Kulak çınlaması, genel olarak yüksek ses ile müzik dinleme sonucunda ortaya çıkan ve sinir hücrelerinin yapılarının zarar gördüğünün sinyalini veren bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Tinnitus olarak da anılan kulak çınlaması hem sinir hücrelerinin zarar gördüğünün hem de dolaşım sisteminde bazı bozukluklar olduğunun sinyali olarak değerlendirilebilir. Kulak çınlamasını önlemek için en ideal yöntem bu rahatsızlığa sebebiyet verecek noktalardan kaçınmak olsa da bazı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Faydalı ipuçları ve çözüm önerileri için yazımıza göz atabilirsiniz.

Anlık Kulak Çınlamasından Kurtulun

1. Kafanıza baskı yaparak kulak çınlamasını yenmeye çalışın. Konserde veya bir kulüpte eğlenceli bir şekilde zaman geçirdiyseniz büyük ihtimal ile eve geldiğiniz zaman kulaklarınız çınlamayı bırakmayacaktır. Bunun asıl nedeni fazla gürültü nedeni ile duyu organınızın olmazsa olmazı olan bazı ince tüylerin yıpratılmış olmasıdır. Yıpranmış tüyler orta kulak iltihabına bile sebebiyet verebilmektedir. Bu durumun vücudunuzdaki yansıması ise şiddetli bir kulak çınlaması ile gün yüzüne çıkar. Aşağıda anlatılan ipuçları ile sinirinizi bozan kulak çınlamasını ortadan kaldırabilirsiniz.

  • Kulaklarınızı avuç içleriniz ile kapatın. Bu işlem sırasında parmaklarınız sırt tarafınıza doğru bakmalı ve ensenize doğru uzanmalıdır. İki elinizin de orta parmaklarını birbirine değdirmeye çalışarak hareketi daha etkili bir hale getirebilirsiniz.
  • İşaret parmağınızı orta parmağınızın üzerine yerleştirin.
  • İşaret parmağınız ve orta parmağınız ile beraber küçük darbeler vurmaya başlayın. Bu darbeler sayesinde başınızda ufak trampetlerin çaldığını hissedeceksiniz. Parmaklarınız kafatasınıza temas ettiği için ortaya çıkan sesin yakından hissedilmesi gayet normal olarak addedilmelidir.
  • Bu işlemi 40-50 defa tekrarlayın. İşlemi tamamladıktan sonra kulaklarınızın çınlamasının kayda değer bir biçimde azaldığını fark edeceksiniz.

2. Kulak çınlamasının kendiliğinden geçmesini bekleyin. Kulak çınlamasının asıl sebebi fazla gürültüye maruz kalmak ise birkaç saat sessiz bir ortamda bekleyerek ve dinlenerek kulak çınlamasından kısa bir süre içerisinde kurtulabilirsiniz. Sizi rahatsız eden bu kulak çınlamasının ortadan kalkması için birkaç saat uzanın ve geçmesini bekleyin. 24 saat içerisinde kulak çınlaması geçmez ve aynı şiddet ile sizi rahatsız etmeye devam eder ise mutlak suret ile doktorunuza görünmelisiniz. Doktorunuz size bu rahatsızlıktan kurtulmak için farklı tedavi önerilerinde bulunabilir.

Kronik Kulak Çınlamasını Tedavi Edin

1. Doktorunuza muayene olmayı ihmal etmeyin. Sürekli olarak gerçekleşen kulak çınlaması bazı zamanlarda tedavi edilebilen koşullar nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bu koşullar ortadan kaldırılırsa dolayısıyla kulak çınlaması da ortadan kalkacaktır.

  • Doktorunuzdan kulağınızda bulunan birikmiş kirleri temizlemesini isteyin. Bir operasyon yardımı ile bu kirlerin temizlenmesi doktorunuz tarafından uygun görülürse kulak çınlaması  da ortadan kaldırılabilir. Bu işlemi kendi kendinize de uygulayabilirsiniz. Yalnız kulak yapınıza zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
  • Doktorunuzdan kan dolaşım damarlarınızın durumunu kontrol etmesini talep edin. Bazı durumlarda yetersiz dolaşım nedeni ile kulak çınlaması ortaya çıkabilmektedir.
  • Doktorunuzdan aldığınız ilaçların yan etkilerini gözden geçirmesini talep edin. Birden fazla ilaç kullanıyorsanız bu ilaçların yan etkileri nedeni ile kulak çınlaması gibi bir rahatsızlıktan muzdarip oluyor olabilirsiniz.

2. Gürültü bastırma yöntemi ile kulak çınlaması ile mücadele edin. Kulağınızda bulunan çınlamayı maskelemek için birçok farklı gürültü bastırma yöntemi doktorlar tarafından uygulanmaktadır.

  • Arka planda sizi çok fazla rahatsız etmeyecek derecede sesler çıkaran bir makine kullanmak kulak çınlamasının ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Örneğin yağmur sesi kulak çınlamasını maskelemek için kullanabileceğiniz en hoş seslerden bir tanesidir. Vantilatör veya gürültülü bir biçimde çalışan bir havalandırma fanı da yağmur sesi ile aynı görevi görebilir.
  • Kulağınıza yerleştireceğiniz ve sürekli olarak beyaz gürültü üreten cihazlar da kulak çınlaması ile mücadele edebilmeniz için uygun yöntemlerden bir tanesidir.
  • Duymanıza yardımcı olacak cihazlar satın alın. Çınlama dolayısıyla duyma problemi yaşayabilirsiniz. Bu durumla mücadele etmek için teknolojiden yardım alabilirsiniz.

3. Kulak çınlaması problemleri ile mücadele edebilmek için ilaç kullanın. Kullanacağınız ilaçların kulak çınlamasını tam olarak ortadan kaldırma gibi bir gücü olmasa da en azından daha hafif bir biçimde hissetmenize yardımcı olabilmektedir.

  • Trisiklik antidepresan kullanımını deneyin. Bazı kulak çınlaması türlerinde bu anti depresanların ciddi bir biçimde etkili olduğu ortaya koyulmaktadır. Fakat yan etkilerinin de olduğunu vurgulamak gerekmektedir. Ağız kuruluğu ve bulanık görmek bunlardan sadece iki tanesidir.
  • Doktorunuz ile Xanax kullanımı hakkında konuşun. Xanax olarak bilinen bu ilaç kulak çınlaması ile mücadele etmenize yardımcı olsa dahi istenmeyen yan etkilerin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

4. Çinko miktarını artırın. Ana öğünler ile beraber çinko alımını artırmak baş bölgenizde bulunan kan akış hızını artıracak ve kulak çınlama azaltacaktır. Çinko kullanımına 2 ay boyunca devam edin ve işe yarayıp yaramadığına bu süreç sonrasında karar verin.