Maxi Etek Nasıl Yapılır? - Maxi Etek Nasıl Dikilir?

Rahatlık, konfor ve şık bir görünüm kazanmanızı sağlayan maxi etekleri dikmesi de son derece kolaydır. Yaratıcı fikirlere açıksanız ve tekstil sektörünün size sunduğu maxi etekler de aradığınızı bulamıyorsanız, kendi maksi eteğinizi kendiniz yapmaya ne dersiniz? Maxi etek yaparak, kimsede olmayan farklı ve arzu edeceğiniz gibi kombinleyebileceğiniz bir maxi eteğe sahip olacaksınız! Maxi etek yapmak nasıl yapılır, maksi etek için kalıp nasıl çıkarılır, sizin için derledik.

Maxi Etek Yapmı

Maxi Etek için Beden Ölçülerinizi Belirleyin

1. Kalça ölçülerinizi alın. Maxi etek yapmaya başlamadan evvel kalça ölçülerinizi alın. Bir mezure yardımı ile kalçanızın ölçüsünü alın. Mezureyi düz bir şekilde tutmalı ve kalçanızı sıkmadan yalnızca üzerinizde kaymadan düşmeyecek gerginlikte mezurenizi tutmalısınız. Mezure ile kalçanızı ölçerken sıkı ve dar bir ölçü alırsanız hatalı bir maxi etek dikebilir ve daha sonra içine girmekte güçlük çekebilirsiniz.

2. Bel ölçülerinizi alın. Maxi etek yapmak için bel ölçüsü almak kalça ölçüsü almaktan daha zor olacaktır. Kalça ölçüsünü alırken ki gibi mezurenizi sıkmadan ve hata payı bırakarak bel çevrenizin ölçüsünü almalısınız. Bel ölçüsü alırken, yemekten hemen sonra ölçüalırsanız şişkinlik dolayısı ile ölçünüzü olduğundan daha geniş alabilirsiniz. Bu tür risklere meydan vermemek için son günlerde giydiğiniz ve üzerinize oturan bir eteğin bel çevresini kendinize kalıp olarak da çıkarabilirsiniz. Kalça ölçülerinde mezure ile hata yapmazsınız, ancak bel çevresi midenizin durumu ile farklılık gösterebileceğinden bir başka etekten kalıp çıkarmak daha akıllıca ve hatasız bir ölçüm yapmanızı sağlayacaktır.

3. Maxi eteğinizin boyuna karar verin. Maxi eteğinizi yapabilmek için kalçe ve bel ölçülerinden sonra eteğinizin hangi boyda olmasını istediğinizden emin olmalısınız.

Etek boyunuza karar verirken bacak boyunuzu kendiniz ölçecekseniz, eğilmemeli ve hatalı bir boya karar vermemelisiniz. Bu işte yalnızsanız ayna yardımıyle dik durarak mezureniz ile etek boyuna karar verebilirsiniz.

Maxi eteğin boyuna karar vermek için yine dik ve düz bir şekilde durarak duvarın yanına geçerek yere kadar bir maksi eteğin boyunu tayin edebilmek için kurşun kalem ile duvardan yardım alabilirsiniz.

Bir arkadaşınız vasıtasıyla maxi eteğinizin boyuna karar verirseniz, ölçü almanız son derece kolay olacaktır. Hatasız bir ölçü almanızı bir yakınınız yardımı ile gerçekleştirebilirsiniz.

Maxi Etek için Kumaş Hazırlığı Yapın

1. Maxi eteğinizin kumaşını seçin. Maxi eteğinizin rahat,elastik ve rahat olması için knit kumaşlar tercih edin. Özellikle penye kumaşlar maxi etek için ideal seçimlerden olacaktır ve dikimi de son derece kolay gerçekleşecektir. Streç kumaşlar da maxi etekler için uygun seçenekler arasındadır.

Maxi eteğinizin iç göstermemesi için aydınlıkta sırıtmayacak ağırlıkta bir kumaş seçin. Maxi eteğinize astar dikmeyi düşünmüyorsanız bu seçenği kesinlikle atlamayın.

Maxi etek yapabilmek için en az yüzde 25 ile 40 arasında streçliğe ve esnekliğe sahip kumaşlar seçin. Örneğin, bu esnekliğe sahip kumaşları maxi etek için 25 cm kestiğinizde, esneklikten dolayı maxi etek giyildiğinde 30 cm ile 34 cm arasında esneme kapasitesine sahip olacaktır.

Maxi etekler zaten uzun olacağından kumaşın elastikiyeti ile yeterince bilgi edinin ve üzerinize giydiğinizde sarkarak ayaklarınıza dolaacak bir dikişten sakının.

