Depresyon ile Nasıl Başa Çıkılır?
Bazen her şey istediğimiz gibi gitmeyebilir. Ve bazı bireyleri mevsimsel geçişler bile depresyona sürükleyebilmektedir. Hayat boyu birçok olumsuzluklarla karşı karşıya kalınabilmektedir. Siz de bu olumsuzluklarla ve depresyonla nasıl başa çıkılabileceğini merak ediyorsanız aşağıdaki adımları okuyup hayatınızda uygulayın.
Bölüm 1: Depresyonun belirtilerinin neler olduğunu kavrama
Depresyon kendi başınıza başa çıkabileceğiniz bir durum olduğu gibi bazen doktor yardımı da gerektirebilir. Depresyonun birçok belirtisi vardır. Aşağıdaki belirtilerin bir veya birkaçını yaşıyorsanız mutlaka önlemler almalı ve uzman bir doktordan yardım almalısınız.
- Kendini aşırı derecede üzüntülü, değersiz, ümitsiz, çaresiz hissetme.
- İnsanlardan sürekli uzaklaşma ve yalnız kalma isteği
- Aşırı halsizlik, enerji azlığı, yorgunluk hissi ve sık sık sinirlenme
- Uykuya dalamama, sık sık uyanma ve fazla uyuma gibi uyku bozuklukları
- İştahta azalma, iştahta artma( yeme bozukluğu)
- Nedeni belirsiz baş, boyun, sırt ağrısı
- Fazla miktarda alkol alma veya sakinleştirici ilaçları kullanma ihtiyacı hissetme
- Aşırı bunalımla kendine zarar verme, intihar planları yapma, intihar girişiminde bulunma
- Hayatın nerdeyse bütün aşamalarında kararsızlık, ciddi konsantrasyon bozukluğu, hafıza bozukluğu
- Daha önce zevk alınan bir iş veya aktivitelerden zevk alamama durumu
- Cinsel anlamda aşırı isteksizlik
- Okul, iş, aile ve arkadaş ilişkilerinde sorunların meydana gelmesi
Bölüm 2: Bireysel olarak depresyonla başa çıkabilme yolları
Depresyonun en belirgin nedeni isteksizlik durağan bir yaşayış biçimidir. Bu isteksizlik ve durağanlıktan(monotonluktan) kurtulabilmek için günlük faaliyetlerin artırılması ya da bazı değişikliklerin yapılması gereklidir. Gün boyu olumsuz düşünceler bireyi birçok aktiviteden uzaklaştırır. Öncelikle bu olumsuz düşüncelerden( yapamam, beceremem, ne gerek var, ne değişecek, sonra yaparım, nasıl olsa zevksiz olacak… vb.) kurtulmak gerekir.
1. Özellikle değersiz olduğunuz hissine kesinlikle kapılmayın. Sizin yerinde olmak istediğiniz kişilerin var olduğu kadar sizin yerinizde olmak isteyen birçok insanın var olduğunu unutmayın.
2. Herkesi memnun etme gibi bir eğilimde kesinlikle olmayın. Hayatınızı bir işi başarmaya ya da bir ilişkide karşı cinse endekslemek son derece yanlış bir tutumdur. Herkesi memnun etmek kendi mutluluğunuzdan ödün vermek anlamına gelmektedir.
3. Olumsuz düşünce ve duyguları tespit edin. Bir deftere olumsuz düşüncelerinizi yazarak kendinizi daha iyi değerlendirebilirsiniz. Bu olumsuz düşüncelerin ve duyguların olumlu karşılıklarını küçük notlarla çalışma odanıza, buzdolabı gibi sık karşılaşacağınız yerlere asın. Böylece bilinçaltınızı daima olumlu ve pozitif düşünmeye zorlamış olacaksınız. Daima pozitif düşünce ile hareket etmeyi alışkanlık edinirseniz depresyon riskini o denli azaltmış olursunuz.
4. Bilinçaltınızı inandırın. Eğer bilinçaltınızı ele geçirirseniz hayatınızın efendisi olursunuz. Şayet bilinçaltı sizi ele geçirirse bilinçaltınızın hizmetkarı olursunuz. Olumlu düşünceleri sürekli tekrar ederek işe başlayabilirsiniz. Mümkün olduğunca bu düşünceleri sesli bir şekilde söyleyin. Bir çok olay örgüsünde daima olumlu yanlarını görmeye gayret gösterin.
5. Kendi kendinize konuşun. Çok aşırıya kaçmamak şartıyla kendi kendinize olayları olumsuzlukları sorgulayın. Yine elbette olumlu cümlelerle bunu yapın. İsyan bildiren soru ve sorgulamalardan kaçının. Olumsuzluklar karşısında nerelerde hata yaptığınızı düşünün ve bunun yanı sıra neler yapmanız gerektiğini tasarlayın.
Bölüm 3: Tıbbi Yollarla Depresyonla Başa Çıkma
Depresyon belirtilerinin hepsini yaşamasanız bile birkaç belirti yaşıyor olmanız depresyon ihtimalini kesin kılar. Bu anlamda bireysel olarak başa çıkılamıyorsa mutlaka uzman bir doktordan randevu alınmalıdır.
1. Depresyon tedavisinde anti-depresan ilaçlar etkili olabilir. Bu ilaçların etkinliği kişiden kişiye değişebilmektedir. Ve mutlaka uzman bir hekim kontrolünde alınması gerekir. Gerekli doz ayarlamasını şahsi yapmanız dahilinde ciddi sorunlarla karşılaşılabilir.
2. Psikoterapi ile olumlu düşüncelere sahip olabilmek bir psikolog eşliğinde bireyselden çok daha kolay olmaktadır. Psikoterapi, depresyona neden olan bilinçaltına yerleşmiş bütün olumsuz düşünce ve davranışları tanımayı ve bu düşünce ve davranışın olumlularıyla yer değiştirmeyi amaçlar. Psikoterapide bireyin kendisine aykırı gelen olumsuzluklarla yüzleşmesi , bireyi korkutabilir veya sinirlendirebilir . Bazı noktalarda direnç gösterilmesi ve kızgınlık yaşanması süreç içinde yaşanması gereken doğal şeylerdir. Gerçeklerle ve korkularınızla yüzleşmekten korkmayın.