Can Sıkıntısı Nasıl Geçer?
Canınız mı sıkılıyor? Can sıkıntısı ile başa çıkmak, yapacak bir şey bulmaktan hatta bulamamaktan biraz daha fazlasıdır. Bazı zamanlarda öncelikle neden canınızın sıkıldığını ortaya koymanız çok daha faydalı olacaktır. Bu makale hem sizin canınız sıkıldığı zaman sizin rahatlamanızı sağlayacak olan yöntemleri içerisinde bulundurmaktadır hem de neden canınızın sıkıldığını ve bu sıkıntının gelecekte nasıl engelleneceğini belirtmektedir. Canınız neden sıkılır, can sıkıntısının üstesinden nasıl gelinir, can sıkıntısının ortaya çıkma sebepleri nelerdir, hem kendinizin hem de çocuklarınızın can sıkıntısı kaygısına düşmesi nasıl engellenir, işte bilmeniz gerekenler;
Metot 1: İlham Alın
1. Beyin fırtınası yapın. Bir parça kağıt ve kalem alın ve yapmaktan keyif aldığınız, kulağınıza ilginç gelen bazı şeyleri yazmaya başlayın. Bir gün içerisinde yapılması mümkün olan bazı başlıkları yapmayı deneyin. İşte birkaç fikir;
Sanattan veya zanaattan hoşlanıyorsanız sabun yapımı, mum yapımı, örgü örme, küçük boy turşu kaplarının içine dilek mumu yapımı gibi alanlardan hoşlanabilirsiniz.
Çizim yapmaktan veya resim yapmaktan hoşlanıyorsanız çizim materyallerinizi alın ve dışarı çıkın. Sizin ilginizi çeken bir şeyi çizmeye başlayın. Hayattan alıntı yaparak çizim yapmaktan hoşlanmıyorsanız favori kitabınızı, anime karakterinizi veya film karakterinizi çizebilirsiniz.
Aktif bir biçimde yapılan hobilerinizi gözden geçirin. Koşmayı sever misiniz? Ya kardiyo yapmayı? Peki at sürme? Eğer mümkünse koşuya çıkın, vücut geliştirme için küçük bir gezi yapın
Eğlenceden hoşlanıyorsanız tiyatroya gidin veya film izleyin. Yapabiliyorsanız arkadaşlarınızı da yanınızda bu tür aktivitelere dahil edin. Bu sayede aktivite bittikten sonra arkadaşlarınız ile film veya tiyatro hakkında konuşma tartışma imkanını da elde edebilirsiniz.
2. Yeni bir şeyler yapmayı deneyin. İnsanlar aynı şeyi defalarca yaptıkları için de kendilerini bir sıkıntı içerisinde bulabilirler. Bir şeyler değiştirmek sıkıntının hafiflemesi için iyi bir yöntemdir. İşte birkaç yöntem;
Okulda veya işteyseniz öğle yemeğinizi farklı bir yerde yemeyi düşünün. Bu sayede yeni insanlar ile tanışma şansı da elde edebilirsiniz.
İşe veya okula her zaman otobüs ile gidiyorsanız bisiklet ile gidin ve küçük bir değişiklik yapın. Farklı bir rotayı kullanarak yeni yerler keşfedebilirsiniz.
Dışarı çok çıkmıyorsanız, doğaya bir yürüyüş çıkmaya veya film izlemeye çıkabilirsiniz.
Çok yaratıcı bir birey değilseniz çerçeve boyama gibi kendin yap ürünlerini deneyimlemeyi tercih edebilirsiniz. Turşu kavanozunu çok güzel bir biçimde süsleyerek onu bir vazo gibi kullanabilirsiniz.
3. Yeni fikirler kutusu oluşturun. Yapmaktan hoşlandığınız şeyleri küçük kağıt parçalarının üzerine yazın ve bunları da bir kavanozun içerisine yerleştirin. Canınız her sıkıldığında kavanozdan bir kağıt çekin ve kağıtta ne söylüyorsa onu yapın. Bu planları bir gün içerisinde yapılabilir seviyede tutmanız lazım gelmektedir. Örneğin, başka bir ülkeye gitmek veya astronot olmak bir gün içinde yapılabilecek seviyede değildir. İşte başlamanız için birkaç ufak fikir;
Sanat ve zanaattan hoşlanıyorsanız yapabileceğiniz kadar çok proje adını yazın ve kavanozun içine atın. Bu aktivitelerden bazıları şunlardır; mum yapımı, çerçeve boyama, örgü örme ve sabun yapımı.
