Evde Leblebi Nasıl Yapılır
Yerken kendimize engel olamadığımız en sevilen kuru yemişlerin başında şüphesiz gelen leblebidir. Leblebi alkolle de gider, çayla da gider siz yeter ki leblebi yemek isteyin susuzluğunuzu giderecek bir içecek yakıştırırsınız. Çorum’da ünlenerek Türkiye’nin dört bir yanına namını salan leblebi, nohutun fırında kavrulması ile elde edilir. Her kuruyemişçinin önünden geçerken kavrulmasına şahit olduğunuz leblebileri evinizde yapmanız da mümkün, hatta satın almak kadar da kolay. Peki, evde leblebi nasıl yaparsınız? Evinizde sıcak kavrulmuş leblebilerin keyfini bu tarifi takip ederek çıkarabilirsiniz.
Evde Leblebi Yapımı
Malzemeler:
- 3 kase nohut
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2-1 çay kaşığı baharat
- Dilediğiniz kadar tuz
Yapım Aşaması
- Fırınınızı 400 dereceye ayarlayın. Yüksek ısı leblebi elde etmenizde son derece önemlidir.
- Nohutları soğuk suda yıkayın ve ardından bir mutfak bezi ya da tülbent yardımı ile kurulayın.
- Nohutlarınıı kavuracağınız fırın tepsisinin tabanına alüminyum folyo veya yağlı kâğıt serin.
- Kuruladığınız nohutlarınızı geniş bir kâseye alın ve içine 3 yemek kaşığı zeytinyağını ve arzuya göre tuzunuzu ilave edin. (1 çay kaşığı tuz tavsiye edilir.)
- Leblebinizi sade nohutun lezzetiyle yiyebileceğiniz gibi, sevdiğiniz aromatik bir baharatla da canlandırmak istiyorsanız onları kâsenize ekleyin. (Baharatların yanı sıra leblebi karışımınıza dövülmüş sarımsak da ekleyebilirsiniz. Bu klasik leblebilerde çok daha farklı bir aroma yakalamanıza)
- İlave ettiğiniz tüm malzemeleri kase içerisinde iyice karıştırın.
- Karışımınızı yemek tepsinize düzgün bir şekilde boşaltın.
- 35 -40 dakika boyunca kızarana kadar fırınınızda bekletin. Leblebilerinizin dış yüzeyini gözlemleyerek daha da fazla kavurabilirsiniz.
- Leblebinizi oda sıcaklığına geldiğinde ya da fırından çıkar çıkmaz yüksek sıcaklıkta servis
- Dikkat! Hazırladığınız leblebiler açık havada çok uzun süre taze kalamaz. Ya bir seferde yiyebileceğiniz kadar leblebi hazırlayın ya da artan leblebilerinizi tamamen soğuduktan sonra saklama kabınızın içine aktarın. (Ağzını kapatabileceğiniz ve gün ışığı geçirmeyen bir kap önerilir.)