Evin her bölümünde dekorasyon için rahatlıkla kullanılabilen hasır örgü sepetleri oldukça da kullanışlı. Dekorasyon amaçlı kullanılabilmesinin yanı sıra hasır örgüler saklama kapları şeklinde de kullanılmaktadır. Özellike yatak odası ve banyo dekorasyonlarında el altındaki bir çok aksesuarı şık bir şekilde ortadan kaldırır.Hasır sepeti örgüsü biraz zor bir modeldir ve çok dikkat ister. Fakat bittiğinde çok güzel bir hasır modeli oluşturur. Bu modeli ilk defa yapacakken yanınızda birileri olması öğrenmenizi kolaylaştırır. Böylece birbirinizin hatalarını fark edebilir ve yardımcı olabilirsiniz.

HASIR ÖRGÜ 1. AŞAMA

  1. Hasır örgü modelinde ilk sırada her bir ilmek düz örülür ve her ilmekten sonra şişin üzerine bir kere olmak kaydıyla düzden iplik sarılır. Bu işlem ajur yapmaya benzer. Bu işlem ilk aşamada yapılır, ikinci ve üçüncü aşamalarda iplik sarılmaz ve kullanılmaz.

  2. Örgünün arka yüzüne gelindiğinde yani iplik sağda olduğunda ikinci sıra örülecek demektir.

Bu sırada kenar ilmiği alınır ve bir önceki sırada dolanan iplik serbest bırakılır.

Daha sonra ilk sırada düz örülen ilmek sağ şişe örülmeden alınır ve uzatılır.

Örülmeyen dolanan iplikler ise hep serbest bırakılır. Zaten örülen ilmekleri sağ şişe aldığınızda fazladan bir şey yapmadan ilmeklerinden kendiliğinden uzadığını görebilirsiniz. Burada fark etmeniz gereken bir diğer nokta ise örgünün ipliği sağ tarafta kalır ve ikinci sıra yapılırken hiç kullanılmaz, bekletilir.

Bu sıra bittikten sonra örgüyü hafifçe aşağıya çekin ve ilmekleri iyice uzatın.

  1. Üçüncü sıraya gelindiğinde ise ilmekler çaprazlanarak hasır örgüsü oluşturulur. Hasır örgüsü altı veya altının katları olan sayılarla oluşturulur.

Üçüncü sıraya gelindiğinde ise örgünün ipliği en uçta bekliyor olacaktır. Üçüncü sıraya başlarken kenar ipliği boş şişe alınır ve daha sonra bu kenar ilmiğin yanına altı iplik daha sağ şişe alınır.

Daha sonra sol şişle sağ şişteki kenar ilmiğin yanında olan ilk üç ilmek alınır ve bu ilmekler sol şişe geçirilirken diğer üç ilmek serbest bırakılır.

Sol şişe geçirilen üç ilmiğin yanına serbest bırakılan diğer üç ilmek de alınır ve böylece çapraz bir görüntü oluşturulur.

Sonra bu çaprazlanmış ilmekler bozulmadan sağ şişe alınırlar. Bu işlem bu sıra bitene kadar devam eder.

Örgü örmeye yeni başlıyorsanız ya da ilk defa çaprazlama yapacaksanız ilmekleri kaçırmamak için yardımcı şişlerden ya da çengelli iğnelerden yararlanabilirsiniz. Sıra bittiğinde sonda kalan kenar ilmeği de bir şey yapılmadan sağ şişe alınır.

  1. Çaprazlama sırası yani üçüncü sıra bittiğinde örgü ilmeği başa gelmiş olur ve örgü ilmeğinin başa geldiği bu dördüncü sırada bütün ilmekler ters örülür. Böylece motif de ilmekler de açılmış, yayılmış olur.[adsmobil]

HASIR ÖRGÜ 2. AŞAMA

  1. Bu ters örgü sırası (dördüncü sıra) bittiğinde ilk sırada yapılan işlem yapılır ve tüm dört aşama tekrarlanır. Bu sefer çaprazlama işlemi yapılırken, yani üçüncü aşamadayken, kenar ilmeğinden sonraki ilk üç ilmek direk sağ şişe getirilir ve çaprazlamaya sokulma.

2 .Ondan sonraki altılıyla çaprazlama işlemi başlatılır. Sıranın sonuna kadar bu işlem devam eder.

  1. Bu şekilde bu iki kısımdan ve her kısmın 4 aşamadan oluştuğu hasır örgüsünü istediğiniz kadar uzatabilirsiniz.Bu örgü modeli genelde ev tekstilinde kullanılır fakat eğer kalın ip kullanıyorsanız hasır örgü modelini kazaklarda, çantalarda, atkılarda veya şallarda kullanabilirsiniz.