Hasır Tabure Nasıl Yapılır?
Köy kahvesi dekorasyonlarında sık sık rastladığımız hasır tabureler hem bir dönemi hem de rahatlığın sembolünü gösteriyor. Hasır tabureler el emeği göz nuru! Hasır tabureleri kendi kendinize de evde örebilirsiniz ancak bunun için sazlık bir araziye ihtiyacınız var demektir. Rahat ve ekonomik şekilde şık bir dekorasyon için eve hasır tabure nasıl yapılır, hasır tabure örme teknikleri nelerdir işte sizin için öneriler:
Adım Adım Hasır Tabure Yapımı
Hasır taburenin yapılmasını sağlayan ana malzeme sazdır. Hasır tabure yapımı için sazlar yılın ağustos, eylül ve ekim aylarında toplanır. Boyları uzun olarak seçilen sazlar hasır tabure yapımında daha çok tercih edilir. Zaten uzun bir bitki olan sazın seçilmiş en başarılı orta uzunluktaki boyları ile hasır tabure yapımına başlanır.
Gerekli Malzemeler
- Kurutulmuş saz
- Tabure iskeleti
- Hasır Tabure Yapımı
1. Hasır tabure örgüsüne başlamadan önce tabure iskeletini yaptırın. Genellikle ahşap boyama teknikleri verilen kursların çevresinde ya da İstanbul’da yaşayanlar için Eminönü’nde bulunabilecek çıplak tabure iskeleti satın alabilirsiniz ya da hasır tabure örgüsü yapabileceğiniz bir tabure iskeletini bir marangoza yaptırabilirsiniz. Günümüzde eskisi gibi el zanaatleri ile uğraşan ve mahallesinde marangoz bulunan çok fazla kişi kalmamış olabilir ancak birkaç semt uzaklaşarak illa tabure kestirebileceğiniz bir yer bulabilirsiniz. Taburenizin iskeletini kendiniz yapmak istiyorsanız bu tamamen ustalık gereken bir konu, denge ve malzemenin uyumunu dengeleyebileceğiniz birinden öneri almanız gerekir.
2. Gerekli malzemeleri tamamladıktan sonra kararana kadar kurutulan sazlar ile hasır örgüye başlayın. Taburenin oturulacak yerinde dört tane köşe bulunur, ve hasır tabure yaparken kesinlikle iplik bağlayıcı başka bir materyal kullanılmaz. Hasır taburenin tamamını tüm sabitleyicileri ve tüm düğümleri sazlar ile gerçekleştireceksiniz. Öncelikle hasır tabure örmeye başlayacağınız köşeleri birbirine bağlayarak sabitleyin. Bunun için çeşitli teknikler vardır siz elinizdeki malzeme ile el becerilerinizin birleşmesinden en kolay uygulamayı yapın.
3. Sazlar ile köşeleri bağladıktan sonra tabure etrafında yatay ya da çapraz örgü yapmaya başlayın. Hasır tabure örerken bilmeniz gereken taburenin kenarlarına geldiğinizde sazları sıkılaştırmanızdır. Gevşek bir örgüye olanak vermemelisiniz. Tüm hasır örme işleminiz boyunca sazları gerin ve sıkı bir tabure elde etmeyi amaçlayın.
4. Hasır tabure örerken sazlarınız bittiğinde sazlarınızın boyunu uzatın. Sazlarınız bittikçe örmeyi sürdürdüğünüz sıranın ucuna saz eklemeniz gerekmektedir. Sazları eklerken yaklaşık olarak 10 cmlik yeni sazın ucunuz eski yani örmekte olduğunuz ucun içine karıştırarak örmeyi sürdürün. Başladığınız yer ile bitirdiğiniz yer arasında uzunca bir mesafe olacak ancak kullandığınız saç hiçbir şekilde birkaç adet olmayacak.