Deri Eşyalar Nasıl Yıkanır?

Pahalı deriler sadece silinmeli ve sadece kirlenmiş noktaları temizlenmelidir. Fakat deri cüzdan ya da düz yapılı başka bir deri eşyanız var ise bunlar çamaşır makinesinde yıkanabilir. Doğru sabunu seçmeye ve soğuk suda yıkamaya dikkat etmelisiniz, aksi taktirde bu eşyaların da şekli bozulabilir. Deri eşyaları yıkamak ile ilgili başka ipuçlarını öğrenmek için okumaya devam edin.

Yöntem 1: Çamaşır Makinesi Kullanma

1. Çok pahalı olmayan eşyaları bir eşya seçin. Deri eşyanızın makinenin içinden harika bir görüntüyle çıkacağının bir garantisi olmadığından bu yöntemi kullanmak biraz stres verici olabilir. Riske atmaktan çekinmeyeceğiniz bir eşya seçmelisiniz. Eğer temizlenmesi gereken bir çift bot veya süet bir ceket gibi pahalı bir deri eşyanız varsa onların sadece kirlenmiş noktalarını temizleyin ya da bir profesyonel temizleyiciye götürün.

Parlak renkli deri eşyaları makinede yıkamayın çünkü renklerini kaybedebilirler.

Zarar görmeleri riskini göze alamıyorsanız, narin ya da detaylı bir yapıya sahip deri eşyaları makinede yıkamaktan kaçının.

2. Zeytinyağı sabunu satın alın. Bu yumuşak sabun deri ve kolayca zarar görebilen diğer eşyalarda kullanmak için diğer aşındırıcı sabunlara kıyasla daha uygundur. Hangi çeşit olduğu önemli değildir. Eğer marketlerde bulamıyorsanız kendiniz de yapabilirsiniz.

3. Makinenizin deterjan gözüne 1/4 su bardağı sabun koyun. Zeytinyağı sabununu aynı deterjanı kullandığınız gibi kullanabilirsiniz.

4. Deri eşyanızı makineye koyun ve makineyi narin/hassas kıyafet ayarına getirin. Yıkamada kullanacağınız suyun ılık ya da sıcak değil, soğuk olduğuna emin olun. Hassas kıyafet ayarını kullanın. Eğer bu eşyalarınızı sıcak suda yıkarsanız ya da hassas ayarı dışında bir ayar seçerseniz sonuçlar hoşunuza gitmeyecektir.

5. Makineyi çalıştırın. Yıkama bittikten hemen sonra eşyanızı içinde kuruma fırsatı bulamaması için makineden çıkarın.

6. Eşyanıza kendi şeklini verin. Eşyanızda oluşan kırışıklıkları düzeltmek için düz bir zemine yatırın ya da düz bir şekilde asın.

7. Kurumasını bekleyin. Güneşte kurutabilir, sıcak bir odada bekletebilir ya da kurutucunuzun en düşük, en hassas ayarında kurutabilirsiniz.

Saç kurutma makinesi veya benzer şekilde direkt ısı veren cihazlar ile kurutmaya çalışmayın.

Eğer kurutucu kullanacaksanız en düşük ve sıcak olmayan ayarda kullanmaya dikkat edin.

8. Eşyanızda koruyucu deri spreyi kullanın. Bu eşyanızın eski dokusuna dönmesini kolaylaştıracak ve tekrar kirlenmesini de zorlaştıracaktır. Artık eşyanızı kullanıma hazır.

Yöntem 2: Elde Yıkama

1. Orta derecede kirli bir eşya seçin. Bu yöntem eşyanızı tamamen temizlemeyecektir ancak çizilme ve diğer kaynaklı izlerde ve deri kısmın tamamını kaplamayan lekelerde kullanışlıdır. Eğer eşyanız pahalıysa ya da sert deriden yapılmışsa yine silerek temizlemeyi düşünün ya da profesyonel temizleyiciye götürme seçeneğini göz önünde bulundurun.

2. Zeytinyağı sabunu ile bir su-sabun solüsyonu hazırlayın. Bir kasenin içindeki hafif ılık ya da oda sıcaklığındaki suya 1/4 su bardağı zeytinyağı sabunu ekleyin. Elinizle karıştırın ve köpürtün.

3. Yumuşak, pamuklu bir kumaşı suya daldırın. Bulaşık bezi ya da mikrofiber kumaş kullanabilirsiniz. Sünger ve benzeri aşındırıcı malzeme kullanımından kaçının çünkü eşyanıza zarar verecektir.

4. Deriyi bu kumaş ile silin. Deriyi kaplamış ya da çıkması zor lekeler üzerinde kumaş ile hafifçe daireler çizerek eşyanızı silin.

**5. Nemli bir bez ile tekrar silin. **Bu eşyanızın üzerindeki sabun izleri ve kalıntılarını temizleyecektir. Deriyi sırılsıklam etmeye gerek yoktur, sadece silme işleminin ardında bıraktığı izleri temizleyin.

**6. Eşyanızın kurumasını bekleyin. **Eşyanızın ne olduğuna göre düzleştirerek ya da dikerek kurumaya bırakın.

**7. Deri bakım spreyi kullanın. **Bu eşyanızın eski dokusuna dönmesini kolaylaştıracak ve tekrar kirlenmesini de zorlaştıracaktır. Artık eşyanızı kullanıma hazır.

Yöntem 3: İşlenmemiş Deriden Eşyaları Yıkama

1. İşlenmemiş deriden yapıldığından emin olmak için eşyanızı iyice inceleyin. Bu tür eşyaların üzerindeki deri sert bir dokuya sahiptir. İşlenmemiş deriden yapılan eşyalar aşınma ve yırtılmaya meyilli olan inşaat botları, at eyerleri ve beyzbol eldivenleri gibi eşyalardır.

2. Temiz, nemli bir kumaşın üstüne çeyrek porsiyon eyer sabunu dökün. Su ile karıştırmayın, sert deri sadece sabun ile temizlenmelidir.

3. Eşyanızı kumaş ile silmeye başlayın. Deri yumuşayana kadar sabunlu kumaş ile silmeye devam edin. Eşyanızın üzerindeki tüm çatlak ve oyukları kumaşla sildiğinizden emin olun.

4. Başka bir kumaşı ıslatın ve eşyanın üzerindeki deri tabakasını onunla silin. Sabunun tüm artıklarını ve izlerini yok edin.

5. Eşyanızı dışarı koyun ve gece boyunca açık havada kurumaya bırakın.

6. Eşyanızı elden geçirin. Kurumuş eşyanızın üzerine mink yağı ya da benzer bir deri koruyucu dökün. Temiz bir üçüncü bez ile yağı eşyanızın her tarafına, özellikle kullanım sebebi ile oluşan çatlakların içine doğru yedirin. Eşyanız kullanıma hazır.