Onlar ister münhasıran ev içlerinde yaşasınlar veyahut dışarıda zamanlarını geçirsinler evcil kedilerimiz yuvarlak solucanlar, şerit solucanlar ve kancalı kurtlar gibi iç parazitlere ev sahipliği yapabilirler. Yavru kediler sıklıkla annelerinin sütünden bu kurtları kaparken yetişkin kediler kazara kurt yumurtaları veya kurtla dolu haşaratları yerken kapar. Diğer hayvanlara nazaran kedilerin kurtlara yakayı kaptırması daha kolay olduğundan bu durumda ortaya çıkacak olan belirtileri bilmek iyi bir fikir olabilir ki problem büyümeden veteriner müdahalesine başvurabilesiniz. Tedavi edilmediği zaman kurtlar tüylerde matlaşma ve göbek kısmında şişkinlik gibi belirtilere sebep olabilir fakat bir kediyi ciddi manada rahatsız ettiği az rastlanır. Doğru şekilde uygulanan kurt tedavisi ile kurtların kökünü kazımak oldukça kolaydır. Bu makale sayesinde elde edeceğiniz bilgiler dahilinde kedinizde de bu meretlerin olup olmadığını tespit etmek kolay.
Solucanlar (Kurtlar) ile İlgili Belirtilerin Tespit Edilmesi
1. Kedinin tüyündeki değişimleri arayın. Kedilerin tüyleri genelde parlaktır ama kedinizde kurtlar varsa tüyü mat veya normalde olması gereken kadar kabarık değil de düz görünümlü olabilir
Bu parazit, enfeksiyondan kaynaklanan sıvı kaybı ya da yetersiz besin emilimi sebebiyle olur.
2. Kedinin diş etini kontrol edin. Sağlıklı bir kedinin en az sizinki gibi pembe diş etleri olur. Kedinizin diş etleri soluk veya beyaz ise, bu onun anemi hastası olduğuna işarettir. Bu duruma sebep parazitlerden kaynaklı bir enfeksiyon olabilir.
Kedinizin diş etlerini kontrol etmek için onu kucağınıza veya yanınıza oturtunuz. Kedinin kafasını bir eliniz çenesinin altında diğer eliniz kulağının arkasında olmak kaydıyla elinizin içinde kibarca tutunuz. Parmak uçlarınızla kedinin üst dudağını yukarı doğru açarak diş ve diş etinin açığa çıkmasını sağlayın.
Eğer diş etleri soluksa bir an önce veterinerle temasa geçin.
3. Kedinizin dışkısını inceleyin. Kedinize kedi kumluğu kullandırtıyorsanız onun dışkılarını gözlemlemek kolaydır. Alttaki belirtileri gözlemleyiniz:
Koyu ve kanlı dışkı bağırsak duvarına yapışık kancalı kurtların sebep olduğu kan kaybının göstergesi olabilir
Kurtların bağırsak içinde yer kaplayıp sindirimi engellemesinden dolayı kediniz ishal olabilir.
Kediniz 24 saatten fazladır ishal ise ya da siz dışkıda taze kan, katran renginde koyu kan görüyorsanız veteriner yardımı alın.
4. Kedinizin evin herhangi bir bölümüne kusup kusmadığını gözlemleyin. Kusma eğilimi kedilerde yaygın olarak görülmektedir. Düzenli olarak kendilerini yalayarak temizleyen bu canlıların dönem dönem kusarak yuttuğu tüyleri çıkarttığı düşünülmektedir. Eğer kediniz haddinden fazla ve sık sık kusuyorsa bu kurtlardan ya da başka bir sağlık probleminden dolayı ortaya çıkmış olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde kedinizi bir veterinere götürmeniz tavsiye olunur.
Kurtlar ya mideye giden akıntıyı engelleyerek ya da mide zarını tahriş ederek kusmaya sebebiyet verir.
5. Kedinizin ne kadar yediğine dikkat edin. İlerlemiş kurt vakaları iştah kaybıyla ilişkilidir.
Bu bağırsak zarının iltihabı, mide ağrısı ve kurtların bağırsaklarda aldığı fiziksel boşluk gibi bir çok nedenden ötürüdür.
6. Kedinizin bedenindeki değişimlere dikkat edin. Kurtlu kediler karın bölgelerinin kabarık olmasına sebep olan ‘şiş göbek’ bir karına sahip olabilir.
Kusmak gibi bu genel bir belirtidir ve bir çok nedenden dolayı olabilir ama bu işaret altında yatan sebep olsun veya olmasın veterinere bir ziyareti gerektirir.
7. Uyuşukluk belirtilerini fark edin. Kurtlar bağırsaklardan besin çalıyorsa o kedi uyuşuk, bitkin ve enerjiden yoksun hissedecektir. Kedinizin enerji seviyesinde yaşanan herhangi bir ciddi değişime dikkat edin.
Tekrardan bu birden çok değişik hastalığın belirtisi olabilir ve veteriner kontrolünü icap eder.
Kedinizin normal enerji seviyesini en iyi siz bilirsiniz bu yüzden bir gözünüz enerjilerinde ve oyunbazlık seviyelerindeki ani değişimlerinde olsun.