Kaplumbağa Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaplumbağalar 200 milyon yıldan fazladır dünya üzerinde yaşıyorlar; bu da demektir ki kaplumbağalar da dinozorlarla beraber aynı zamanda yaşıyorlardı. Ayrıca evcil hayvan olarak da bakılabilirler. Yalnız bakımları biraz zahmetlidir ve dikkatli olunması gerekir. Siz de evinizde bir kaplumbağa beslemeye, bakmaya karar verdiyseniz bu durumda elbette belli başlı noktalara dikkat etmeniz gerekecektir. Bu inanılmaz yaratığa nasıl bakılacağını öğrenmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.

Kaplumbağa Beslenmesi ve Bakımı

1. Kaplumbağanızı dikkatli besleyin. Kaplumbağanızı nasıl besinlerle besleyeceğiniz kaplumbağanızın cinsine bağlıdır. Neyle nasıl besleyeceğinizi belirlemek için kaplumbağanızı aldığınız yere danışın ve cinsini sorun. Kaplumbağalar genel olarak yeşilliklerle beslenirler, henüz daha bebekken ise daha yumuşak ve daha taze yiyecekleri tercih ederler çünkü küçük çeneleri sert olan yiyecekleri parçalamakta zorlanır. Kaplumbağalar çoğu sebzeleri yiyebilir; brokoli, yeşil fasulye gibi sebzeleri başka yeşilliklerle karıştırıp verebilirsiniz ama unutmayın ki kaplumbağanızın cinsine göre ne tarz yiyeceklere ihtiyacı olduğu değişiklik gösterebilir.

  • Kaplumbağanızın daha güçlü ve sağlıklı büyümesi için ek besinlere ihtiyacı olabilir. Eğer kaplumbağanız kapalı ışık almayan bir yerde UV ışığı olmadan yaşıyorsa kalsiyum, A vitamini, D3 vitamini gibi ek besinlere ihtiyacı olabilir.
  • Bazı kaplumbağalar karahindiba yaprağı, marul, kereviz ve meyve tercih edebilirler.

2. Kaplumbağanıza su kaynağı sağlayın. Kaplumbağanızın sağlıklı kalması için yeterli miktarda suyu olması önemlidir. Derin olmayan bir tabağa su doldurabilir ya da yere bir çukur açarak içine su doldurabilirsiz. Suyun derinliğinin kaplumbağanın ayaklarının yere değmesine izin verecek kadar olmasına dikkat edin ki kaplumbağa başını suya tam batırmadan suya değdirebilsin. Suyu her gün değiştirin.

3. Kaplumbağanızı tutarken dikkatli olun. Kaplumbağayı asla düşürmeyin; eğer kabukları kırılırsa enfeksiyon kapıp ölebilirler. Kaplumbağanızı tutarken dikkatli ve nazik olmalısınız çünkü bu hareket kaplumbağanız için stresli olabilir. Eğer etrafta kaplumbağanıza dokunmak isteyen küçük çocuklar varsa, kaplumbağaya yalnızca tedavi ve bakım süresinde dokunulduğunu ve yalnızca izleyerek bakıldığını tembihleyin.

4. Bebek kaplumbağanızı haftada birkaç defa suyun içine sokun. Kaplumbağaların gençken daha çok suya ihtiyaçları vardır. Kaplumbağanızı ilk aldığınız zamanlarda kafasının suyun üstüne kalmasını sağlayacak şekilde suya koyun ki daha sağlıklı gelişsin. Kaplumbağalar yeterince su aldıktan sonra yüzdükleri suyu içmeye başlarlar, bu da işlemin tamamen düzgün bir şekilde gittiğinin göstergesidir. Kaplumbağanızı suya ne kadar koyacağınız size kalmış, daha çok koymanızda bir sıkıntı olmaz.

5. Kaplumbağanıza uygun bir barınma ortamı hazırlayın. Uygun olan kaplumbağanıza evin dışında bir barınak hazırlamanızdır ve bazı insanlar kaplumbağaya yalnızca evin içinde bakmanın haksızlık olduğunu düşünmektedir. Eğer kaplumbağanız yalnızca evin içinde bakılmaya uygun ya da küçük değilse mutlaka evin dışında da bir barınak hazırlamanız gerekmektedir. Eğer yalnızca evin içinde bakabilecek durumdaysanız araştırıp yalnızca evin içinde bakılmaya uygun cinste bir kaplumbağa almanız gerekmektedir. Ayrıca kaplumbağanızı soğuk aylarda içerde, sıcak aylarda dışarıda tutabilirsiniz.