Bebekleri Sivrisinek Isırığından Nasıl Koruruz?
Sivrisinekler büyüklerden tutun bebeklere kadar herkesi ısırabilir ve rahatsız edebilir. Genel olarak sivrisinek ısırıkları zararsız olsa bile bebeğinizi sinek ısırdığı zaman kaşıntılı ve kırmızı yaralar ortaya çıkabilir. Nerede yaşadığınıza bağlı olarak sivrisinekler ateşli hastalıklar taşıyabilir. Sivrisinek koruyucu losyonlardan kullanmak ve çevrenizi sivrisineklerden arındırmak için önlemler alırsanız bebeklerinizi bu hastalıklara yakalanma riskinden ve rahatsız edici kaşıntılardan da tam manası ile korumuş olursunuz.
Sivrisinekleri Bebeğinizin Cildinden Nasıl Uzak Tutabilirsiniz?
Kokulu ürünler kullanmaktan kaçınmalısınız. Kullandığınız saç spreyi, parfüm ve sabun sivrisineklere çok cazip gelebilir ve onları size doğru çekebilir. Bu nedenle bebeğinizin kullandığı ürünleri kokusuz ve aromasız olanlardan seçmeye özen göstermelisiniz. Kokulu ürünleri kullanmadan önce yeniden düşünmeli ve ortaya çıkabilecek sonuçları analiz etmelisiniz. Bebeğiniz için bir ürün satın alırken satın aldığınız ürünün etiketini mutlaka okumalı ve kokusuz mu değil mi derinlemesine bir bilgi almalısınız. Seçenekler arasında kokusuz veya aromasız ürünler bulmak sizin için zorsa en azından hafif derecede koku seviyesine sahip olan ürünleri tercih etmelisiniz.
Bebeğinize koruyucu kıyafetler giydirin. Sivrisinek bakımından yoğun bir alana gidiyorsanız ve uzun saatler boyunca dışarıda durmanız gerekiyorsa bebeğinize uzun kollu kıyafetler, uzun pantolonlar ve bol kıyafetler giydirmeniz gerekmektedir. Bu tarz kıyafetler giydirmek bebeğinizi sivrisineklerden koruyabilir. Bu önleme ek olarak sinek koruyucu losyonlar da kullanabilirsiniz.
Seçtiğiniz kıyafetlerin hem bol hem de açık renklerde olmasına özen göstermelisiniz. Bu kıyafetler sayesinde bebeğinizi sinek ısırıklarından koruyabilirsiniz. Bebeğinizin tenini olabildiğince kıyafetler ile kapatmaya özen göstermelisiniz. Kıyafetlerin kollarının bileklere kadar gelmesine, pantolonların da çoraplarınıza kadar uzun olmasına dikkat etmelisiniz. Bu şekilde olabildiğince alanı kıyafet ile kapatmış olursunuz. Bebeğinize bir şapka takarak başını da ısırıklardan koruyabilirsiniz.
Kıyafet seçimini yaparken çiçekli ve parlak desenlere sahip olanları tercih etmemelisiniz.
Bebeğiniz iki aydan büyük ise sinek koruyucu losyonları DEET olarak adlandırılan kimyasal ile kullanabilirsiniz. Birçok uzmana göre DEET sineklere ve diğer böceklere karşı savunma gerçekleştirmek için en etkili yollardan biri olarak görülmektedir. DEET maddesinin çocuklar üzerinde kullanılması konusunda uzmanların bazı endişeleri bulunmaktadır. Bu nedenle kimyasalı bebeğiniz üzerinde kullanırken çok dikkatli olmalısınız. Bebeğiniz iki aylıktan küçükse bu kimyasalı bebeğiniz üzerinde kesinlikle kullanmamalısınız.
