Beyaz kan hücresi ailesinden olan lenfositler enfeksiyonla savaşarak vücudunuzun bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar. Lenfositler T hücreleri, doğal öldürücü hücreler ve B hücreleri gibi farklı tipte birçok hücreden meydana gelir. Hastalık durumlarında veya sağlıksız bir hayat tarzına sahip olma durumunda bağışıklık sisteminiz zayıflar ve lenfosit seviyeniz azalır. Beslenme şeklinizi değiştirerek, ek gıdalar ve vitaminler kullanarak ve hayatınızı düzene kavuşturarak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve bu sayede vücudunuzdaki lenfosit sayısını da aynı miktarda artırabilirsiniz. Daha fazla bilgi için adımları takip edin.
Lenfosit Düzeyini Arttırıcı Beslenmek
1. Her gün yeterli miktarda protein tüketin. Lenfositler hem düzgün şekilde çalışmak hem de bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilmek için aminoasitlere ihtiyaç duyar. Aynı zamanda proteinlerin yapı taşı olan aminoasitler B hücreli lenfositlerin üretiminden de sorumludur. Bu sebeple, beslenme düzeninizde her gün yeteri miktarda proteini vücudunuza almak oldukça önemlidir.
Günlük almanız gereken protein miktarı vücut ağırlığınızda her bir kiloya karşılık 0.8 gram olarak belirlenmiştir. Bu referansı kullanarak günlük olarak tüketmeniz gereken protein miktarını hesaplayın. Örneğin, 120 kiloluk bir insanın günde yaklaşık 45 gram protein tüketmesi gerekir.
Protein kaynakları arasında: tavuk eti, balık, fasulye, yağsız et, süt ve peynir gibi günlük tüketilen ürünler yer alır.
2. Yağlı etlerden kaçının. Yapılan araştırmalar vücutta biriken yağın lenfositleri kalınlaştırarak etkisini azalttığını gösteriyor. Lenfosit sayınızı artırmak ve bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasını sağlamak için, az yağlı ürünler tüketmeyi tercih etmelisiniz. Bu ürünler:
- Tavuk eti gibi yağsız etler (derisi olmadan), balık
- Süt, peynir ve yoğurt gibi az yağlı günlük süt ürünleri
3. Her gün yeşil çay tüketin. Yeşil çayda bulunan ana madde lenfositlerin üretimini ve etkisini hızlandırır. Aynı zamanda, yeşil çay L-Theanine adı verilen bir aminoasit içerir ve bu madde T hücrelerinin enfeksiyonla savaşan bölümlerini tetikleyerek bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlar. Yeşil çayın bağışıklık sistemi güçlendirici özelliklerinden yararlanmak için her gün en az bir bardak tüketmeniz gerekir.
4. Bolca su tüketin. Su, vücudunuzdaki beyaz kan hücrelerini kötü yönde etkileyen toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Sağlıklı olmak için yeterli miktarda su almak oldukça önemlidir. Her gün en az 8 ila 12 bardak arası su tüketmeniz gerekir.
5. C vitamini tüketimini artırın. İş bağışıklık sistemini güçlendirmeye geldiğinde, en etkili besinlerden biri C vitamini içeren besinler olacaktır. Vücudunuzun lenfosit ve diğer tipte antikor üretimini artırarak bağışıklık sisteminizi güçlendiren bu ürünleri her gün ilave olarak hap şeklinde alabilir veya C vitamini içeren besinler tüketerek karşılayabilirsiniz. Bu besinler:
- Yeşilbiber, guava, brokoli, çilek, portakal, greyfurt, limon, domates, papaya.
2. Deniz ürünleri tüketerek vücudunuzdaki selenyum miktarını artırın. Selenyum maddesi sitokin adı verilen ve bağışıklık sistemi tarafından salgılanıp beyaz kan hücrelerini etkileyen, aynı zamanda hastalıklara karşı vücudun korunmasını sağlayan proteinlerin üretimini artırıcı etki gösterir. Selenyum içeren deniz ürünleri:
- İstiridye, yengeç, tuna balığı. Aynı zamanda bu madde kahverengi pirinç, sarımsak, pirzola ve lor peynirinde de bulunur.
3. Beslenme düzeninize çinko ekleyin. Çinko elementi bağışıklık sisteminiz için gerekli birçok enzimin üretimine yardımcı olur. Vücudunuzda çinko eksikliği olması durumunda lenfositler tarafından sentezlenen İnterleukin 1 proteininde azalma olur ve bu durum lenf düğümlerinin yok olmasına ve vücuda giren yabancı maddelere karşı bağışıklık sisteminin etkisinin azalmasına sebep olur. Çinkoyu bulabileceğiniz besinler:
- İstiridye, yengeç, çinko artırıcı müsli, hindi, et, ve yeşil yapraklı sebzeler.
- Uzmanlar kadınlar için günlük 10 mg çinko tüketimi önerirken bu miktar erkekler içinse 12 mg olarak belirleniyor. Fazla alınan çinko zehirli olabileceğinden önerilen miktardan şaşmayın.
4. Beta karoten içeren besinler tüketin. Beta karoten temelde vücudunuzda T hücreli lenfositlerin üretimini artırır. Aynı zamanda vücudunuzda beyaz kan hücrelerinin reseptör sayısını artırarak bağışıklık sistemini olumlu etkileyen ve antioksidan görevi gören güçlü bir maddedir. Beta karoteni bulabileceğiniz besinler:
- Tatlı patates, havuç, ıspanak, marul, balkabağı, kavun ve kuru kayısı.