2. Maxi etek için yeterli miktarda kumaş alın. Seçeceğiniz kumaşın özelliklerini öğrendikten sonra maxi etek dikmek için yeterli kumaşı satın almanız son derece kolaylaşacaktır. Bir maxi etek için beden ölçülerinize göre artık olarak kalmayacak kumaşı satın alabilirsiniz. Maxi eteğinizin ne derece uzunlukta olduğunu tayin ettikten sonra aşağı yukarı kaç metre kumaş alacağınızı da belirleyebilirsiniz. Kaba taslak ölçülerinize ilaveten 1 metre fazladan kumaş almalısınız. Olası bir hataya karşı maxi eteğinizin aynısından kumaş bulmak daha sonrasında daha zorlayıcı ve yıldırıcı olacaktır.

3. Maxi eteğinizin kumaşını dikmeden önce yıkayın. Hazır olarak satın aldığınız kumaşı, maxi eteğinizi yapmadan evvel çamaşır makinasında yıkayın ve çamaşırlarınızı kurutur gibi kurutun. Böylelikle kumaşın herhangi bir boyama yapıp yapmadığını tespit ederseniz, ayrıca yıkanan kumaşlar daha tok bir kıavama gelir ve iplikler arasındaki boşluklar çamaşır makinasının sıkma işlemi esnasında kapanır. Kumaşınıza uygun yıkama talimatlarına uyarak maxi etek dikimi için hazır hale gelin.

Maxi Etek Kesme ve Dikme Uygulaması

İhtiyacınız olan Malzemeler

  • Kumaş
  • Makas
  • İplik
  • Lastik
  • Dikiş makinesi ve dikiş iğneleri
  • Dikiş kalemi, sabun ya da tebeşir

Uygulama

1. Kumaşı ikiye katlayın. Maxi etek dikmek için ölçülere uygun satın aldığınız kumaşı boylamasına gelecek şekilde ikiye katlayın. Kumaşı sağ yanlarından ikiye katlayın ve dikme işlemi için uygun hale getirin. Dikme işlemi yatay olarak gerçelşetirilmelidir, yukarıya doğru verev şekilde gelecek şekilde ayarlanmalıdır.

2. Maxi eteğin alt ve üst taraflarını belirleyin. İkiye katladığınız kumaşın hangi ucunun bel kısmı olacağını, hangi kısmının etek ucu olacağını belirleyin.

Maxi eteğin bel kısmı olarak belirlediğiniz kısımda bel kemeri için 2.5 cm ile 5 cm arası bir pay bırakın.

Maxi eteğin etek kısmı için de 1 cm lik bir pay bırakarak maxi eteğinizin uzunluğunu tekrar gözden geçirin.

Maxi eteğinizin boyu için alt ve üst kısım hizalı bir şekilde işaretlenmelidir. Kumaşı ikiye katladığınız şekilde işaretleyeceğinizden ön ve arka yüzler için de doğru iğnelemeleri gerçekleştirmelisiniz.

Maxi eteğinizin üzerindeki işaretlemelerin kaymaması için iğne kullanabileceğiniz gibi sabun ya da kumaş kalemi ile de işaretleme yapabilirsiniz.

3. Maxi eteğin alt ve üst kısımları arasında eskiz yapın. Kumaşın üzerine maxi etek için alt ve üst sınırları belirledikten sonra maxi eteğinizin hatlarını dikdörtgen şekilde katlı kumaş üzerine çizin. Bu aşamada son derece hassas olmalısınız ve maxi eteği gözününde üç boyutlu hayal etmelisiniz. Eskiz çalışmasını yaparken bel ölçülerine uygun şekilde bel bölgesini çizin, daha sonra etek ucu için bel ölçülerinden 2.5 cm kadar daha geniş bir çerçeve belirleyin. Yapmak istediğiniz maxi eteğin bir modeli varsa o eskizden de esinlenerek kalıbı kumaşa çizebilirsiniz.Kumaşın ön yüzünüze çizdiğiniz örneğin aynısını arkasına da çizmenize gerek yoktur.

4. Parçaları kesin. İkiye katlanmış şekilde eskizlediğiniz kumaşınızı hatlarına uygun şekilde kesmeye başlayabilirsiniz. Bu aşamada kumaşın dağılmaması ve iplik bırakmaması için kesinlikle dikiş makası kullanmalısınız. İkiye katlanmış şekilde keseceğiniz parçalar arasında kaydırma yapmamaya özen gösterin. Çizdiğiniz çizgilere yarım santim kadar mesafe bırakarak kabaca kesin ve yarım santimlik payı dikiş payı olarak ayırın.

