Kırık bir kolyeniz var ve ne yapacağınızdan emin değil misiniz? Kırılmış bir kolyeyi tamir etmek genelde düşündüğünüzden daha kolaydır. Kopmuş bir kopçanız varsa veya kolye kendisine dolanmış bile olsa, parçaları bir araya toplayın ve kolyenizi tamir edin. Peki kolye nasıl tamir edilir, işte bilmeniz gerekenler;

YÖNTEM-1 KIRIK KOPÇA

1. Kopçanın nasıl takıldığına bakın ve ayırın. Çoğu durumda bu açacağınız bir geçme halkasından veya bir pense yardımı ile kopçayı halkadan ayırıp kaldıracağınız bir durumdur. Ancak kopçanız daha karmaşık bir şekilde bağlanmışsa kopçayı kesmeniz gerekebilir. ( Takı ve mücevherlerde kullanılan bu gibi yumuşak malzemeleri kesmek için tel makası genellikle yeterlidir.)

2. Yeni bir kopça alın. Kopçayı bir tuhafiyeden ya da takı mücevher satan dükkanlardan almanız mümkündür. Yeni bir kopça alırken çıkardığınız kopçayı da yanınıza alın ki kopçanın rengine dikkat edebilesiniz. Farklı alaşımlar farklı renklerdedir ve farklı renkli bir kopça kolyenizin tamir edildiğini çok belli eder. Eğer kopçayı veya kopçanın geçme halkasını kesmek zorunda kaldıysanız, kopçayı bağlayabilmek için kolyenize yeni bir geçme halkası almaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

3. Yeni kopçayı geçme halkasından tutturun veya kopçanın üzerindeki ilmekten kolyenin üzerine doğru kaydırın.

4. Tamir etme işlemini bitirmek için geçme halkasını veya ilmeği kapatın.

YÖNTEM-2 KIRIK ZİNCİR

1. Kırılmış olan kolye halkasını, halka çok zarar görmüş veya kayıp ise iğne burunlu bir pense ile döndürerek açın. Kırılmış olan parça ağır hasar görmüş ise zincirden çıkarmak zorunda kalabilirsiniz.

2. Açmış olduğunuz yerin yanındaki halkayı zincire tutturun.

3. Halkayı tersine doğru bükün ve zinciri yeniden sağlamlaştırın. Halkayı ve bağlandığı yeri sıkıca tutturduğunuzdan emin olun. ( Diğer halkaları da dağılmadan önce sağlamlaştırabilmek için kontrol etmek iyi bir fikir olabilir.)

YÖNTEM-3 KOPMUŞ LASTİK

1. Boncukları kolyedeki sırasına göre dizin.

2. Kolyede kullanılmış olan lastik malzemenin aynısından 10 cm uzunluğunda bir parça kesin. Dokuma kumaşı ile kaplı bir malzeme içeren lastik kullanmak en iyisidir. Bu genellikle görünüş olarak düz lastiğe değil de ayakkabı bağcığa benzer. Çok sert bir şekilde gerdirilir veya yarı keskin olan yüzeyin tersi yönünde çekilirse lastik genellikle kopacaktır ancak lastiği çevreleyen kordon kopmayıp sadece aşırı gerilecektir.

3.Boncukları tekrar lastiğin boyunca sıralayın.

4. Lastiğin görülmemesi için uçlarından bağlayın ve çok fazla gerdirip tekrar kopmaya sebep olmaması için dikkat edin. İleride çözülmemesi için bağladığınız uçlara bir kaç kez düğüm atın. Fazlalık olan lastiği kesin.