Karlı ve Buzlu Yollarda Araç Nasıl Kullanılır?
Kış günlerinde araç kullanımı diğer mevsimlere göre daha çok ustalık gerektirir. Diğer mevsimlere nazaran daha çok önlem almanız gerekmektedir. Siz de eğer kış aylarında yolda kalmak istiyorsanız ve almanız gereken önlemleri merak ediyorsanız aşağıdaki adımları dikkatlice okuyup uygulayın.
Adım Adım Karlı ve Buzlu Yollarda Araç Kullanımı
1. Zincir takılmış aracın nasıl kullanıldığını öğrenin. Günümüzde artık araçlar kış lastikleri mevcut. Kış lastikleri yokken araçlarda zincir kullanımı yaygındı. Ama yine de çok zor koşullarda hala zincir kullanımı kış lastikleri olmasına rağmen tercih edilen bir yöntemdir. Zincir takarken dört tekerinize de takmaya özen gösterin. Zincirinizi çok gergin ve iyi bir şekilde takın. Gevşek takılan zincirler belli bir süre sonra daha da gevşemekte ve aracınıza zarar vermektedir. Bu yüzden bu noktaya dikkat edin. Zinciriniz eğer iki tekerinizi takılı ise aracınız buzlu ve kaygan zeminde zincirsiz olan aks kayma eğilimi göstereceğinden dönemeçlere olabildiğince yavaş girin ve yavaş frenleme gerçekleştirin. Aracınız zincirliyken 50-60 km sınırını geçmeyiniz. Kardan asfalta çıkıldığı anda zincirinizi aracınıza zarar vermemesi için mutlaka çıkarın.
2. Karlı ve buzlu zeminde yokuş yukarı giderken nelere dikkat edik gerektiğini öğrenin. Karlı ve buzlu havalarda yokuş yukarı araç kullanırken aracın en büyük problemi patinaj çekmesidir. Bu durumda yapmanız gereken gaza yüklenmek değil aksine lastiğinizin yol tutuşu miktarınca gaza basmanız gerekmektedir. Karlı yolda yokuş yukarı araç kullanırken eğer önünüzdeki araç duruyorsa aracınıza rölanti devrinde gaz verin. Ve hızlı bir şekilde vites büyüterek motorunuzun tekerleklere ço az tork gücü vermesini sağlayın. Tüm bunlara rağmen kalkış yapamıyorsanız geride yer varsa aracınızı geri bırakın. Ve yumuşak karlı kesimlerde kalkışınızı tekrar deneyin.
3. Karlı ve buzlu zeminde rampa inerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini kavrayın. Karlı havalarda rampa inecekseniz eğer daha yokuşun başına gelmeden aracınızın hızını minimum seviyeye getirin. Hatta kilitlenmeyecek kadar bir iki diş el frenini çekin. Minimum viteste ara ara fren yaparak direksiyon hakimiyetini kaybetmeden yokuşu rahatça inebilirsiniz. Eğer yokuş inerken önünüzdeki araç kayıp yolu kapatmışsa yolun boş kısımlarına doğru çok yumuşak direksiyon hareketleri gerçekleştirin.
4. Karlı ve buzlu zeminde araç savrulursa ne yapmak gerektiğini öğrenin. Buzlu zeminlerde araçların kayma olayı dört sebepten ileri gelmektedir.
- Sert ve ani bir kompresyon yapılması
- Ani direksiyon hareketleri yapılması
- Gereğinden fazla fren yapılması
- Gereğinden fazla gaza basılması
Kayma ani kompresyondan kaynaklıysa hemen debriyaja basın. Ani direksiyon hareketlerinden kaynaklıysa hemen direksiyon hareketlerinizi yumuşatın. Eğer aracın arkası kayarsa arkanın kaydığı yöne doğru direksiyon hareketi verin ve debriyaja basın. Eğer otomatik vites ise aracınız ayağınızı gazdan çekin ve direksiyonunuzu yine arkanın kaydığı yöne doğru çevirin.
- Karlı ve buzlu zeminde araç nasıl kaldırılır ve hızlandırılır? Karlı ve buzlu zeminde araç lastiklerinin yol tutuşu daha düşük olduğundan tork gücünü tekerleklere vermeyin. Bunun için olabildiğince düşük devirlerle kalkış yapın. Araçlar turbo dizellerde 1500-1600 devirlerden sonra, benzinlilerde 2500-3000 devirlerden sonra tork vermeye başlarlar. Tekerlere daha az güç gitmesini sağlayarak hemen vitesi büyüterek gaza az basarak kalkışınızı gerçekleştirin.
**6. Kış lastiğinin nasıl işe yaradığını kavrayın. **Araç lastikleri hava soğuduğu anda sertleşmeye başlar. Sertleştiği noktada yere tutunma oranı azalır. Kış lastikleri sertleşmediklerinden dolayı 7 derecenin altına inen havalarda performansını gösterir. Yola çok iyi tutunurlar. Karlı ve buzlu zeminlere özel desenlere sahiptirler. Bu desenler daha iyi fren ve direksiyon hareketlerine cevap vermesi için tasarlanmıştır. Sadece karlı buzlu zemine has bir lastik değildir. Sürüş güvenliği açısından kış lastiği dört tekere de takılmak zorundadır. Eğer sadece iki tekere takarsanız aracınız savrulmaya daha müsait olacaktır. Aracın yol tutuş gücü dengesiz olacağından tam anlamıyla kış lastiğinden verim alamazsınız.