Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Önlenir?

Kolik (bebeklerde gaz sancısı) ağlamalarında bebek ağladığı zaman yuttuğu hava karın şişliği yapar ve bebeği inanılmaz rahatsız eder. Bu hem size hem bebeğinize bir işkencedir. Bu işkenceden çabucak kurtulmak istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayın.

Adım Adım Bebeklerde Gaz Sancısı (Kolik) Önleme

1. Kolik ağlamalarının çok sık yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken noktaları uygulamaya gayret gösterin. Emzirirken emzirme sürenize dikkat edin. Yaklaşık olarak emzirme sürenizin her bir göğsünüzde 10-15 dakika aralığında olmasına dikkat edin. Eğer bir göğsünüzde 15 dakikanın üzerinde emzirme işlemini yaparsanız bebek sürekli hava yutmaya başlar. Emzirdikten sonra bebeğinizi yaklaşık yarım saat dik tutun ve sırtına masaj yapın. Bunu yapmanızdaki amaç gaz çıkarmak değildir. Bunun nedeni, mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçak yapması yemek borusunu tahriş etmekte ağlama nöbetlerini artırmaktadır. Eğer yarım saat dik tutup öyle uyutursanız bebeğiniz daha sağlıklı ve konforlu uyuyacaktır ve ağlama nöbetleri de azalacaktır. Zaten kucağınızda dik tuttuğunuzda sıcaklığı ile bebeğinizin karnı ısınacak ve bebeğiniz rahatlayacaktır.

2. Yatış pozisyonuna dikkat edin. Bebeğinizi yüzü koyu yatırdığınız zaman bebeğin karnı ısınır ve daha rahat uyur. Fakat yüzü koyu yatan bebeklerde ani bebek ölüm riski daha çok olduğundan kesinlikle bebeğinizi genellikle sağ yanına yatırın. Ve yatağını zeminle 45 derece olacak şekilde ayarlayın. Böylelikle bebeğin gazının akciğerlere kaçma ihtimalini düşürmüş olursunuz.

3. Gazı olan bebeğe ilaç ve gaz çıkarma dışında neler rahatlatabilir?’ bunları öğrenin. Gaz çıkarmada bitkisel ilaçların faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Rezene ve papatya çayı kullanmanızın yararı olacaktır. Ancak bunların miktarı çok önemlidir. Eğer 120 mililitrenin üzerine çıkarsanız (bir çay bardağı) bünyenizde elektrolit dengesizliği yaratıp bebeğinizin beynine zarar verebilirsiniz. Bu çayları içerken mutlaka bir çay bardağını aşmayın. İlaç dışında bebeğinizi arabayla gezdirin. Kolik ağlamaları belirli saatlerde geliyorsa şayet bebeğin annesi bir saat önceden strese girmeye başlar. Kesinlikle strese girmeyin bir saat öncesinde bebeğinizi banyo yaptırın ya da bebeğinize ortam değişikliği yapın. Farklı odaları gezdirin. Bir diğer alternatif bebeğin babası dedesi ya da nenesi varsa ona teslim edin ki bu onu rahatlatır ve kolik ağlamalarını azaltır. Elektrikli süpürge, fön makinesi, çamaşır makinesi gibi elektrikli aletlerin çıkardığı sesler bebeği rahatlatır. Bunları alternatif olarak kullanın. Ve son olarak bebeğinizin karnına sıcak havlu koyun ve onu bu yöntemle de rahatlatın.

4. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda kucağa alışmasından korkmayın. Kucağa alınan bebeklerin ilkokulda kendine güvenlerinin daha fazla olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır. Ve aynı zamanda kucağınızda iken sizin vücut sıcaklığı ile bebeğinizin karnı ısındığından gaz yüzünden bebeğinizin ağlamaları azalmaktadır.

  1. Bebekte daha az gaz olması için neler yapılabileceğini öğrenin. Anne tek başına bebeğe bakıyorsa ve olaya hâkim ise bebeklerde gaz problemi daha az olur. Bebeğinizle ve çevrenizle iletişimizi güçlendirin. Ve bebeğinizde daha az gaz olmasını istiyorsanız beslenmenize dikkat edin. Aynı zamanda bebeğinizin yatış pozisyonuna ve bebek yatağının duruşuna dikkat edin. Ve emzirdikten sonra kucağınızda dik tutmayı ihmal etmeyin.