Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez eğlencesi olan havuz aktiviteleri hem çocuklara hem de ailelerine güzel tatil anıları bırakırken kimyasal ve fiziksel şartlar düzgün bir şekilde sağlanmadığında yüzme havuzları oldukça sağlıksız bir hal alır. İnsan vücudunun mikroplara karşı en savunmasız bir şeklide yakalandığı yerlerden biri olan havuzlarda dikkat edilecek bazı hususlar ise mikrop kapma sorununu ortadan kaldırabilir. Bunu yanı sıra düzenli aralıklarla yapılan havuz bakımı havuzun kullanım ömrünü uzatarak masrafların azalmasını sağlar. Havuz bakımı ve temizliği ile dikkat edilmesi gereken noktaları sizler için hazırladık.
Havuz Nasıl Temizlenir?
Havuz bakımı dikkatli bir şekilde yapılmış bir yüzme havuzundaki su, aslında deniz suyundan daha temizdir; ancak, pek çok havuzda yeterli havuz bakımı yapılmadığı için insan sağlığı açısından tehdit olarak görülür.
Fiziksel ve kimyasal temizliğin düzenli sağlanmadığı yüzme havuzlarında sağlık açısından pek çok risk oluşur. Bu sebeple havuz temizliği periyodik olarak yapılmalıdır.
Havuz temizliğinin ve bakımının belgelenmiş olması beklenir. Sağlık müdürlüğünden yüzme havuzlarına iletilen yönetmeliklerde belirtilen kriterlere göre havuz suyunun düzenli olarak tetkiki yapılır ve içerik değerleri ölçülür.
Havuz temizliğinde ilk olarak pH değeri ölçülmelidir ve ideal değerin 7,2-7,8 aralığı göz önünde bulundurularak kontrol yapılmalıdır. Havuz sularında en çok kullanılan kimyasal klordur, ancak klor kanserojen bir kimyasal olduğundan yakın zamanda ozon daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Havuz temizliğinde kloru tercih ediyorsanız, suya klor attıktan sonra birkaç saat suya girmemeye dikkat ediniz.
Havuz kullanıldıktan sonra ortaya çıkan ölü deri, saç vs yabancı maddeleri arındırma amacıyla filtre kullanılmalıdır. Bu filtre günde en az iki kere kontrol edilip yıkanmalıdır. Havuz filtresi ters çevirme yöntemi ile yıkanmalı ve kıl tutucu filtre ise haftada iki kere açılarak temizlenmelidir.
Havuz suyunun kimyasal ve filtrelerle arındırılması uzun süreli çözüm olmayacağından daha kapsamlı bir havuz temizliği için havuzun komple boşaltılarak dibinin, kenarlarının ve ızgaralarının da temizlenmesi gerekir.
Havuzlarda diğer bir kirlilik oluşturucu öğe olan yosunlardan kurtulmak için yosun giderici sıvılar kullanılabilir. Bu kimyasalların insan sağlığına hiçbir yan etkisi yoktur ve gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Havuzu genel olarak temiz tutmak için ise dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Örneğin, güneş yağı ile havuza girmek yağın yüzeyde kalmasına ve suyun kirlenmesine neden olur. Suya girmeden önce duş alınmalı ve bone takılmalıdır.