Mum Lekesi Kıyafetten Nasıl Çıkar?
Mum lekesini çıkartma doğru yöntemi bildikten sonra hiç de zor bir işlem değildir. Geleneksel temizleme işlemleri ile mum lekesini çıkarmanız mümkün değildir. Mum lekeli kıyafeti çamaşır makinesine attığınız sonuç alamamanız bundan ileri gelir. Kıyafetten mum lekesi çıkarma giysinizin kumaş cinsine de bağlı değildir, aşağıda sıralanan soğutma ve sıcaklaştırma yöntemi ile mum lekesini tamamen çıkartmanız mümkündür. Peki mum lekeli giysilerinizi temizlemenin yöntemleri nelerdir, mum lekesi nasıl temizlenir, işte bilmeniz gerekenler,
Mum Lekesi Çıkarma Yöntemleri
Kazıma Yöntemi ile Mum Lekesini Çıkarma
Bilmelisiniz ki erimiş ve sıcaklığını yitirmemiş mumu temizlemeye kalktıkça kıyafetinize ya da dökülen kumaşa daha çok bulaşmasına sebep olursunuz. Elinizin yanması da cabası! Mum lekesi tazeyken (henüz yeni dökülmüşse) hem çok sıcak hem de yapışkandır. Bu haliyle müdahale etmeye kalkarsanız başarısız olmanız kaçınılmaz. Sıcak ve yapışkan mum lekesini soğumaya bırakmanız lekeden kurtulmanız için doğru bir başlangıç!
1. Mum lekesinin soğumasını bekleyin. Mum lekesini kolayca çıkarabilmek için önce lekenin soğumasını ve kalıplaşmasını beklemek gerekir. Yaz aylarında çevrenin olağan sıcaklığı, kış aylarında da ise bulunduğunuz ortamın sıcak olması nedeniyle mum yeterince sertleşmez. Mum lekesini temizlemek için yeterli sertliğe ulaştırmak için buz parçası ya da buz torbası kullanmanız gerekir.
2. Bir kalıp buz parçasını mum lekesinin üzerinde bekletin. Mum lekesini soğutmak için giysilerin ıslanması lekenin çıkarılması ile ilgili bir sorun teşkil etmemektedir. Mum lekesinin tamamen soğuması ve katılaşması için yaklaşık 2 dakika kadar mum lekesinin olduğu bölgeye buz koyun.
3. Tamamen sertleşen ve kalıplaşan mum lekesini sert bi cisimle kıyafetten kazıyın. Mum lekesini kıyafetten kazırken kredi kartı gibi sert bir kartvizit, meyve bıçağı gibi ince ve keskin olmayan kazım araçları seçebilirsiniz. Bu aşamada özenle dikkat etmeniz gereken mum lekesinden kurtulmaya çalışırken kıyafeti deforme edecek şekilde yıpratmamaktadır. Mum lekesine yoğunlaşın ve giysinize zarar vermeyin.
4. Kalıntılar için deterjanlara başvurmayın. Mum lekesini kazıma yöntemi ile kıyafetten temizlediğinizde illa ki etrafta küçük kalıntılar kalacaktır. Bunun için kıyafeti deterjanla yıkamayın çünkü deterjanlar mum lekelerini geçirmezler. Bu küçük kalıntılar için yukarıda sayılan işlemleri tekrar gerçekleştirebilir ya da ütü yoluyla mum lekesi çıkarma işlemini deneyebilirsiniz.
Ütü ile Mum Lekesi Çıkarma Yöntemi
Mum öyle yapıda bir malzemedir ki oluşan lekeyi ya soğutarak ya da ısıtarak kumaş yüzeylerinden çıkarmanız mümkündür. Hafif plastik yapıdaki mum malzemesini kıyafetlerinizde leke oluşturduğu için ve her zamanki yıkama, deterjan ve temizlik ürünler ile lekeyi geçiremediğiniz için paniğe kapılmayın. Mum lekesini geçirmek için ihtiyacınız olan püf noktalardan ikincisi ütü yoluyla lekeden kurtulma,
1. Ütünüzü oldukça düşük bir sıcaklıkta ayarlayın. Mum lekesini çıkarmak için ütüyü yüksek sıcaklıklar da kullanmanıza gerek yoktur, her zamanki giysi ütüleme ayarınız leke çıkarmak için fazladır. Ütüyü uygun sıcaklığa getirdikten sonra mum lekesinin ütü tabanına yapışmaması için yağlı kağıda ya da fırın kağıdına ihtiyacınız vardır.
2. Mum lekesinin üzerine yağlı kağıt koyun. Yağlı kağıt mutfaklarınızda muhakkak bulunur. Mum lekesinin ebatına göre kestiğiniz yağlı kağıdı lekenin üzerine koyun ve daha sonra ütü ile yağlı kağıdın üstünden geçin. Ütünün ısı etkisiyle kıyafetinizdeki mum lekesi yağlı kağıda yapışacaktır. Yaklaşık 30 saniye içinde mum lekesi yağlı kağıda geçer. Bu işlemi gerçekleştirirken ütünün içerisinde su olmamasına ve buhar özelliğinin kapalı olmasına özen gösterin. Ütünün sıcak etkisini su ve buhar olumsuz etkileyecektir. Yağlı kağıdın ıslanması ile mum lekesi yağlı kağıda yapışmaz. Ütünüzün içerisindeki suyu boşaltarak gerçekleştirmeye özen gösterin.
3. Yağlı kağıdı yavaşça kaldırın. Göreceksiniz ki mum lekesi yağlı kağıtta kalmış ve kıyafetinizden tamamen çıkmıştır. Polar ve yün kumaşlardan oluşmuş giysilerinizdeki mum lekesini çıkarırken yağlı kağıda ekstra hassasiyet göstermelisiniz. Bu kumaşlar ısı ile hemen etkileşime geçebileceklerinden yağlı kağıt ile ütü arasına ince tülbent ya da ince havlu koyarak ısıyı yalıtabilirsiniz.