Köpeklerde İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?
İshal insanlarda olduğu gibi köpeklerde de yaygın bir problemdir. Çoğu ishal hastalığı ciddi problemler yaratmadan evde doğru tedaviyle geçmektedir. Bilinçli bir ishal tedavisi sayesinde veterinere gitmeye gerek kalmadan ve acılı ishal nöbetleri yaşamadan kısa sürede atlatılabilir. Yine de bazen veterinere gitmeyi gerektiren ciddi durumlar oluşabilir. Siz de köpeklerde ishal nasıl giderilir sorusuna bir yanıt arıyorsanız makaleyi okumanız yeterlidir.
Köpek İshali Boyutu : Veterinere Ne Zaman Gidilir?
1. Köpeğinizin tehlikeli bir şey yemediğinden emin olun. Çoğu ishalin temek nedeni köpeğin yememesi gereken bir şeyi yemesidir ve vücuttan atıldıktan sonra ishal kendiliğinden geçecektir. Köpeğiniz zehirli bir şey yediyse (fare zehri ya da temizlik malzemesi gibi) vakit kaybetmeden köpeğinizi veterinere götürün.
2. Köpeğin ateşini ölçün. köpeğinizin ateşli bir şekilde ishal olması normal bir durum değildir ve bir çeşit enfeksiyon geçiriyor olma ihtimali yüksektir. Köpeğinizin ateşini ölçebilmek için, birinin yardımıyla köpeğinizi sakinleştirin. Kolunuzu köpeğinizin karnına koyun ve köpeğinizi kaba etinden göğüs kısmına doğru oturtun. Köpeğinizi rahatlatın ve kıpırdamaya başlarsa sakinleştirici tonlarda onunla konuşun. Bu süreçte ısırmasından korkuyorsanız köpeğinize ağızlık geçirebilirsiniz.
- Termometreyi yağlayın. Köpeğin kuyruğunu kaldırarak termometreyi nazikçe köpeğin anüsüne yerleştirin. Eğer köpeğiniz dişiyse vulvasına değil anüsüne yerleştirdiğinize emin olun. Vulva köpeğin anüsünün tam altındadır.
- Termometreyi çok zorlamayın, köpeğinizi yaralayabilirsiniz.
- Termometrenin ötmesini bekleyin.
- Normal sıcaklık 100.5-102.5 F’tır(38-39 C).
- 5 F veya üstü (39.5 veya üstü) sıcaklık yüksek kabul edilir.
3. İshalle beraber kusma olup olmadığını kontrol edin. Kusma ve ishal beraber olduğu zaman köpek iki taraflı sıvı kaybettiği için çok tehlikeli bir durum söz konusudur. Özellikle köpeğiniz yeterince sıvı da almıyorsa hastalık ciddileşiyor demektir. Böyle durumlarda köpeğinizi acilen veterinere götürmelisiniz.
4. Köpeğinizin dehidrasyona uğramadığından emin olun. Köpeğiniz yeterinde su tüketmiyor ve aynı zamanda ishal geçiriyorsa dehidrasyon geçiriyor demektir. Böyle durumlar köpeğinizin böbrek ve karaciğerinde yaralanmalara yol açabilir. Dehidrasyonu test etmek için köpeğinizi ensesinden kaldırın. Sağlıklı deri hemen eski haline geri dönecektir. Dehidrasyona uğramış deri ise daha az elastiktir ve eski haline dönmesi birkaç saniye veya daha fazla sürebilir.
5. Köpeğinizin kanlı ishal geçirip geçirmediğini kontrol edin. İshalde kan da buluyorsanız bu iltihap ya da hemorajik kanama olabilir. İltihaplanma da önemlidir fakat hemorajik kanamalar ölümcül olabilir. Aradaki farkı profesyonel yardım almadan anlamanız pek mümkün değildir bu yüzden kanlı ishallerde köpeğinizi mutlaka veterinere götürün.
6. Köpeğinizin uyuşuk, halsiz olup olmadığını kontrol edin. Orta dereceli ishal geçiren bir köpek daima hareketli ve alarm halindedir. Köpeğiniz hareketli ama ishali varsa yukarıdaki tedavi yöntemlerini uygulamanızda bir sakınca yoktur. Köpeğinizin enerjisi yoksa ve ilgisizse hatta daha da kötüsü durmadan düşüyorsa, profesyonel destek almalısınız.
Köpek İshali Evde Diyetle Geçirme
1. Köpeğinize 12-24 saatlik oruçlar tutturun. Köpeklerin bağırsaklarında besin bulunması maddenin iletilebilmesi için bağırsak duvarlarının durmadan kasılmasına neden olur. Köpekte ishal varsa bu kasılmalar çok fazla ve acılı olabilir ve ishali kuvvetlendirebilir. Böyle durumlarda köpeğinizi 12 ile 24 saat arası aç bırakarak bağırsak duvarlarının rahatlamasını ve normal davranmasını sağlayabilirsiniz. Aç bırakma esnasında duygusal travmalar ile canınız sıkılabilir, dayanın ve köpek için en doğru kararın bu olduğundan emin olun.
