Bıçak Nasıl Temizlenir?
Her çeşit bıçağın tozsuz, keskin ve bakterisiz kalabilmesi için düzenli olarak düzgün bir şekilde temizlenmesi gerekir. Kullanış amacı ve tiplerine göre bıçakların temizlenme şekilleri de değişkenlik gösterir. Peki bıçak nasıl temizlenir? Çakı nasıl temizlenir? Tüm soruların cevabı yazımızda…
Bölüm 1: Mutfak Bıçağının Temizlenmesi
1. Her kullanımdan sonra bıçağı silin. Eğer mutfak bıçağı iyice silinmezse daha sonra temizlenmesi daha zor olur. Bu yüzden her kullanımdan sonra bıçağı hemen sudan geçirin ve bir bezle silin. Bıçağın üstünde kırıntı ya da bir pislik kalmadığından emin olun.
2. Bıçağı size dönük değilken temizleyin. Bıçağı yıkayacağınız zaman hafif bir bulaşık deterjanı kullanın. Herhangi bir yaralanmadan kaçınmak için bıçağı size dönük tutmadan temizleyin.
Bir süngeri ılık deterjanlı suyla köpürtün daha sonrasında bu süngerle bıçağı temizleyin.
Çok hızlı ovmadığınıza emin olun. Hızlıca hareket ederseniz bıçak elinizden kayabilir ve yaralanabilirsiniz. Eğer bıçaktan tedirgin oluyorsanız bıçağı tezgâha koyup her yönünü ayrı ayrı temizleyebilirsiniz. Böylece yaralanma riskinizi azaltmış olursunuz.
3. Eğer bıçağın üstünde çok fazla kalıntı varsa bıçağı deterjanlı suda birkaç dakika bekletin. Bazen ne yaparsanız yapın bıçağınızda kırıntılar kalmış olacaktır. Böyle bir durumda bıçağı bir süre deterjanlı suda bekletin. Bundan sonra kalıntıları kolayca temizleyebileceksiniz. Çok fazla suda bekletmemeye dikkat edin. Aksi takdirde bıçağın paslanmasına neden olabilirsiniz.
4. Bıçağı kurulayın. Her zaman temizledikten hemen sonra bıçağı kuru ve temiz bir bez ya da havluyla kurulayın. Bıçağı yıkarken yaptığınız gibi kuruturken de kendinize doğru döndürmeyin.
Bölüm 2: Çakının Temizlenmesi
1. Lastik eldivenler giyin. Bir çakı temizlemeden önce mutlaka lastik eldiven takmalısınız. Aksi takdirde ellerinizi kesebilir, yaralanabilirsiniz. Ayrıca çakı temizlerken kullanılan belli temizleyici maddeler ve yağlar ellerinize de zarar verebilir.
2. Gerekli malzemeleri toplayın. Çakı temizlemek için bazı ürünlere ihtiyacınız vardır. Temizlemeye başlamadan önce eşyaların hepsini yanınızda bulundurun.
Ön yıkama için hafif bir bulaşık deterjanı kullanın. Her gün kullandığınız bulaşık deterjanı yeterli olacaktır. Sadece kullandığınız deterjanın bulaşık makineleri için üretilmiş olmamasına dikkat edin. Çünkü bu deterjanlar ağırdır ve bıçağınızda paslanmaya neden olabilir.
Pastan kurtulmak için bir pas sökücü kullanmanız gerekmektedir. WD-40 pas sökücüler bu konuda yeterli olacaktır. Bu işlemden sonra da bıçağı yağlamanız gerekecektir. Bu yağları hırdavatçı dükkânlarında bulabilirsiniz.
Ön yıkama için bir diş fırçasına ya da yumuşak bir süngere ihtiyacınız olacak. Pas için ise naylonlu süngerler kullanabilirsiniz.
3. Çakıyı tamamen açın. Temizlemeye hazır olduğunuzda çakıyı tamamen açın. Bazı çakıların, İsveç Ordu Çakısı gibi, birden çok açılabilen kısmı olabilir. Temizlemeye başlamadan önce bütün bu kısımların açık olduğuna emin olun.
4. Bulaşık deterjanıyla çakıyı temizleyin. Süngeri deterjanlı ılık suyla ıslatın ve çakıdaki bıçakları tek tek silin. Eğer bıçakta sıkışmış ya da bıçağa yapışmış herhangi bir parça görüyorsanız deterjanı direk buraya sıkın birkaç dakika bekledikten sonra silmeye devam edin.
5. Pasları temizleyin. Eğer temizlenmesi gereken bir pas varsa pas sökücü kullanın. Pas sökücüyü çakının üstüne püskürtün. Naylon süngeri alın ve pası temizleyin. Çıkartmakta zorlandığınız kısımlarda biraz daha pas sökücü kullanın. Temizlemeyi bitirdikten sonra temiz bir suyla bıçağı durulayın.
6. Çakıyı kurutun ve yağlayın. Temiz bir bezle çakıyı kurutun ve birkaç damla yağla yağlayın. Başka bir temiz bezle çakıyı iyice parlayana ve temiz gözükene kadar silin.