Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?
Hindistan cevizi yağı, yüksek düzeyde doymuş yağları içermesine rağmen bu yağ içerisinde bulunan yağ asitleri sağlık açısından oldukça yararlıdır. Vücudun sindirim sürecine yardımcı olabileceği gibi kolestrolün ve kan basıncının belli bir düzene erişmesine de yardımcı olabilmektedir. Hindistan cevizi yağının yemeklerde kullanılması ile hafif tatlı, hindistan cevizi gibi bir tat yemeklere dahil edilmiş olur.
Hndistan Cevizi Genel Kullanımı Hakkında
**1. Hindistan cevizi yağı seçimi hakkında bilgi edinin.**Hindistan cevizi yağının rafine ve sızma olmak üzere iki ana türü vardır. Genel olarak sızma hindistan cevizi yağı, hindistan cevizinin hijyenik yöntemlerle kurutulması ve ardından bir makine yardımıyla preslenmesi ya da fermante edilmesi ile elde edilir. Bu işlemden sonra yer çekiminin etkisiyle hindistan cevizi yağı bir yerde biriktirilerek elde edilir. Bu açıdan daha sağlıklı olduğu söylenebilir. Rafine hindistan cevizi yağı ise hindistan cevizinin füme yapma ya da tütsüleme olarak adlandırılan yöntemle elde edilmesidir. Sızma hindistan cevizine kıyasla daha az hijyenik yöntemlerle kurutulur. En son olarak ise ağartma ve koku giderme işleminin yapılması gerekir.
- Rafine hindistan cevizi yağı daha az hijyenik olsa da hindistan cevizi tadı bu tip yağda daha az hissedilir. Bundan ötürü hindistan cevizi tadını çok sevmeyen ama bu yağla yemek pişirmek isteyen kişiler için daha uygundur. Rafine hindistan cevizi yağı almayı düşünüyorsanız doğal rafine ve mümkünse ağartılmamış olan yüksek kaliteli rafine yağ seçmeye özen gösterin.
2. Başlangıçta az miktarda hindistan cevizi yağı kullanın. Rafine değil de sızma hindistan cevizi yağı kullanmaya karar verdiyseniz bu durumda ister istemez yemeklerinizde bu tadı alacaksınız. Yemeklerde kullanmış olduğunuz yağlardan direk bu yağa geçmek yerine daha önceden kullandığınız yağlarla bu yağı karıştırarak bir karışım oluturup kullanmak sizin damak tadınız açısından daha doğru bir karar olacaktır. Sonraki yemek yapışlarınızda duruma göre miktarı arttırıp azaltabilirsiniz.
3. Oda sıcaklığındaki pişirilebilecek yiyecekleri yağın üzerine koyun. Sıvı formda olan bir hindistan cevizi yağı kullanıyorsanız ekleyeceğiniz yiyeceklerin oda sıcaklığında bir sıcaklığa sahip olması oldukça önemlidir. Eğer fazlaca soğuk olan maddeleri direk eklerseniz bu hindistan cevizi yağının katılaşmaya başlamasına neden olacaktır. Bundan dolayı ideal olan oda sıcaklığı ve bu sıcaklığın üzerindeki sıcaklıklarda yiyeceklerin eklenmesidir.
4. Yağın katılaşma ihtimaline karşı hazırlıklı olun. Hindistan cevizi yağını pişireceğiniz oda sıcaklığında olan yiyecekleri eklemeden eritseniz bile küçük parçalar halinde katılaşmaya başlamış hindistan cevizi yağlarıyla karşılaşabilirsiniz. Yapacağınız yiyeceklerde bunun sorun olmayacağını düşünüyorsanız bu durumda pişirme işlemine devam edebilirsiniz. Yağın bu şekle olmasını engellemek için yemeğini yapacağınız malzemeyi benmari usulü 24.4 santigrat dereceye kadar ısıtmanız gerekmektedir.
5. Hindistan cevizi yağını yüksek sıcaklıklarda pişen yiyecekler için kullanın. Hindistan cevizi yağı zeytin yağı ve diğer bitkisel yağlara kıyasla daha yüksek seviyelerdeki ısı seviyelerini tolere edebilmektedir. Bu sebepten dolayı kızartma ya da sote gibi yüksek seviyede ısılara ihtiyacınız olan pişirme çeşitleri için ideal olabilir.
- Genellikle rafine hindistan cevizi yağı 176.7 santigrat derece ısıya kadar dayanabilir. Sızma hindistan cevizi yağı ise 232.2 santigrat derece ısıya kadar tolere edebilmektedir. Yağdan fazla duman çıkmaya başladıysa bu ulaşabileceğini son ısıya ulaşmış ve yeterince ısınmış demektir.
6. Tereyağı ile birlikte az hindistan cevizi yağı kullanın. Eğer tereyağı ile birlikte hindistan cevizi kullanmayı düşünüyorsanız bu durumda normalde kullanacağınız tereyağının %25 daha azını kullanın. Tereyağı saf yağ değilken, hindistan cevizi yağı neredeyse saf yağdır. Bundan dolayı hindistan cevizi yağını aşırı miktarda kullanmamalısınız.
7. Denemeler yapın. Daha öncesinde diğer sıvı yağlarla yapmış olduğunuz yemeklerin çoğunu hindistan cevizi yağıyla da yapabilirsiniz. Bu yağ da diğer yağlara kıyasla aşırı farklı bir yağ değildir. Tek dikkat etmeniz gereken kullanmanız gereken miktarın ayarlanmasıdır. Bunu da ancak birkaç deneme sonra kavrayabilirsiniz. Bunun için denemekten çekinmeyin ve yemekleri hindistan cevizi yağıyla yapmaya başlayın.