Hapşırık Nasıl Durdurulur?
Hapşırmak bütün kişilerin başına gelmiş olan doğal bir vücut mekanizmasıdır. Birçok kültürde fütursuz bir biçimde hapşırmak sosyal bir gaf olarak nitelendirilmektedir. Özellikle de elinizde ağzınızı ve burnunuzu kapatacağınız bir mendiliniz yoksa. Çok farklı sebeplerden ötürü kişiler hapşırıklarını tutmak isteyebilmektedir. Bunun nedeni rekorlar kitabında yerlerini almaktan tutun farklı özel sebeplere kadar değişim gösterebilmektedir.
Yaklaşan Hapşırığı Durdurun
1. Burnunuzu sıkıştırın. Burnunuzu kıkırdak kısmından tutun ve sanki burnunuzu yerinden çıkarmaya niyetliymiş gibi çekiştirmeye başlayın. Canınızı acıtmadığınız müddetçe bu yöntemden yararlanabilirsiniz.
2. Burnunuzu sümkürün. Bir mendil alın ve hapşırığınızın yaklaştığını hissettiğiniz anda sümkürmeye başlayın. Bu sayede hem hapşırmanızı engellemiş olursunuz hem de hapşırığa neden olan sinüs tıkanıklıklarını ortadan kaldırmış olursunuz.
3. Üst dudağınızı cimcikleyin. İşaret parmağınızı ve baş parmağınızı kullanarak üst dudağınızı cimcikleyin. Buna ek olarak üst dudağınızı yukarı doğru kaldırarak burun deliğinize yaklaştırmaya çalışın. Baş parmağınız bir burun deliğinizin hizasındayken işaret parmağınız da diğer burun deliğinizin hizasında olmalıdır.
4. Dilinizi kullanın. Dilinizi ön iki dişinizin olduğu hizaya doğru itmeye başlayın böylece damağınızın başladığı yere doğru baskı uygulamış olursunuz. Vücudunuzda bulunan en kuvvetli kaslardan biri olan dilinizi çok ölçülü bir biçimde kullanmalısınız. Bu işlemi hapşırığın geldiğini hissettiren o gıdıklanma geçene kadar devam ettirebilirsiniz.
5. Dilinizi dışarı çıkarın ve bekleyin. Bir masanın üzerine belinizi rahatsız etmeyecek ölçüde eğilin. Masa ile diliniz aranızda 2,5 santim kadar bir mesafe kalacak şekilde dilinizi dışarı çıkarın. Bu koşullar altında hapşırığınızın ortadan kalkması beklenmektedir.
6. Damağınızı gıdıklayın. Hapşırığın gelmeye başladığını hissettiğiniz anda dilinizin ucu vasıtası ile damağınızı gıdıklamaya başlayın. Hapşırma isteğiniz tam olarak ortadan kalkana kadar bu gıdıklama işlemine devam edebilirsiniz. 5-10 saniye içerisinde etkili olan bu yöntem sizi hapşırmaktan uzak tutacaktır.
7. Eliniz vasıtası ile vücudunuzun dikkatini başka yöne çekin. Bir elinizin baş parmağını elinizden uzaklaştırmaya başlayın. İşaret parmağınız ile baş parmağınız arasında kalan o bölgeyi tırnağınız ile dürtmeye ve vücudunuzun dikkatini bu yöne doğru çekmeye başlayın.
8. Kaşlarınız arasında bulunan bölgeye dokunun. Bu bölge aynı zamanda baş ağrılarının ortadan kaldırılması için baskı yapılan ana noktalardan bir tanesi olarak değerlendirilmektedir. Kaşlarınız arasında iyi derece bir baskı hissedene kadar parmaklarınız ile sıkıştırma işlemi yapmaya devam edin. hapşırığınızın bir süre sonra kaybolacağını hissedeceksiniz.
9. Burnunuzun alt kısmını cimcikleyin. İşaret parmağınızın ve baş parmağınızın yardımı ile beraber burnunuzun alt kısımını elinizi yatay bir biçimde tutarak sıkıştırmaya başlayın. Burnunuzun kıkırdağına doğru basınç yapın. Basınç yapılan bu alan hapşırığın tetiklenmesine sebebiyet veren alt dallardan bir tanesidir. Bu yöntem sayesinde de cimcikleme ile kısa sürede hapşırığınızı kaçırabilirsiniz.
10. Kulaklarınıza hafif bir biçimde basınç uygulayın. Hapşırığınızın gelmesine çok az bir zaman kaldığını fark ettiyseniz kulak memeniz ile oynamaya başlamalısınız. bu yöntem sayesinde kulağınız ile oynuyor gibi görünerek şiddetli bir hapşırıktan hasarsız bir biçimde kurulabilirsiniz.
11. Yanınızda bulunan kişilerden biri hapşırmak üzere ise ona komik şeyler veya şaşırtıcı şeyler söyleyebilirsiniz. Bu sayede beyin hapşırığa odaklanmaz ve başka bir konu ile meşgul olmuş olur.
12. Sinirlenin. Dişlerinizi sıkın ve dilinizi iki ön dişinize doğru itekleyerek bu işlemi ilerletin. Yapabildiğiniz kadar hızlı bir biçimde itin. Bu sayede kısa bir süre içerisinde hapşırığınızın gerçeğe dönüşmesine engel olabilirsiniz.
13. Çörek otu kullanın. Çörek otunu bütün marketlerde veya baharatçılarda büyük bir rahatlıkla bulabilirsiniz. Bir avuç dolusu çörek otunu elinize alın ve bir bezin içerisine yerleştirin. Ardından avucunuzda çörek otlarını biraz ezmek için çaba sarf edin. Bezi burnunuza yaklaştırın ve derin nefesler alarak içinize çekin bu şekilde hapşırığı kendinizden uzak tutmuş olacaksınız.