Gül Suyu Nasıl Yapılır?
Gül suyu bulabilmek pahalı ve zor olabilir. Evinizde lezzetli pasta ve kekler yapmak için ve güzellik ürünü olarak da kullanabileceğiniz gül suyunu kendi imkanlarınızla yapabilmek daha kolay ve ekonomik olabilir. Kendi imkanlarınız doğrultusunda gül suyunun nasıl yapıldığını öğrenmek için aşağıdaki adımları okuyup uygulayın.
Bölüm 1: Gül Suyunun Gül Yağından Elde Edilmesi
- Gül suyu için gereken malzemeleri temin edin. Gül suyu yapabilmek için;
- 12 damla gül yağı
- 240 ml ( 1 su bardağı) saf su temin edin.
-
Bir cam kavanoz temin edin. Gül yağı ve suyun yanında bir de kavanoza ihtiyaç duyacaksınız. Plastik veya metal kapları kullanmanız gül suyu esansını olumsuz etkileyebilir. Eğer sprey olarak kullanacaksanız yine cam kaplı sprey malzemesi kullanın(Parfüm şişeleri).
-
Suyu kavanoza boşaltın. Musluk suyunda bakteri olabileceği ihtimali düşünerek içme suyu kullanın. Gül suyunu güzellik amaçlı kullanacaksanız bakteriler cildinize zarar verebilir. Filtrelenmiş su da kullanabileceğiniz gibi suyu kaynatıp oda sıcaklığında soğutarak bakterilerden arındırabilirsiniz.
4.Suyun içine gül esansını(yağını) ilave edin. Kavanozdaki suyun içine 12 damla gül yağını ilave edin. Tabi bu yağı uçucu özellikte olmamasına dikkat ederek alın. Aksi takdirde parfüm olarak kullanacaksanız hiçbir etkisini görmeyeceksiniz.
5.Kavanozu sıkıca kapatın. Kavanozu kapattıktan sonra iyice çalkalayın. Yağın suya tamamıyla karıştığından emin olun. Artık gül suyunuz hazır. Çarşaflarınız ve yataklarınız için de kullanabileceğiniz kıvama geldi. Sprey cam şişeyle çamaşırlarınızın doğal güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.
Bölüm 2: Gülün Taç Yapraklarının Kurusuyla Gül Suyu Yapımı
- Gül yapraklarından gül suyu elde etmek için malzemeleri temin edin.
- 1 su bardağı gülün kurutulmuş taç yaprağı( 2 gül yaprağı)
- 2 su bardağı saf su(475ml)
- 1 çay kaşığı votka(isteğe bağlı)
-
Gülün taç yapraklarının kurutulmuş halini alın. İki kavanoz, sıcak su ve süzgeçle birlikte kurutulmuş gül yapraklarını hazır bir şekilde bulundurun. Gül yapraklarının kuru olmasına dikkat edin.
-
Kavanozun birine kurutulmuş gül yapraklarını koyun. Eğer yemek için kullanacaksanız Damascena , Centifolia ve Gallica gibi yaprakları yenilebilir gülleri tercih edin.
-
Damıtılmış kaynar saf suyunuzu güllerin üzerine ekleyin.
-
Kavanozu kapatın ve soğumaya bırakın. Oda sıcaklığında kavanozunuzdaki güllerin suda demlenmesi için 10-15 dakika kadar bekletin.
-
Diğer boş kavanozun üzerine bir süzgeç koyun. İkinci boş olan kavanoza beklettiğiniz karışımı süzgeçten geçirerek boşaltın. Süzgeçte kalan yaprakları atabilirsiniz.
-
Kavanozu kapatıp buzdolabında bekletin. Hazırladığınız gül suyunu yaklaşık bir hafta kadar buzdolabında bekletmeniz esans ve tat bakımından daha verimli olacaktır.
Bölüm 3: Taze Gülün Taç Yapraklarıyla Gül Suyu Yapımı
1.Gerekli malzemeleri temin edin.
- 16-20 bardak Taze gülün Taç yaprağı (500 gr)
- Gerektiği kadar damıtılmış su.
-
Seçtiğiniz yoğun kokulu gül yapraklarınızı yıkayın. Olabildiğince tek çeşit gül kullanmaya dikkat edin. Daha iyi sonuçlar almak istiyorsanız cinsi farklı gülleri birbirine karıştırmayın. Böceklerden ve tozdan iyice arındırmak için gül yapraklarınızı yıkayın.
-
Gül yapraklarını bir sos kabına koyun. Kabın üzerine gül seviyesini aşmayacak şekilde soğuk su ekleyin. Eğer fazla su eklerseniz esans konusunda çok fazla verim elde edemezsiniz.
-
Bir çay kaşığı kadar votka ekleyin. İsteğe bağlı olarak koyacağınız bir kaşık votka gül suyunuzun uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
-
Karışımı yaklaşık 10-15 dakika demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra bir süzgeç yardımıyla yaklaşık iki bardak su alacak kavanoza karışımı süzün.
-
Gül suyunuzu buzdolabında bekletin. Ve gül suyunuzu yaklaşık bir hafta kadar süreyle buzdolabında bekletin. Eğer votka kattıysanız 10-15 gün buzdolabında bekletmeniz gerekir.