Etamin Nasıl Yapılır?
İşlemesi oldukça zahmetli fakat gelin adaylarının çeyizlerini süsleyen, annelerimizin el emeği ile yapılmış çeşit çeşit etaminler oldukça dikkat çekici ve farklı şekillerde karşımıza çıkabiliyor. Beraberinde iyi bir hafıza ve biraz da matematik gerektiren etamin işlemeleri aslında uzun birer uğraş ve zaman ürünü. Her motif kendi zorluk derecesine göre ortaya çok farklı objeler çıkarıyor ve her birinin tekniği de birbirinden farklı olabiliyor. Etamin işleminde gerekli malzemeler, özellikleri ve etaminin yapım sürecine bir göz atmanızı istiyoruz.
Etamin Nasıl Yapılır?
Kasnak: Ahşap, çelik veya çerçeve tiplerinde karşımıza çıkan kasnaklar işlev bakımından herhangi bir farklılık göstermemekle beraber ortak amaçları ise etamin yapacağınız kumaşın gergin bir şekilde durmasını sağlamak.
Kumaş: Etamin için kullanacağınız kumaşı satın alırken sayılabilir özellikte olmasına dikkat edin. İlmekleri sayılamayan kumaşlara yapılan etamin başarısız olacaktır. Yeni başlayanlar için temeli iyi öğrenebilmek adına 14 ya da 16 count sıklığında bir etamin uygun olacaktır.
İp / İğne: Tıpkı etamin için kullanacağız kumaş gibi ip seçiminizde de dikkatli olmalısınız. Bu konuda size yardımcı olan şablonlar her modeli çözümlemeniz için kullanmanız gereken ip türünü ve kodunu içeriyor. Sonuçta motifinizi çıkarırken zorluk yaşamıyorsunuz.
Kumaşınızın sıklığına ve ipinizin kalınlığına uygun alacağınız bir iğnede aradığınız ilk özellik ise uç kısmının küt olması. Etamin işinde el emeğinizi kullanırken kendinize zarar vermemek için dikiş iğnelerinden uzak durun.
Şablon: Etamin için gerekli olan son malzemeniz zevkinize uygun çeşitli şablonlardan biri olacaktır. Birçok nakış dergisinde rastlayabileceğin birbirinden zengin yelpazeye sahip olan farklı markaların motifleri matematiksel düzenleri ile işlemi kolaylıkla uygulamanıza yardımcı olur.
Basit etamin uygulaması:
İlk olarak yapmak istediğiniz motifi belirleyin ve kumaşı kasnağa gerin.
İpi göz kararıyla kesin ve iğne ucuna geçirerek düğüm atın. Sağlam olması için üst üste düğümler atabilirsiniz.
Motifi çözümlemeye geçmek için basit bir yarım çarpı atın ve sonrasında geriye dönerek yarım çarpıyı bütüne tamamlayın. İlk basamağı yarım çarpılarla devamını ise tam çarpılarla doldururken bütün yarım çarpıların aynı yöne baktığından emin olun.
Motifi tamamladıktan sonra düğmeyi dikin, üstüne kör düğüm atarak sağlamlığından emin olun ve motifin arkasını olabildiğince temizleyin.