Yemek pişirmeyi seviyorsanız, kurabiye, pastalar ve kek tarifleri yazın.
Sevdiğiniz filmlerin bir listesini yapın ve bunları teker teker yazarak kutunun içine atın.
Aktif bir vücut yapısına sahipseniz kavanozun içine birkaç fiziksel aktiviteyi de ekleyebilirsiniz. Tırmanış yapmak, koşu yapmak, yüzmek, mahallenizde buluna spor salonunda vücut çalışmak bunlardan bazılarıdır.
Daha önce hiç yapmadığınız şeyleri bu kavanozun içine eklemek de çok iyi bir fikir olacaktır. Örneğin daha önce hiç yapmadığınız bir pastayı denemek veya yeni bir kendin yap projesine el atabilirsiniz.
4. Gerçekten ne yapmak istediğinize karar verin. Sıkıntının sebebi zaman zaman yapılacak şeylerin çokluğundan ve hangisinin daha önce yapılacağının bilinmemesinden kaynaklanmaktadır. Böyle bir şey sizin için de geçerli ise bir yapılacaklar listesi oluşturun.
Yapılacaklar listenizi önem sırasına göre oluşturun. Bankada halletmeniz gereken bir iş elbette ki yeni bir film izlemekten çok daha önemlidir. Sorumluluklarınızın canınızı sıkmasına izin vermeyin, sorumluluklarınızı yerine getirin ve üzerinizden bir yük kalksın.
Yapılması kısa süre içinde tamamlanacak olan aktiviteleri üst sıralara yerleştirin. Yapımı uzun süre alacak olan aktiviteleri ise en son tamamlamaya özen göstermelisiniz. Bu sayede motivasyon eksikliğiniz ortadan kalkacak ve size bir hız verecektir.
Listenizde sizin ilginizi en çok çeken görevleri en üst seviyeye koyun. Örneğin film izlemek yerleri temizlemekten çok daha eğlenceli geliyorsa film izleme işlemini önce tamamlayın.
Başka bir yöntem olarak sizin için en eğlenceli olan görevi en sona saklayın. Bütün listenizin sonuna eğlenceli bir başlık yerleştirmek size motivasyon verecektir. Daha ileriye gitmek için size bir motivasyon kaynağı olacaktır. Hatta kendinizi son göreve ulaşmak için heyecanla acele ederken bile bulabilirsiniz.
Metot 2: Yaratıcı Aktiviteler Yapın
1. Kitap okuyun. Kitap okumak sıkıntılı bir durumda olduğunuzu unutmak için en iyi yöntemlerden bir tanesidir. Bir yazarın kelimeleri sizi unutulmaz bir maceranın parçası yapabilir. Çocuk ve gençler için yazılmış olan kitaplar bu konuda çok daha başarılıdır. Bu kitaplar içinizdeki çocuğu uyandırabilir ve merak duygularınızı pekiştirebilir.
2. Şekerleme yapın. Sizi meşgul edecek hiçbir şey bulamıyorsanız uykuya dalmaya çalışabilirsiniz. Uykunuz gelmezse hafif bir müzik dinleyebilir ve uykuya dalmanızı kolaylaştırabilirsiniz.
3. Bir şeyler çizin, taslağını çıkarın ve boyayın. Yaratıcılığınızı aktif bir hale getirmek için en iyi yöntem bir şeyler karalamaktır. Yöntemin sonucunda elinizde herkese gösterebileceğiniz çok güzel bir ürün olacaktır. Bir şeyler çizme aktivitenizi cafe sosyal alanlarda yaparsanız yanınıza insanlar gelip ne yapıyorsunuz diye sorabilir, bu sayede yeni arkadaşlar da edinmiş olursunuz.
Okulda veya iş yerinizde çizim yapmamanız gerekmektedir. araştırmalara göre çizim yapmak sizi çok daha konsantre bir hale getirebilir. Ne yazık ki her patron veya öğretmek bir şeyler çizmenize izin vermeyebilir.
