Görücü usulü evlilik adı üzerinde çift olarak yakıştırılan kişilerden birinin bir tanıdığı vasıtasıyla gelin ya da damat adayına önerilmesi halidir. Toplumumuzda yüzlerce yıldır süre gelen bu evlilik şekli artık bir gelenek halini almıştır. Görücü usulü evliliklere olumlu bakan da olumsuz bakan da bir çok insan bulunmakta, ancak bu durumun olağanı kesinlikle kendinizi evliliğe hazır hissetmenizden geçiyor. Eş adayınızı bir tanıdığınız vasıtasıyla yahut sokakta tesadüfen görmeniz hissedeceğiniz duyguları değiştirmeyecektir. Peki görücü usulü evlilik nasıl olur?
Görücü Usulü Evlilik Nasıl Olur?
Görücü usulü evlilik çok da orta çağdan kalma bir evlilik şekli değildir ; keza günümüzde internet ve sosyal medya aracılığıyla da arkadaşınızın arkadaşını görüp beğenebiliyor, tanışmadan ve görüşmeden önce de kişi hakkında arkadaşınızdan bilgi almaya çalışıyorsunuz. Hal böyle olunca görücü usulü evliliklere kesinlikle sert bir duruş sergilemek çok da mantıklı bir durum değil.
Görücü usulü evlilikte sevdiğiniz bir arkadaşınız yahut aile büyüğünüz size bir eş adayı yakıştırır. Görücü usulü evlilik adımlarının atılması aslında bu sevdiğiniz kişiye ya da ailenizin içinde olan kişiye güvenmekten geçer. Güvendiğiniz bu kişinin size yakıştırdığı eş adayı da muhakkak sizin gibi evlilik düşüncesi içerisinde olan ve evliliği yürütebilecek birisidir.
Görücü usulü evlilikte sanıldığı gibi evlenilecek gün hatta daha beteri nikahtan sonra ilk kez göreceğiniz bir eş adayına sahip olmazsınız. Sizin için uygun görülen eş adayıyla öncelikle tanışırsınız, sohbet edersiniz ve evlilik kararı alacaksanız da bu görüşmeler neticesinde birlikte karar alırsınız. Görücü usulü tanıştırıldınız diye evlenmek zorunda değilsiniz. Sizi birbirinize yakıştıran kişi müneccim değildir, atladığı ya da keşfedemediği bir takım başka açılar olabilir, evlilik kararı tamamiyle size ait.
Kimi görücü usulü evliliklerde aileler ivedi bir şekilde tanıştırılarak söz ya da nişan takılır, böylelikle eş adaylarının birbirlerini tanıma süreçleri nişanlılık dönemlerinde geçer. Bu karşılıklı olarak ailelerin tutucu ve mütahasıp olma durumuyla ilişkilidir. Günümüz görücü usulü evliliklerinde biri aracılığıyla tanıştırıldıktan sonra ilişki evlilik boyutuna gelirse klasik evlilik merasimleri başlar.
Görücü usulü evliliklere aileler de pek kolay alışamıyor, ailelerinin içlerine alacakları gelin ya da damat adayını tanıyan birilerinin olması onlara kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlıyor ve böylelikle huzur içerisinde yeni bir aile oluşumunu desteklemeye başlıyorlar.
Görücü usulü evlilik olsa da olmasa da bu işler kısmettir! Kısmetinizde olduktan sonra görücü usulü evliliğe karşı da çıksanız, eş adayınız gelir sizi bir şekilde bulur.
Görücü usulü evliliğin avantajları nedir?
- Tarafların aileleri etrafı işin başından beri ittifaklarını koruduğu için sonrasında iki tarafın akrabaları arasında bir tartışma ya da anlaşmamazlık durumu oluşmaz çünkü iki tarafın da evlilik için başta rızası bulunmaktadır.
- Çekingen, sosyal çevresi geniş olmayan ve ikili ilişkilerde sorun yaşayan kişiler için görücü usulü evlilik iyi bir yol olabilmektedir.
- Görücü usulü evliliklerin, aşk evliliklerine göre daha uzun sürdüğü tespit edilmiştir.
Görücü usulü evliliğin dezavantajları nelerdir?
- Bu evlilikte en önemli sorun, evliliği gerçekleştirecek olan gelin ve damat adayının değil de eş-dostun fikirleri ve değerlendirmelerinin ön planda olması büyük bir sorun yaratabilir.
- Bu evliliklerde başlangıçta sevgi ve aşk yoktur. Çiftler şanslılarsa, uyumlu bir birliktelikleri olursa belki sonrasında o duygular oluşabilir.
- Tarafların birbirini öncesinde tanımaması da önemli bir sorundur zira bir kişinin huyunu, karakterini, neyi sevip sevmediğini başında bilmek pek olanaklı değildir. Evlilik içinde zamanla öğrenilir ve evliliğin başında saklanılan bir şeyler varsa ve evlilikten sonra öğrenilirse ciddi sorunlar yaratabilmektedir.