini unutmayın. Boy uzunluğu bir çok gen tarafından belirlenir. Bu nedenle kısa boylu ebeveynlere sahip olmak, sizin de kesin olarak kısa olacağınız anlamına gelmezken, uzun boylu ebeveynlere sahip olmak da çok uzun boylu olacağınızın garantisi değildir. Ancak, çoğu zaman iki taraftan da kısa boylu akrabalara sahip olanların kısa boylu olması olasıdır. Yine de umudunuzu kaybetmeyin. Gerçek şu ki ne kadar uzun olacağınızı 20’lerinizin ortasında gelip fiziksel gelişiminizi tamamlayana kadar tam olarak bilemezsiniz.
Tahmini boyunuzu hesaplayın. Ebeveynlerinizin boyunu baz alarak boyunuzu hesaplamaya çalışabilirsiniz.
Annenizin ve babanızın boylarını toplayın.
Eğer erkekseniz toplama 13 cm ekleyin, kadınsanız toplamdan 13 cm çıkartın.
Sonucu ikiye bölün.
Çıkan sonuç gelecekteki boyunuzdan 10 fazla ya da eksik yaklaşık sonucu verecektir. Unutmayın ki bu kesin bir sonuç değildir ama yaklaşık bir sonuç olacaktır.
2. Büyümeyi engelleyen faktörlerden uzak durun. Boyunuzu arttırmak için yapabileceğiniz çok şey olmayabilir, ancak doğal gelişme sürecinizin çevresel faktörlerle yavaşlamasını engellemek için yapabileceğiniz bir çok adım var. Uyuşturucular ve alkolun, gençken tüketilmesinin, uzamayı engellemeye neden olduğu biliniyor. Aynı zamanda yetersiz beslenmek de ulaşabileceğiniz seviyeden daha az uzamanıza neden olur.
Kafein gerçekten uzamayı durdurur mu? Bilimsel çalışmalar kafeinin büyümeyi engellemediğini gösteriyor. Ancak kafein, düzenli ve deliksiz uyku uyumanızı engelleyebilir. Çocukların ve ergenlerin günde 9.5 saat uyuması gerekir ve kafein uyumanızı engelleyerek yetersiz uyumanıza yol açabilir.
Sigara içmek büyümeyi engeller mi? Aktif ve pasif sigara içiciliğinin kesin olarak vücut-kitle endeksine(BMI) etkisi olduğu kanıtlanmasa da Kolombiya Üniversitesi’nin İnternet Sağlık Kaynağı “yapılan araştırmalara göre sigara içen ve pasif içici çocukların, kendisi ve ailesi sigara içmeyen çocuklara göre daha kısa olduğunu” belirtiyor.
Steroid kullanmak gelişimi durdurur mu? Kesinlikle. Anabolik steroid çocuklarda ve ergenlerde, sperm sayısını, göğüs boyunu düşürmesinin, kan basıncını yükseltmesinin ve kalp krizi riskini arttırmasının yanı sıra kemik gelişimini de engeller. Astımı olan ve steroid içeren astım spreyleri kullanan çocuklar ve ergenler, genellikle astımsız tedavi alanlara göre 1.5 cm daha az uzarlar.
Uzun Boylu Olmak için Uyku
3. Bol bol uyuyun. Araştırmalar büyüme çağındaki ergenlerin ve çocukların her gece 8.5-11 saat uyumaları gerektiğini gösteriyor. Çünkü vücut dinlenme halindeyken büyür ve yeni doku üretir. Uyuduğunuz ortamın olabildiğince huzurlu ve sessiz olduğundan emin olun ve gereksiz ışıkları kapatın. Eğer uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uyumadan önce ılık bir duş almayı ya da bir bardak papatya çayı içmeyi deneyin.
Büyüme hormonu (HGH), derin uyku halindeyken ve yavaş beyin dalgaları varken üretilir. İyi ve deliksiz bir uyku uyumak hipofiz bezinde üretilen HGH miktarını artırır.
HGH hormonu bir doktor tarafından direkt olarak kan dolaşımına enjekte edilebilir. HGH kremleri, tozları, hapları ve reçetesiz iğneler medikal olarak şüphelidir ve çok ciddi yan etkileri vardır. Herhangi bir HGH tedavisi almadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun.
4. Düzgün beslenin. Vücudunuzun büyümesi ve uzayabileceğiniz maksimum noktaya kadar uzayabilmeniz için gerek bütün vitaminleri ve mineralleri aldığınızdan emin olun. Her sabah kahvaltıda yaş grubunuza uygun bir takviye alın ve tamamlayıcı yiyecekleri diyetinize dahil edin. İşte bir kaç öneri:
Büyüme için gerekli olan enerjiyi sağlaması için bol miktarda karbonhidrat tüketin.
Bol miktarda kalsiyum alın (süt ürünleri ve yeşil sebzeler). Kalsiyum kemik gelişimini destekler ve kemik erimesini engeller.
Aç karnına 500 mg niyasin almak, önemli ölçüde büyüme hormonlarını artırdığı kanıtlanmıştır.
