Bebeklerde Kabızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kabızlık yeni doğan bebekler için ciddi bir sorundur, hatta bazı durumlarda hayati önem taşıyabilir. Erkenden müdahale edilmezse bebeklerde kabızlık bağırsak tıkanmasına yol açabilir, bunun da tedavisi ameliyattır. Bebeklerde kabızlık problemini tespit etmek için kaka yaparken acı çekip çekmediğini kontrol edin. Ayrıca yeni doğan bir bebeğin kabız olması daha ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden belirtileri kontrol etmek ve hemen tedaviye başlamak çok önemlidir.

Bebeklerde Kabızlık Tedavi Yöntemleri

Kabızlık Belirtilerini Kontrol Etmek

1. Çocuğunuzun büyük tuvaletini yaparken acı çekip çekmediğini kontrol edin. Ne kadar zorlandığını gözlemleyin. Bağırsak hareketlerini gerçekleştirmede zorlanma kabızlığın bir işareti olabilir. Eğer bebeğiniz tuvaletini yaparken yüzünü büzüştürüyor, sırtını büküyor ve ağlıyorsa dikkatli olmakta fayda var demektir. Unutmayın ki bebeklerin karın kasları çok gelişmiş değildir, bu yüzden biraz zorlanmaları normaldir. Eğer bebeğiniz kendini birkaç dakika sıkıp daha sonra normal bir şekilde tuvaletini yapmış oluyorsa, bir sorun yok demektir.

2. Bebeğinizin büyük tuvalet zamanlarının çizelgesini tutun. Bebeğinizin uzun bir süre boyunca tuvaletini yapmaması kabızlığın bir göstergesidir. Eğer kabızlık endişeniz varsa bebeğinizin tuvalet zamanlarının çizelgesini tutun. Unutmayın ki bebeklerin düzenli olarak birkaç gün arayla yapması normaldir fakat bebeğinizin büyük tuvaletini yapması normalden daha uzun sürüyorsa bu kabızlık belirtisidir. Eğer bebeğiniz 2 haftalıktan küçükse, bağırsak hareketleri hakkında bilgi almak için doktorunuza danışın.

3. Bebeğinizin dışkısını kontrol edin. Bebeğiniz düzenli olarak büyük tuvaletini yapıyor olsa bile hala kabızlık sıkıntısı yaşıyor olabilir. Bunun için bebeğinizin dışkısını inceleyin; eğer aşağıdakileri bebeğinizin dışkısında gözlemliyorsanız, bebeğiniz kabızlık yaşıyor demektir.

  • Küçük, tane tane parçalar
  • Dışkının koyu renkli; siyah ya da gri olması
  • Kupkuru parçalardan oluşması

4. Bebeğinizin dışkısında ya da bezinde kan olup olmadığını kontrol edin. Bebeğinizin bezindeki ya da dışkısındaki küçük bir damla kan dışkısını yapmakta zorlanan bebeğinizin hassas bağırsaklarından gelmiş olabilir.

Bebeklerde Kabızlık Problemini Ortadan Kaldırmak

1. Bebeğinizin daha çok sıvı tüketmesini sağlayın. Kabızlığın bir nedeni de bağırsaktaki sıvı eksikliğidir. Bu yüzden bebeğinizi daha sık anne sütü ya da çocuk mamasıyla besleyin.

**2. Gliserin fitilleri kullanın. **Bebeğinizin beslenmesindeki değişiklik çözüm olmadıysa gliserin fitillerini deneyebilirsiniz. Fitili nazikçe bebeğinizin anüsüne yerleştirin, böylece bebeğinizin dışkısını kayganlaştırmış olacaksınız. Bebeklerde kabızlık düzenli olarak değil, nadir durumlarda tercih edilebilecek bir çözüm yöntemidir. Buna rağmen fitil kullanmadan önce bebeğinizin doktoruna danışmanızda fayda var.

3. Bebeğinize masaj yapın. Bebeğinizin göbeğine dairesel bir hareketle masaj yapın. Bu hareketle bebeğiniz biraz da olsa rahatlayabilir. Bebeklerde kabızlık masaja ek olarak da bebeğinizin ayaklarını bisiklet sürüyormuş gibi oynatabilirsiniz.

4. Bebeğinize sıcak bir duş aldırın. Sıcak duş bebeğinizin gevşemesini sağlar, böylece tuvaletini daha kolay yapabilir. İsterseniz bebeğinizin karnına da sıcak bir bez yerleştirebilirsiniz, bebekklerde kabızlık için bebeğin rahatlaması durumu daha kısa sürede atlatmasına yardımcı olacaktır.

5. Doktorunuza danışın. Bebeklerde kabızlık tedavileri bir değişiklik yaratmıyorsa, bebeğinizi acilen bir doktora götürün. Kabızlık bağırsağın tıkanmasına neden olabilir, bu da ciddi rahatsızlıklara yol açar. Aynı zamanda kabızlığın arkasında yatan daha ciddi rahatsızlıklar da olabilir. Bunları kontrol edebilmek için bebeğinizi doktora götürmelisiniz.

6. Bebeğinizi gözlemleyin ve gerekirse acile götürün. Eğer kabızlığın yanında bazı belirtiler de varsa bebeğinizin ciddi bir sıkıntısı olabilir. Böyle durumlarda bebeğinizi acilen doktora götürmeniz gerekir. Kusma ya da anal kanama bağırsak tıkanmasını işaret ediyor olabilir, bu durum da bebeğinizin hayatını tehlikeye atabilir. Bunların dışında aşağıdaki belirtiler de ciddi bir durumun göstergesi olabilirler:

  • Sinirlilik ya da aşırı uyku
  • Karında bir şişlik
  • Yetersiz beslenme
  • Daha az idrara çıkma