DEET içerikli sinek koruyucularını 2 ila 5 saat aralıklar ile bebeğinize uygulamalısınız. Losyonun içerisinde bulunan DEET oranına göre uygulama sıklığınız da değişim gösterecektir. Örneğin eğer losyon %10 oranında DEET içeriyorsa bu losyon bebeğinizi 2 saat boyunca aralıksız olarak koruyabilir. %24 oranında bir yoğunluğa sahip olan ürün ise bebeğinizi sineklerden 5 saat boyunca koruma özelliğine sahiptir. Ürün uygulaması yaparken çok dikkatli olmalısınız. Sineklere maruz kalabilecek bütün alanlara bu ürünü sürebilirsiniz. Fakat kesinlikle ağız ve göz gibi alanlar ile koruyucuyu temasa geçirmemelisiniz. Buna ek olarak bebeğinizin ellerine de ürünü uygulamamalısınız. Ellerini ağzına götürürse tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabileceğini unutmamalısınız.
İçerisinde %30 veya daha fazla oranda DEET barındıran ürünleri kullanmamalısınız. Uzmanlar günlük kullanım için %10 oranın gayet sağlıklı olduğunun altını çizmektedir. Güneş koruyucu kremler ile DEET uygulamasını bir arada yapmamalısınız. DEET güneş koruyucunun etkisini azaltır ve güneş yanıklarına dolaylı da olsa sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra güneş koruyucuları da DEET maddesinin koruyuculuğunu azaltır ve daha sık DEET uygulamanıza neden olur. Bu kimyasalın fazla kullanılması sonucunda sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
İki aydan küçük olan bebeklerde bu ürünü kesinlikle kullanmamalısınız. DEET kullanmak yerine bebeğinizin etrafında sinek oluşumuna neden olacak koşulları düzeltebilir ve doğal koruyucular ile sinekleri bebeğinizden uzak tutabilirsiniz.
Bebeğinizin cildinde DEET kullanmak hakkında aklınızda soru işaretleri varsa doktorunuza danışmalısınız.
İçerisinde Picaridin bulunan sinek koruyucuları kullanmaya başlayın. 2005 senesinde sağlık kuruluşları; içerisinde Picaridin bulunan sinek koruyucularının en az DEET içeren koruyucular kadar sağlıklı olduğunu açıklamıştır. Picaridin’in içerisinde bir biber türü olarak bilinen karabiber ağacından izler taşıyan bir yapıya sahiptir. DEET içeren sinek koruyucularını bebeklerinizin üzerinde kullanmak konusunda endişeleriniz varsa Picaridin içeren koruyucuları kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu ürünlerin bebeklerde nasıl kullanacağı hakkında herhangi bir öneri yapılmamıştır. Fakat siz DEET kullanırken hangi kuralları uyguluyorsanız aynılarını Picaridin kullanırken de uygulamaya koyabilirsiniz. Bebeğiniz iki aylıktan daha küçük ise ne DEET ne de Picaridin kullanmamalısınız.
Picaridin içeren sinek koruyucuları eczanelerinizden, marketlerden ve kozmetik ürünler satan marketlerden satın alabilirsiniz. Piyasada bulunan neredeyse bütün sinek savar losyonların içerisinde Picaridin etken madde olarak yer almaktadır.
Ürünü 3 ila 8 saat içerisinde yeniden uygulamalısınız. Bu uygulama sıklığı losyonun içerisinde bulunan Picaridin’in yoğunluğuna göre değişim göstermektedir. Genel olarak bu yoğunluk %7-20 arasında gidip gelmektedir. %5 ve %10 oranında Picaridin içeren ürünleri iki saate bir yeniden uygulamanız gerekmektedir. %20 oranında Picaridin içeren ürünler ise 5 saate kadar koruyuculuk özelliği gösterebilmektedir. Yüksek yoğunluk oranına sahip olan ürünlerin koruyuculuğu çok daha yüksek olmaktadır.