Yeterli miktarda D vitamini alın. (D vitamini balık, yonca unu, mantar tüketerek ve güneş ışığında yeterli miktarda zaman geçirerek elde edilebilir). D vitamini çocuklarda kemik ve kas gelişimine katkıda bulunur. D vitamini eksikliği ise büyümeyi engeller ve genç kızlarda kilo alımına sebep olur. Eğer balık yemeyi sevmiyorsanız, arındırılmış balık yağı kullanabilirsiniz. (arındırılmış yağ civa içermez)
Bol miktarda protein tüketin. (et, yumurta, tofu peyniri, baklagil). Protein vücudunuzun gelişmesi için gereken temel maddelerden biridir. Günde en az bir tercihen iki öğününüz kaliteli protein içermeli.
Çinko tüketimini arttırın (istiridye, çikolata, fıstık, yumurta, bezelye, kuşkonmaz ve çinko takviyeleri) Çinko eksikliği çocuklarda gelişimi engelleyebilir. Vücudunuzun günlük gerekli miktarda çinkoyu aldığından emin olmak için çinko içerek takviyeler ve vitaminler kullanın.
Düzenli olarak yemek yiyin. Günde üç ana öğün yemek yiyin ve öğünler arasında küçük atıştırmalıklar tüketin. Her gün hemen hemen aynı saatte yemek yemeye çalışın.
Uzun Boylu Olmak için Güçlü Bağışıklık Sistemi
5. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun. Bazı çocukluk hastalıkları gelişimi engelleyebilir. Bu hastalıkların çoğu bebekken düzenli olarak yapılan aşılarla engellenebilir. Ancak bol miktarda C vitamini (portakal, greyfurt ve limon gibi turunçgiller) alarak ve hasta olduğunuzu hissettiğiniz an bol bol dinlenerek bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaya çalışın.
Az işlenmiş, taze gıdalar tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirin. İşlenmiş, besin değeri düşük ve yağ oranı yüksek gıdalardan uzak durun. Margarin ve katı yağ gibi hidrojenize ürünler tüketmeyin.
Farklı çeşitte yiyecekler yiyin. Her gün aynı yiyecekleri tüketmek zararlı değildir ancak bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için çok katkıda bulunmazlar. Daha sağlıklı bir bağışıklık sistemi için farklı çeşitlerde meyve, sebze, tam tahıllı ürünler ve süt, peynir, fındık, balık gibi protein içerikli besinler, omega-3 ve antioksidan oranı zengin besinler tüketin.
6. Egzersiz yapın. Maalesef ki gelişiminizin son aşamalarındaysanız, egzersiz yapmak büyüme hızınızı artırmaz. Ancak yüzmekten, bisiklet sürmekten, koşmaktan ve yoga yapmaktan hoşlanıyorsanız ve hala gelişmekte iseniz, egzersiz yapmak doğru diyetle ve düzgün uykuyla beraber büyümenize yardımcı olur.
Esneme hareketleri de yararlı etkilere sahiptir. İnternette bir çok “boy uzatan” ve büyümenize yardımcı olacağını söyleyen egzersizler var. Yukarıda bahsedildiği gibi, eğer gelişiminizin son dönemlerindeyseniz, daha fazla uzayamazsınız. Bu yüzden, esneme hareketlerinin büyümeyi arttırdığı yönünde bilimsel kanıtlar bulunmamakta. Esneme hareketleri duruşunuzu düzeltebilir ve boyunuzu daha uzun gösterebilir(duruşunuzun düzelmesinden dolayı), ancak boyunuzu uzatamaz.
7. Duruşunuz üzerinde çalışın. Omuzlarınızı düşürmek ve kambur durmak, omuriliğinizin doğal şekline olumsuz bir şekilde etki edebilir. Omuzlarınızı geri, çenenizi yüksek ve kalçalarınızı ayaklarınızın hizasında tutun. Yürürken duruşunuza dikkat edin ve kambur durmamaya çalışın. Otururken sandalyede düz oturmaya dikkat edin. Düz durmak boyunuzu uzatmasa bile düzgün bir duruş sizi daha uzun gösterir.
Daha düzgün bir duruş için Alexander tekniğini deneyin. Bu teknik bir çok şarkıcı ve oyuncu tarafından kullanılan ve duruşu geliştiren bir tekniktir. Bu tekniğin dersleri oldukça popüler.
8. Özgüveninizi yüksek tutun. Uzun olmak sizin için hoş olabilir ancak uzun olmak genel özgüven eksikliğini artıramaz. Kulüplere takılın, okul işleriyle uğraşın ve başarılı olabileceğiniz bir hobi edinin. Tüm bunlar ruh halinizi düzeltecek ve özgüven eksikliğini arttırmaktan daha çok pozitif bir hal almanızı sağlayacak.
9. Bir doktorla görüşün. Eğer uzun bir aileye sahipseniz, ancak ergenliğinizin ortasına kadar uzamadıysanız, ergenlikten öncesiyle ergenlik sırasındaki boyunuz değişmediyse, bir doktorla görüşmek iyi bir fikir olabilir. Büyüme hormonu eksikliği ve otoimmün hastalıkları çok yaygın olmasa da, büyümeyi engelleyebilen faktörlerdir. Eğer sağlıklı besleniyorsanız ve bolca dinleniyorsanız ancak yine de uzamıyorsanız, bir doktora başvurun.
Eğer kısa bir yetişkinseniz bir doktorla görüşmeyi düşünün. Raşitizm gibi bir çok boy kısalığına neden olabilecek çocuk hastalıkları olsa da, yine de doktorla bunu konuşun. Yeterince uzamamanıza rağmen, kemiklerinizin ve organlarınızın sağlıklı olduğundan emin olmak için bir çok yol var.