Okuldaysanız not almayı ve çizim yapmayı kombinleyebilirsiniz. Bu aktivite odak noktanızın bozulmamasını sağlayacaktır. Buna ek olarak hafızanızı güçlendirecek ve derse aktif bir biçimde katılmanıza katkıda bulunacaktır.
Boyama yapmayı seviyorsanız dışarı çıkmayı deneyin ve ne görüyorsanız onu çizmek için uğraşın.
Hayattan izler taşıyan çizimler yapmaktan hoşlanmıyorsanız, favori kitabınızı veya filminizi çizmeyi deneyebilirsiniz.
4. Yazı yazın. Bu aktiviteyi yapmak için çok iyi bir yazar olmanıza gerek yok! Hatta bir liste yazmak kadar bile basit bir aktivite olarak düşünebilirsiniz. Yazmak aklınızın dağılmasını sağlayacaktır. Ne kadar sıkılmış olduğunuza odaklanmak yerine ne yazıyorsanız ona odaklanın ve sıkıntınızdan kurtulun. İşte başlamak için birkaç fikir;
Yaratıcı yazarlıktan hoşlanıyorsanız bir şiir, roman veya kısa bir hikaye yazmakla işe başlayabilirsiniz. Bu sayede yazmak için sürekli olarak vakit bulmak isteyeceksiniz.
Bir liste yazmaya çalışın. Örneğin sizin en favori 10 film karakteriniz hangileri? Yağmurlu günlerde yemekten hoşlandığınız 5 şey nedir? Bu listeleri arkadaşlarınız ile veya aileniz ile beraber hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde birbiriniz ile karşılaştırma imkanını da elde etmiş olacaksınız.
Mektup arkadaşınıza, yakınlarınıza veya bir akrabanıza bir mektup yazın. Hayranı olduğunuz bir ünlüye mektup yazarak onu ne kadar beğendiğinizi de ortaya koyabilirsiniz. Fakat belirli sınırların içinde kalın ve hayranlığınızı ifade ederken korkutucu olmayın.
Bir yabancıya mektup yazın. Telefon defterinden bir isim seçin ve arkadaşınıza bir mektup yazar gibi ona da mektup hazırlayın.
Çok daha güzel bir seçenek olarak ülkesinden uzak olan bir askere, felaket mağduruna veya huzurevinde kalan bir yaşlıya mektup yazabilirsiniz. Unutmayın ki bu yazdığınız mektupları toplayabilecek ve gereken kişilere ulaştıracak birçok organizasyon var.
5. Farklı şeyler yapın, monoton yaşantınızın dışına çıkın. Sıkıntıdan kurtulmak için yapmanız gereken ilk şey elinizi bir şeyler ile meşgul tutmaktır. Bunun en güzel hali ise zanaatlar ile uğraşarak ortaya gerçek bir ürün çıkartmaktır. Çok yetenekli bir sanatçı olmanıza gerek yok. Bu işe yeni başlayan kişiler bile ortaya çok hoş eğlenceli ürünler çıkarabilirler.
Sanattan hoşlanıyorsanız işe bir çiçek saksısı boyayarak veya mum yapmaya çabalayarak başlayabilirsiniz.
Tığ işlerini veya örgü örmeyi seviyorsanız bir atkı yapmaya başlayın. Bu işlerin birçoğu bir gün içerisinde bitirilebilir ve kolay bir biçimde yapılabilir bir niteliktedir.
Bir derleme veya koleksiyon defteri oluşturun. Bir defter, birkaç fotoğraf, yapıştırıcı ve gerekli olan diğer malzemeleri edinin.
El işlerinde çok marifetli değilseniz sanat ile uğraşmak yerine bir şeyler pişirmeyi de düşünebilirsiniz. Bu işin en keyifli tarafı elinizi oyalamak için başladığınız aktiviteyi bitirdiğinizde emeğinizin tadına bakabileceksiniz.
Gelecek tatilleri veya diğer önemli olayları not alabilirsiniz. Örneğin bir arkadaşınızın doğum günü yaklaşıyorsa bunun farkına varıp hediyenin hazırlıklarını yapabilirsiniz.