Sinek koruyucunuzu böceklere maruz kalabilecek olan vücut alanlarınıza uygulamalısınız. Kıyafetiniz ince ise bu bölgelere de uygulayıp sinek ısırıklarından korunabilirsiniz. Bebeğinizin ellerine kesinlikle ürün bulaştırmamalısınız. Bebeğinizin ellerine bulaşan ürün ağız ve gözlerine değerek büyük sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
Marketlerde satışa sunulan sinek savarları kullanmayı düşünün. Piyasada bulunan markalar içerisinde sitronella yağı, soya fasulyesi yağı ve okaliptüs yağı içeren koruyucu losyonlar üretmektedir. Picaridin temalli losyonlar gibi bu ticari maksatlar ile üretilmiş ve piyasaya sürülmüş olan ürünler en az DEET içeren losyonlar kadar başarılı sonuçlar ortaya koyabilmektedir. Bebeğinizin hassas cildinin kimyasallar ile tahriş olmasını istemiyorsanız bu doğal ürünleri kullanarak sineklerden koruyabilirsiniz. Ürünlerin etiketlerini okuyarak yaş sınırlamalarına uygun hareket etmeyi de ihmal etmemelisiniz. Bazı ürünler 3 yaşından küçük çocukların kullanımına uygun değildir. Bu gibi uyarılara dikkat etmelisiniz.
Ürünlerin etiketlerinde hipoalerjenik ve toksik olmadığını gösteren ibareler bulunuyorsa bebeklerinizde kullanıma daha uygun olduğunu belirtmek gerekmektedir.
Bu ürünlerden yüksek verim alabilmek için mutlaka iki saatte veya bir saatte bir uygulamayı tekrarlamanız gerekecektir.
Kıyafetlerinizin üzerine permetrin içeren spreyler sıkın. Permetrin sivrisinekleri sizden uzak tutacak bir diğer kimyasal olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat diğer kimyasal ürünlerin aksine permetrini cildinize direkt olarak uygulayamazsınız. Bu ürünü sadece kıyafetlerinizin üzerine veya dış mekanda kullandığınız diğer ekipmanların üzerine sıkabilirsiniz. Permitrin içeren spreylerin kullanımında herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. DEET içeren ürünlerin kullanma talimatları ile aynı şekilde permitrin içeren ürünleri de kullanabilir ve aynı yolu izleyebilirsiniz. Aynı şekilde 2 aydan küçük bebeklerde permitrin içeren sivrisinek kovucuları kullanmamalısınız.
Permitrin kıyafetlerinizin üzerinde birkaç yıkama sonrasında bile kalıcı olacaktır, bunu unutmamanız gerekmektedir.
Kullandığınız ürünleri en doğru şekilde uygulamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Bebeğinizi sivrisineklerden ve sonrasında ortaya çıkabilecek olan semptomlardan korumak istiyorsanız kullandığınız ürünlerin talimatlarına uygun hareket etmeniz gerekmektedir. Koruyucu maddeleri hem doğru bir biçimde uygulamaya hem de bu kimyasalları bebeğinizin teninden çıkarmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Bu şekilde bebeklerinizi zararlı kimyasallardan da tam olarak korumuş olursunuz. Hangi sivrisinek koruyucuyu seçtiğinize bakmaksızın aşağıdaki uyarıları net olarak uygulamaya koymanız gerekmektedir.
Bebeğiniz 2 aydan küçükse veya bebeğinizin cildinde herhangi bir yara varsa sivrisinek koruyucuları kullanmamalısınız.
Ambalajın üzerindeki uygulama talimatlarını okumayı ihmal etmemelisiniz.
Sadece sivrisineklere maruz kalan alanlara koruyucu uygulayarak kimyasalların fazladan alınımını engelleyebilirsiniz.
Bebeğinizin yüzüne direkt olarak sprey sıkmaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Bunu yapmak yerine krem dokusuna sahip bir koruyucuyu elinize alarak onun yüzüne uygulamalısınız. Bu sırada gözler ile temastan kaçınmalısınız.
Bebeğinizin cildine sadece gerekli miktar kadar koruyucu krem uygulamalısınız. Fazlasından kaçınmalısınız.
Bebeğinizi iç alana alarak sinek tehlikesinden kurtardığınız zaman koruyucuları vücudundan sabun ve su ile temizlemeyi de ihmal etmemelisiniz.