Hemoroid (Basur) Nasıl Tedavi Edilir?
Hemoroid anüsün çevresinde ya da içinde oluşan dokulardır ve dışkı atımının
kontrol edilmesine yardımcı olan hava yastıklarına benzerler. Bazı durumlarda iltihaplanabilir ve şişebilir, böylelikle halk arasında basur olarak bilinen patolojik rahatsızlığa neden olurlar. İltihaplı hemoroidi yani basuru çok çeşitli yöntemlerle tedavi edebilirsiniz, eğer merak ediyorsanız işte size bu yöntemler.
Hayat Stilinizi Değiştirerek Basurdan Kurtulmak
1 . Beslenme alışkanlıklarınızı revize ederek bol lifli gıdalara yer vermeye çalışın. Lifli gıdalar dışkınızı yumuşatır, böylece atılımını kolaylaştırır. Ayrıca dışkınızın yumuşak olması hemoroddeki iltihabı ve şişkinliği azaltacaktır. Günlük almanız gereken maksimum lif miktarı 30 gramdır. Brokoli ve fasulye gibi sebzeler, ya da taze meyveler gerekli olan lifi size sağlayacaktır. Lif açısından zengin diğer besinler:
- Ahududu, şeftali, elma, muz, portakal, çilek, incirve üzüm gibi meyveler.
- Enginar, taze bezelye, brokoli, brüksel lahanası, patates ve havuç gibi sebzeler.
- Tane bezelye, mercimek, siyah fasulye gibi baklagiller ve fındık, badem, fıstık, ve ceviz gibi kuruyemişler.
- Tahıllar, mısır gevreği, makarna, kepekli ve tahıllı kahvaltılık gevrekler, patlamış mısır, arpa, ve çavdar ekmeği.
2. Oturarak banyo yapın. Tek yapmanız gereken küveti 30 cm kadar sıcak su ile doldurmak ve 20 dakika kadar küvetteki sıcak suyun içinde oturmak. Sıcak su acınızı ve kaşıntınızı azaltacaktır. Ayrıca, bu yöntemi her dışkı atımından sonra ve gün boyunca birkaç kez tekrarlamanız daha fazla rahatlamanızı sağlayacaktır.
3. Turp suyu için. Turp suyu vücudunuzu temizleyecektir, metobolizmanızı düzenleyecektir. Böylelikle hemoroiddeki enfeksiyondan da kurtulabileceksiniz. Üstelik günde bir kere çeyrek ya da yarım bardak içmeniz yeterli.
4. Dışkınızı tutmamanız çok önemli. Geldiğini hissettiğiniz anda bir önce dışkınızı atmalısınız. Eğer bunu yapmanız dışkı bağırsağın alt kısımlannda daha çok baskı yaratır ve acınız artar. Her yemekten sonra tuvaletiniz olsa da olmasa da bi rsüre tuvalette oturun ve bekleyin. Bunu bir rutin haline getirirseniz acı çekmenizden doayı yaşadığınız ve tuvaletinizi yapamamanıza neden olan stres ortadan kalkacaktır. Bu da hemoroidinizdeki zedelenmenin geçmesini sağlayacaktır.
5. Her gün mutlaka duş alın. Basurunuz varsa eğer anüs bölgesini temiz tutmak herşeyden daha önemli ve bunu için en etkin yol da duş almak. Sıcak su ile ilgili bölgeyi yeterince temizlediğinizden emin olun ancak sabun veya duş jeli kullanmaktan kaçının, çünkü bu maddeler iltihabın artmasına ve yayılmasına sebep olabilir. Ayrıca ilgili bölgeyi silerek kurulamaktan kaçının.
6. Kuru tuvalet kağıdı kullanmayın. İlgili bölge çok hassas olduğu için kuru tuvalet kağıdı canınızı yakacaktır. Tuvalet kağıdını ıslatarak kullanmaya çalışın. Islak tuvalet kağıdı tahrişi azaltacak ve aynı zamanda bu bölgeyi temiz tutmanızı sağlayacaktır.
7. Tahriş olmuş bölgeye soğuk kompres uygulayın. İltihaplı hemoroidler ciddi anlamda bir acıya ve şişkinliğe neden olurlar. Bu acıdan, yanma hissinden, kaşıntıdan kurtulmak ve şişkinliği azaltmakta soğuk kompres uygulaması çok faydalı olacaktır.
Tıbbi Tedavi Uygulayarak Basurdan Kurtulmak
1. Basur tedavisinde fitil kullanımı sıklıkla uygulanan bir yöntemdir. Hidrokortizon içeren fitiller basurun oluştuğu bölgedeki iltihabı ve şişkinliği azaltacaktır. Burada doktorun önerilerini dinlemek çok önlemlidir. Genellikle 7 ile 10 gün arası ve günde 2 ya da 3 sefer olmak üzere fitil kullanımı önerilir.
2. Anestezik ilaçlar kullanma konusunda doktorunuza danışabilirsiniz. Praxomine gibi local anestezi ilaçları, kaşıntı ve acı hissini ortadan kaldıracaktır. Her tuvalete çıkışınızdan sonra tıbbi ürünü direk olarak ilgili bölgeye uygulayın. Bu prosedürü günde en fazla dört kere tekrarlayabilirsiniz ve tedavi süreci yaklaşık olarak bir hafta kadardır.
3. Rubber band ligation yöntemi hakkında doktorunuzdan bilgi alın. Bu yöntem, özellikle Amerika’da, basur tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir. Elastik bir bandın ltihaplanmış hemoroide tutturulması olarak özetleyebileceğimiz bu yöntem sayesinde, kan akışı durdurulur ve patolojik doku zamanla küçülür ve kaybolur. Bu prosedürden sonra su tüketiminizi arttırmanız ve dışkınızı yumuşatmanız gerekmekte. Uymaya gitmeden önce tuvalete çıkmaya ve yatağa giderken yanınızda bir bakdak su götürmeye dikkat edin.
4. Stapler hemoroidopeksi basur tedavisinde kullanılan diğer bir yöntemdir ve ameliyata alternatif olarak görülmektedir. Stapler denen bir alet kullanarak büyümüş olan hemoroidin eski halini alması ve küçülmesi sağlanır. Genellikle genel anestezi altındayken uygulanan bir işlemdir ve iyileşme süreci diğer yöntemlere nazaran oldukça kısadır.
5. Hemoroidektomi işlemi hakkında doktorunuzdan bilgi alın. Diğer bütün yöntemler uygulanmasına rağmen başarılı bir sonuç elde edilemediğinde hemoroidektomiye başvurulur. Basurunuz gerçekten çok yoğunsa cerrahi tedavinin uygulanması kaçınılmazdır. Bu prosedür iç ve dışta kalan enfekte olmuş dokunun etrafında küçük bir kesi atılmasıyla başlar. İkinci adım enfekte olmuş dokunun çıkarılmasıdır. Hemoroidektomi en etkili prosedür olmasına rağmen az da olsa komplikasyonların oluşma riski vardır. İyileşme süreci acılıdır, ancak buna rağmen birçok insan bu yöntemi tercih etmektedir.
İpucu:
Bol su tüketin. Su bağırsaklarınızın düzenli olarak işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur.
Uyarı:
Eğer evde uyguladığınız yöntemler hemoroidinizi düzeltmiyorsa bu durumda tıbbi yöntemler konusunda mutlaka bir doktora başvurmalısınız.