2. Köpeğinize temiz içme suyu verin. Yemek vermediğiniz bu süre boyunca köpeğinize mutlaka temiz içme suyu verin ve köpeğinizin bu suyu içtiğinden emin olun. Eğer köpeğiniz suyu içiyorsa, dehidrasyon riski ortadan kalkmış demektir.
3. Oruçtan sonra köpeğinizi hafif besinlerle besleyin. Kesinlikle köpeğinizi normal birden normal yeme alışkanlığına geri döndürmeyin! Bunun yerine daha hafif, midesini yormayacak, sindirimi kolay besinlerle besleyin.
- Yağlı yiyeceklerden, kırmızı etten kaçının.
- Köpeğinizi tavukla besleyin; bunu yaparken tavuk aromalı besinlerdense gerçek tavuk etini kullanın. Derisini veremeye özen gösterin.
- Tavuğun yanında haşlanmış pirinç, makarna ya da patates verin.
- Köpeğinizi süt ve süt ürünlerinden uzak tutun. Çoğu köpeğin laktoz hassasiyeti vardır ve bu ishali tetikleyebilir. Bu yüzden verdiğiniz yemeklerde tereyağı olmamasına dikkat edin.
- Bu yiyecekler köpeğinizin dışkılamasını azaltır ve dışkıları soluk renkte olur. Böyle bir durumla karşılaştığınızda köpeğinizin iyileşmediğini düşünmeyin; bu tam tersine tedavinin işe yaradığının bir göstergesidir.
**4. Veterinerden bir diyet listesi isteyin. **Köpeğiniz sizin hazırladığınız diyete olumu cevap vermiyorsa, veterinerle görüşüp bu konuda yardım alabilirsiniz.Hills ID ve Purina EN gibi mamalar ishal tedavisini hızlandırıcı mamalardır.
5. Köpeğinizin yemeklerini küçük porsiyonlara bölün. Köpeğinizin daha az yemekle beslenmesi bağırsak spazmı geçirme ihtimalini düşürür. Köpeğiniz orucunu bitirdiğinde normal zamanda yediği kadar yemek vermekten çekinmeyin fakat yemeği 4 porsiyona bölün ve gün içinde farklı zamanlarda verin. Bu ishalin yeniden başlamasını engelleyecektir.
6. İshal bittikten sonra köpeğinizi eski diyetine yavaş yavaş döndürün. Her ne kadar ishal bitmiş olsa da birden eski diyetine dönmek tekrardan bağırsakları yorabilir. Bu yüzden yavaş yavaş köpeğinizi alıştırarak eski diyetine döndürün. 2 gün boyunca hafif diyete devam ederek ishalin geri gelmediğinden emin olun. 2 gün de geçiş evresi için kullanın ve 3. Gün normal diyetinize dönebilirsiniz.
- Gün yemeğin 2/3 ‘ünü hafif, 1/3’ünü normal diyetinden yapın.
- Ertesi gün yemeği hazırlarken 1/3’ünü hafif, 2/3’ünü normal hazırlayın.
- Gün normal diyetten besinlerle beslemeye devam edebilirsiniz.
7. Probiyotik kullanın. Probiyotikler sindirimi kolaylaştıran ve ishal tedavisini hızlandıran bakterilerdir. Yararlı bakteriler ishal sırasında vücuttan atılabilir ve böyle durumlarda popülasyonun kendini yenilemesi uzun sürer. Probiyotikli ürünler kullanımı bu popülasyonun hızlı bir şekilde yenilenmesine de yardımcı olur. Genellikle bu probiyotikli ürünler 5 gün boyunca günde bir kere köpek mamasına karıştırılarak verilir. İnsan midesindeki bakterilerle köpek midesindeki bakteriler birbirinden farklıdır bu yüzden insanlar için üretilmiş probiyotikli ürünleri köpeğinize vermemeye özen gösterin. Köpekler için olan probiyotikli ürünleri reçetesiz olarak veterinerlerden ya da pet shoplardan alabilirsiniz.
8. Köpeğinize insanlar için üretilmiş ishal ilaçlarından kesinlikle vermeyin. Orta dereceli, çok ciddi olmayan ishal yukarıdaki yöntemlerle tedavi edilebilir. Köpeğinize ilaç verirseniz bu bağırsak hareketlerini neredeyse durdurur ve bu şekilde çok geç olana kadar asıl problemi fark edemezsiniz. Yukarıdaki yöntemleri uygulamanıza rağmen 2-3 gün içinde ishaliniz iyileşmeye başlamıyorsa, köpeğinizi mutlaka veterinere götürün.