Lavanta suyunu yataklarınızda, çarşaflarınızda ve çamaşırlarınızda kullanabileceğiniz gibi mobilyalarınız için de kullanabilirsiniz. Aynı zaman da lavanta kokusunun uyku sorunlarında etkili olabildiği de bilinmektedir. Doğal olarak lavanta suyunu elde etmek istiyorsanız aşağıdaki adımları okuyarak nasıl yapıldığı konusunda bilgi edinebilirsiniz.

Lavanta Suyu Yapımı

İçindeki uçucu yağın damıtılmasıyla elde edilen lavanta esansı ya da lavanta yağı ve lavanta suyunun rahatlatıcı etkisi vardır. Banyo suyuna eklendiğinde hem dinlendirici olur, hem de temizlik sağlar. Bakteri öldürme özelliği sayesinde, banyoda rahatça kullanabilirsiniz. Yastık kılıflarına bir-iki damla lavanta yağı damlatarak, uyurken lavanta kokusunun da size eşlik etmesini sağlayabilirsiniz. Lavanta esansını yatak çarşaflarınıza da koyabilirsiniz.

Lavanta Tomurcuklarından Lavanta Suyu Yapımı

1. Lavanta suyu için gerekli malzemeleri edinin. Uçucu lavanta yağı yerine taze lavanta bulabilirseniz sağlığınız ve kullanım açısından daha avantajlı olacaktır. Bir demet taze ya da kurutulmuş lavanta tomurcuğu (aktarlardan bulabilirsiniz) ile birlikte 1 litre su, cam kase ya da kavanoz, sprey şişe, huni ve süzgeç temin edilmesi gereken malzemelerdir. İstediğiniz yoğunluğa göre lavanta tomurcuklarını veya su miktarını ayarlayabilirsiniz.

2. Lavanta tohumlarını kaseye ayıklayın. Lavanta suyu için lavantanın sapları bir işe yaramaz. Bu yüzden kaseye lavantanın tohumlarını ayıklayın. Aktarlardan temin edebileceğiniz gibi bahçenizde yetiştirdiğiniz ve tomurcuklanmış lavanta çiçekleriyle lavanta suyu yapmanız aktarların lavanta çiçeklerine nazaran çok daha verimli olacaktır.

3. Tomurcukları bir tencerede kaynatın. Tomurcukları tencereye koyup üzerine suyu ekleyin ve tencereyi ocak üstünde kaynatın. Tencere ağzının kapalı olmasına dikkat edin. Çünkü buharlaşma sebebiyle verimli esans elde edemeyebilirsiniz. Buharlaşan suyun tekrar tencere içerisine yoğunlaşması esans yoğunluğu açısından çok önemlidir.

4. Tomurcukları demlemeye bırakın. Kaynama işlemi bittikten sonra artık oda sıcaklığında demlemeye bırakabilirsiniz. Demlenirken yine ağzı kapalı demlenmesine dikkat edin. Su soğuyana kadar bekleyin. Hatta bir günlük bir demlenme ile çok daha verim elde edebilirsiniz.

5. Tomurcukları süzün. Demlenmiş olan karışımı bir süzgeç yardımıyla bir cam kavanoza ya da derin bir kaba süzün. Süzgeçte kalan lavanta tomurcuklarını atabilirsiniz. Artık tomurcuğun bütün özleri suya geçmiş durumdadır.

6Lavanta suyunu huni yardımıyla bir sprey şişeye koyun. Lavanta suyunuzu bir plastik sprey kabı yerine bir cam sprey kabına huni kullanarak koyun. Sprey şişenin cam olması hem sağlık hem de lavanta suyunuzun uzun ömürlü kullanılması adına çok önemlidir.

Lavanta yağından lavanta suyu yapımı

1. Lavanta suyu için gerekli malzemeleri edinin. Cam kavanoz, su, huni, lavanta yağı(aktarlardan temin edilebilir),bir çay kaşığı votka ve bir adet sprey şişe temin edin.

2. Lavanta yağını cam kavanoza koyun. Suyu ve yağı istediğiniz yoğunlukta olacak şekilde ayarlayarak cam kavanoza koyunuz. Bir bardak suya 10 damla lavanta yağı idealdir. Bir çay kaşığı votka eklemeniz yağ çözümü için ve de lavanta suyunuzun uzun ömürlü olabilmesi için yeterli olacaktır.Kavanozu kapatın ve yağ tamamıyla çözülene kadar çalkalayın. Burada suyun içme suyu olmasına dikkat edin. Musluk sularında bakteriler olabilmekte ve bu da lavanta suyunuzun verimini ve ömrünü düşürmektedir.

3. Lavanta suyunu bir huni ile cam sprey şişeye boşaltın. Bu değerli sıvıyı bir huni yardımıyla pratik kullanıma hazır hale getirmek için önceden temin ettiğiniz cam sprey şişenize koyun.

4. Lavanta suyunu kullanın. Artık lavanta suyunuzu çamaşırlarınızda, yatak ve çarşaflarınızda, uyku probleminiz için yastıklarınızda ve mobilyalarınızda kullanabilirsiniz. Hem ucuz hem pratik olarak hazırladığınız bu lavanta suyu alerjisi olanlar için sorun yaratabilir. Bu noktaya da dikkat edilmesi gerekmektedir.