5. Parçaları teğelleyerek birleştirin. Kestiğiniz parçaları birleştirme zamanı, dikiş makinasından önce yatay şekilde verev gelecek şekilde parçaları birleştirin ve dikiş makinasında birleştirmeye hazır hale getirin. Bir bütün haline getirdiğiniz eteğiniz artık bir koniyi andırıyor. Teğelledikten sonra eteğinizi deneyin ve varsa bollukları daraltın ve dikiş makinasında dikmeye hazır hale getirin. Dikiş makinasında maxi eteğinizi dikerken düz bir dikiş kullanın ve bu işlemi kumaşı tersine çevirerek gerçekleştirin. Dikiş paylarını kesme konusunda acelesi davranmayın.

6. Maxi eteğin etek ucunu oluşturun. Maxi eteğinizin etek ucu için bıraktığınız 1 cmlik payı da bu aşamada dikerek eteğinizin ucundaki dalgalanmalara yer vermeyin. İçe doğru katlayarak çift dikiş ile etek ucunuzu sabitleyebilirsiiz. Maxi eteğinizi denediğiniz halde boyundan emin değilseniz, dikiş makinası kullanmayarak elde iğne ile teğelleyerek de bu sabitlemeyi tamamlayabilirsiniz.[adsmobil][adsyatay]

Maxi Eteğin Bel Çevresini Belirleyin (Lastik ile)

Maxi eteğinizin belini lastikli, fermuarlı ya da düğmeli yapabilirsiniz. Fermuar açma ve yerleştirme ve ilik açarak düğme dikme kullanabilecek diğer yöntemler arasında bu uygulama da bel çevresi lastik ile sabitlenecektir.

1. Maxi eteğin bel çevresi için kemer oluşturun. Bel çevresinde bulunmasını istediğiniz lastik genişliğine göre kemer çerçevesini oluşturmalısınız. Maxi eteğiniz için ideal kemeri 2.5 cmlik bir kumaş parçası keserek hazırlayabilirsiniz. Kumaşınızı keserken maxi eteğiniz ile aynı doğrultuda kestiğinize emin olun. Bel ölçülerinize bu aşamada ihtiyacınız olacaktır. .Bel çerçevesine kemer yapabilmek için örneğin, 12 cmlik bir bel çevresi için 24 cm boyunda bir parça kesmeniz gerekir.

2. Bel çevresini lastik ilave edin. Kestiğiniz kumaş parçasının içersine beliniz için uygun lastiği yerleştirin ve enlemesine parçayı ikiye katlayarak lastiğin iki kumaş arasında kalmasını sağlayın. Bu aşamada son derece hassas davranmalı lastiğin kumaşı içerisinde dönmesini engellemelisiniz. Yeterli gerginliği yakalayabilmeniz için lastiğin boyunu bel çerçevenizden 2 cm ya da 3 cm daha kısa belirleyin.

3. Lastikli bel çerçevesini dikin. Hazırladığınız bel bandını kapalı olarak dikin. Dikeceğiniz kısım eteğinizin beli ile birleşeceğinden hata yapmaktan korkmayın, ancak yine de dikişiniz yatay ve düz olmalıdır. Dikme işlemi esnasında lastiğinizin kaymamasına ve oluşturduğunuz parça içerisinde dönmemesine özen gösterin.

4. Maxi eteğe bel bandını yerleştirin. Birleştirme işlemi öncesinde oluşturduğunuz bel bandını dikiş kısmı eteğinizin belinin içine gelecek şekilde ayarlayın ve tüm bel çevresine iğneleyin. Bu dikme işlemi öncesinde kayma olmaması son derece önemlidir. İğneleme işlemi sayesinde varsa lastikli bel bandınızın fazla kısmını tespit edebilir ve kesebilirsiniz. Tüm dikişler de olduğu gibi iğneleme işlemini eteğinize tersten uygulayın ve dikiş paylarını ihmal etmeyin.

5. Maxi eteğinizi bel bandını dönmeyecek şekilde sabitleyin. Bel bandını maxi eteğinize dikiş makinası yardımıyla sabitlerken, eteğinizin içinden ve bel çevresinde bıraktığınız paydan yararlanarak gerçekleştirmelisiniz. Böylelikle bel bandınız eteğinizle bir bütün olarak gözükecektir.

6. Maxi eteğiniz ile salınma zamanı! Uzun ve yorucu uğraşlar sonrasında maxi eteğiniz hazır, şimdi onunla etrafın tozunu attırmak hakkınız. Şayet maxi eteğinizin gereğinden fazla bol olduğunu düşünüyorsanız daraltma işlemi uygulayabilirsiniz, ancak tüm işaretlemeleriniz ve ölçülerinizi başarıyla gerçekleştirdiğinizden şüphemiz yok!