Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?
Bir ebeveyn olarak bebeğinizin sağlığını kontrol altında adına muhtemelen bezini sıklıkla kontrol ediyorsunuzdur. Bebeğinizin düzenli olarak dışkısını yapması yeterince beslendiği anlamına gelir. Eğer bebeğiniz düzenli olarak dışkılamıyorsa, bu durum kabızlığa işaret edebilir. Durumun farkına vararak, bebeğinizi rahatlatarak ve ardından tekrar oluşmasını engelleyici önlemler alarak bebeğinizin kabızlıkla mücadele etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğin Kabızlığını Beslenme Düzeni ve Hareket ile Rahatlatma
1. Eğer yeni doğan bebeğiniz varsa doktorunuz ile görüşün. Yeni doğan bebeğinize veya üç aylığa kadar olan herhangi bir bebeğe su veya meyve suyu tarzı ürünler vermek oldukça tehlikeli olabilir. Bunun yerine, yeni doğan bebeğinizde kabızlıktan şüphelendiğiniz durumlarda pediatristinizi arayın ve durumdan haberdar edin. Doktorunuza yeterli detayları vererek tıbbi müdahaleye gerek kalmadan bebeğinizin kabızlık sorununu çözün.
2. Bebeğinize su takviyesi yapın. Eğer bebeğinizde kabızlıktan şüpheleniyorsanız, beslenme düzenine bir miktar su ekleyin. 60 ila 120 mililitre ile başlayarak bebeğinizin ihtiyacına göre kabızlığın giderilmesi için su takviyesi yapın.
Tercihinize göre arıtılmış çeşme suyu veya şişe sulardan kullanabilirsiniz. Suyu bebeğinizin temiz biberonlarından birine doldurarak kullanın.
3. Bebeğinize meyve suyu verin. Eğer su kullanımı bebeğinize yardımcı olmuyorsa, meyve suyunu deneyin. Bebeğinizin beslenme düzenine ek olarak günde 60 ila 120 ml arası kuru erik veya armut suyu vermeye başlayın. Bu miktardan yola çıkarak bebeğinizin ihtiyacı olan meyve suyunu belirleyin.
Eğer meyve suyu bebeğiniz için yoğun görünüyorsa, seyreltmek adına bir ölçü meyve suyuna bir ölçü su ekleyin. Ayrıca bebeğiniz armut veya kuru erik suyundan hoşlanmıyorsa elma suyunu da deneyebilirsiniz.
4. Bebeğinizi lifli katı gıdalarla besleyin. Eğer bebeğiniz katı gıdalarla beslenmeye başladıysa, bol lifli ürünleri beslenme düzenine ekleyebilirsiniz. Bu gıdalar dışkıyı yumuşatır ve bağırsakların çalışmasını sağlar.
Normal öğün yerine bebeğinize püre edilmiş bezelye ile kuru erik verebilirsiniz.
Tahıl olarak pirinç yerine arpa yedirin.
Armut, erik ve şeftali gibi bitkilerle brokoli, bezelye ve brüksel lahanası gibi sebzeler tercih edilebilir.
5. Bebeğinizin bacaklarıyla bisiklet egzersizi yapın. Hareket ve aktivite bebeğinizin bağırsaklarını aktif hale getirir. Bisiklet hareketi ile bebeğinizin bacaklarını oynatarak bağırsakların hareketini sağlayabilirsiniz.
Bebeğinizin bacaklarını nazikçe oynatırken bir yandan da konuşarak dikkatini dağıtın ve rahatlamasını sağlayın.
6. Yüzüstü aktiviteler için bebeğinizi karın üstü yatırın. Bu hareketler bebeğinizin gelişmesi için oldukça önemlidir. Aynı zamanda gaz atımını sağlar ve bağırsak hareketini hızlandırır. Bebeğinizi 20 dakika boyunca karın üstü pozisyonda yere yatırarak bağırsaklarındaki hareketlenmeyi gözlemleyin.
7. Bebeğinizin karnına masaj yapın. Masaj her bebeği sakinleştirir ve rahatlatır. Aynı zamanda bebeğinizin karnında biriken gazın dışarı atılmasını ve bağırsak hareketlenmesini sağlar. Bebeğinizin karnını saat yönünde hareketlerle ovalayarak kabızlığın giderilmesine yardımcı olun.
Bebeğinize ılık duş esnasında masaj yapın. Su seviyesinin bebeğinizin göğsünü geçmemesine dikkat edin. Bebeğiniz rahatladıkça bağırsaklarındaki sıkışma da giderilecektir. Her ne kadar pasaklı bir yöntem olsa da, kabızlığın giderilmesinde oldukça etkili olacaktır.