Evinizden kemirgenleri defetmek çok can sıkıcı bir iş olabilir ancak ama bu yazıda kemirgenleri kendi doğal ortamlarında tutmak için birtakım ipuçları ve yönlendirmeler bulabilirsiniz. Siz de artık evinizdeki farelerde doğal yollarla nasıl kurtulacağınıza bir yanıt arıyorsanız makalede anlatılacakları okuyun ve uygulamaya başlayın.
Fareden Kurtulmak için Engeller Yaratın
1.1. İç ve dış duvarlardaki delikleri kapatın.
İç duvarlar ile başlayın ancak fareler için bir çıkış noktası bırakın. Daha kolay yemek bulabilecekleri bir yer bulmak için evinizi terkedecekler. Duvarların içinde hapis kalırlarsa yeni delikler açabilirler.
- Farelerin kullandıkları yerleri bulun. Genellikle yağlı hisi veren lekeler ve bir giriş noktasının yanında dışkı artıkları görülür. Ayrıca karakteristik bir koku da alırsınız. Tespit ettiğiniz delikleri tebeşir ile işaretleyin ve bölgeyi temizleyin.
- Bu giriş noktalarını bulaşık süngerleri ile mühürleyin. Genellikle bulaşık teli önerilir ama maalesef bulaşık telleri bir noktadan sonra paslanır ve kalıcı çözüm olmazlar. Bunun yerine doğru boyutta keserek normal yeşil bulaşık süngerleri ya da bakır olanları kullanın. Süngerler deliklerin kenarlarına sabitlenmelidir yoksa eninde sonunda fareler onları iteceklerdir. Büyük deliklerin tamir edilmeleri gerekir.
- Birkaç gün sonra süreklilik gösteren fare izleri ya da buna dair bir kanıt olup olmadığına bakın. Eğer varsa mühürlediğiniz delikleri tekrar kontrol edin ve yeni delik olup olmadığına bakın. Varsa onları da mühürleyin.
- İç duvarların güvene alındığından emin olduktan sonra binanızın dış duvarlarını kontrol edin. Plastik bulaşık süngerleri kullanabilirsiniz ama bazı durumlarda duvarların derzlenmesi ya da başka tamirler gerekebilir.
Fareden Kurtulmak için Bezdirme Yöntemleri Kullanın
2.1. Evinizi temiz tutun.
Yiyecek hiçbir şey bulamazlarsa kalma ihtimalleri çok azalacaktır. Bütün yiyecek maddelerinizi hava geçirmek kaplarda ve farelerin saldıramayacakları yerlerde saklayın.
2.2. Çöp torbalarınızı evinizden olabildiğince uzağa koyun.
Fareler çöplerin kokusunu alacaktır ve bu evinizi onlara daha cazip kılacaktır.
2.3. Fareden kurtulmak için nane yağını deneyin.
Nane yağı doğal bir caydırıcıdır. Kokusu kemirgenler için fazlasıyla yoğundur ve nane yağının kokusunu duydukları an ortamı terk ederler. Ayrıca bu yoğun kokusuyla sofradan kalma yemek kırıntılarının kokusunu da alamazlar. Nane yağını bazı marketlerde ya da organik ürün satıcılarında bulabilirsiniz.
- Nane yağını pamuğa bir iki damla damlatın. Bu pamukları farelerin evinize girmek için kullandığından şüphelendiğiniz yerlere koyun. Bunlar dolap altları, kapı aralıkları ve havalandırma delikleri olabilir.
- Etkili caydırma yöntemlerinden biri de kapı geçişlerinde nane bitkisi yetiştirmektir. Ayrıca naneyi pişirdiğiniz yemeklerde kullanmanız da etkili olabilir.
