Evde Sebze Nasıl Yetiştirilir
Büyük şehirlerde ikamet edenlerin en büyük problemlerinden biri şüphesiz taze sebze ve meyvenin özlemini çekmek! Belki ekip biçeceğiniz, sebze ve meyve yetiştireceğiniz bir açık hava bahçesine sahip olmanız olanaksız; ancak yine de doğayı evinizin kapısından davet edebilirsiniz. Her sebze ve meyve olmasa da kimi sebze ve meyveler evde de kolaylıkla yetiştirilebilir. Neler mi?
Evde Domates Yetiştirmek
Domates, biber ve patlıcan: Domates, biber, patlıcan evinizin güneş alan pencere kenarlarında rahatlıkla yetiştirilebilir.. Sebzeleri isterseniz tohumdan isterseniz fideden yetiştirebilirsiniz, domates, biber, patlıcan sebzeleri yetişirken çok derin ve büyük saklılar aramazlar. Pencere önü saksıları ya da asma sepetler yani tumbler olarak adlandırılan domates gibi sarkan türleri tercih edebilirsiniz. Biber ve patlıcan domatese göre daha az ürün verecektir. Sabırlı olduktan sonra balkonunuzu ya da terasınızı bu sebze yetiştirme işine adayabilirsiniz.
Evde Havuç Yetiştirmek
Havuç ve turp: Kök sebzelerden olan havuç ve turp ev ortamında derince saksılarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Yalnızca kırmızı turp için çok da derin bir saksı kullanmanıza gerek yoktur, yuvarlak ve küre turp türleri çok fazla derine kök salmazlar. Havuç ve turp tohumları kış sonundan sonbaharın ortalarına kadar olan sürede ekilmelidir. Genellikle 21-25 gün sonra sebze mahsülleriniz hazır olacaktır.
Evde Patates ve Mantar Yetiştirmek
Patates: Patatesi evinizde yetiştirmeye niyetliyseniz patatese saksı bitkisi gibi bir muamele yapmanıza bile gerek yoktur. Genişçe bir kovada hatta leğende de kolaylıkla yetiştirebilirsiniz, bir toprak altı bitkisi olan patates her mevsim dikilebilir.
Mantar: Yılın tüm zamanlarında iç mekanlarda yetiştirilebilecek ideal sebzelerden biri de mantardır. Mantar tohumunu toprakla buluşturduktan sonra tavan arası ve bodrum gibi hem karanlık hem de hava akımının olmadığı yerler de mantar yetiştirmek için elverişli yerlerdir. 10-15 derece sıcaklık mantar için idealdir, birkaç hafta içinde mantarlarınız yetişir.
Fasulye ve bezelye: Fasülyelerin bir çok çeşidi kasım sonunda ekilmelidir ve iç mekanda oda ısısında bulunmalıdır. Uzun ve bodur bezelyeler de taneli olmalarından yetişme sürecinde fasülyeninkine benzer bir yöntem izler. Nemli bir ortamda kısa sürede fasülye ve bezelyelerinizi toplayabilirsiniz.