**3.2. Evin girişlerine bir kap içerisinde kullanılmış kedi kumu koyun. **Fareler kedi idrarının kokusunu alıp hızla uzaklaşacaklardır. Kedi sahipleri
3.3. Kurutulmuş yılan dışkısı kullanın.
Bir sürüngen merkezine, hayvanat bahçesine, ya da petshopa giderek biraz kurutulmuş yılan dışkısı isteyebilirsiniz. Çocukların ve evcil hayvanların ulaşamayacakları yerlerde saklamanız ve kullanmanız gereken bu ürünü giriş noktalarına yakın ve farelerin gidebileceği diğer yerlere koyun.
3.4. Ses cihazı kullanın.
Farelerin nefret ettiği ultrasonik bip sesleri çıkaran cihazlar vardır. Ancak bu cihaz sadece görülebilen noktalarda ve fareler sese alışana kadar kullanılabilir.
3.5. Organik solüsyon karışımları kullanın.
Organik solüsyonlar konusunda uzmanlaşan şirketler büyük miktarlarda böcek ilacı ya da caydırıcı solüsyonları yapabilirler ancak büyük alanlarda kullanmaya çalışırsanız fiyat-performans oranını yakalayamayabilirsiniz. Çevrim içi araştırma yapın.
Fare Kapanı Kullanın
4.1. Yakaladığınız fareleri öldürmeyin.
Öldürmek oları uzun süre uzak tutmayacaktır (öldürdüğünüzde daha fazlası oradaki kaynakları kullanmak için gelecektir) ve aslında besin kaynağında geçici bir artışa sebep olacağından daha fazlasının doğmasına ortam hazırlayacaktır. Bu hayvanların gereksiz yere acı çekip öldüğü bir kısır döngüye de sebep olacaktır. Kullanmak isteyeceğiniz çok farklı tuzak çeşitleri vardır ve hemen hepsi yakaladığınız fareyi uygun bir yerde özgür bırakmanıza olanak sağlar.
4.2. Fareler için insancıl bir tuzak deneyin.
Fareyi kutuya hapseden tuzaklar vardır. Fare kutuya girebilir ama çıkamaz. Bu bir fareyi yakalamak için insancıl bir yöntemdir ve yakaladığınızda fareyi mümkünse evinizden en az 1.5 km uzağa bırakmalısınız. Ağaçlık bir bölge gidecek yeni bir yer bulmaları için uygun bir seçenektir.
4.3. Farenin üstüne havlu fırlatmayı deneyin.
Fare havlunun altında kısa bir süre kalacaktır. Havlunun üstüne bir kovayı ters çevirerek kapatın. Havluyu çekmeden altına düzgün bir karton koyarak kovayı kaldırın ve dışarı çıkın. Yürüyerek, mümkünse koşarak evinizden en az 60 metre uzağa giderek fareyi serbest bırakın.
4.4. Cam kase ve demir para kullanın.
Düz bir zemine altına biraz çikolata yerleştirdiğiniz bir cam kaseyi ters çevirerek koyun.
- Kasenin tek tarafına 50 kuruş ya da bir lira yerleştirerek dengeleyin ve bu tuzağı farenin olduğunu düşündüğünüz yere koyun.
- Fareyi bulunduğu yerde bırakın**.** Fare içeri girip çikolataya hamle yapacak ve bozuk paranın dengesini bozarak içeride hapsolacaktır.
- Fareyi çıkarın ve evinizden uzak bir yerde serbest bırakın.
4.5. İçinde biraz yemek olan yaklaşık 40 litrelik bir akvaryum hazırlayın.
Akvaryumu farenin genelde kullandığı yolun üzerine koyun ve girebileceği şekilde hazırlayın. Sık sık kontrol edin. Fareyi içeride bulursanız kapağını kapatın ve fareyi evinizden uzaklaştırın.
4.6. Fareler için yapışkan tuzaklar kurun.
Fareyi yapıştığı tuzaktan boya fırçası ve sıvı yağ yardımı ile çıkarın. Fareyi yağdan arınana kadar ve sıcak tutun. Sonra serbest bırakın.