Basur Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Bireylerde çok sık rastlanılan sağlık sorunlarından bir tanesi olan Hemoroit (Basur) anüste kanama, anüs çevresinde şişlikler, tuvalete çıkarken zorlanma veya acı nedeniyle çıkamama ve anüs bölgesinde kaşıntı gibi belirtilerden ibaret olup ağrılı bir sağlık sorunudur. Sizde de eğer bu tip belirtiler varsa ve sık sık bu sağlık sorununun tetiklenmesi için nasıl beslenilmesi gerektiğini öğrenmek istiyorsanız adımları dikkatlice okuyun.
Adım Adım Basur Hastaları için Beslenme Önerileri
1. Basur hastalığına nelerin sebep olabileceğini kavrayın. Gebelik, ıkınma, obezite, uzun süreli oturma, sindirim sistemi sorunları, lif yönünden yetersiz beslenme, kabızlık ve az sıvı tüketimi basur hastalığını başlıca sebepleridir.
2. Yoğurt ve Kefir tüketimine özen gösterin. Yoğurt ve kefir, bağırsaklarda bulunan ve gıdaların sindirimi sırasında kullanılan yararlı bakterilerin (probiyotikler) çalışmasına destek olduğu için bol bol tüketilmesi gereken en önemli besinlerdir. Çünkü bağırsaklardaki yararlı bakteriler arttığında midede tam olarak sindirilmeden bağırsaklara gelen gıdaların parçalanması kolaylaşır ve kabızlık ihtimali böylelikle önlenmiş olur.
3. Basur hastalığı için lif kaynaklı besinlerin önemini kavrayın. Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini artırıcı , dışkıyı yumuşatıcı ve zorlamaya gerek kalmadan dışkının vücuttan atılmasına yardımcı olan gıdalardır. Zengin lif kaynağına sahip olan meyve ve sebzeler arasında ilk sırada elma, armut, avokado, enginar, bezelye, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve fasulye gelmektedir. Yardımcı besin olan yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, kepek ekmeği, tam buğday ekmeği zengin lif kaynaklarındandır. Basur hastalığına yakalanmışsanız eğer bu besinleri gün aşırı tüketmeye gayret edin.
4. Meyve ve Sebze tüketiminin basur hastalığına olan yararını kavrayın. Kabızlıktan dolayı zorlanmaya bağlı olarak damarlar normalden fazla baskıya maruz kaldığı için basur ağrıları şiddetlenebilir ve kanama görülebilir. Bu durumun yaşanmaması için taze sebze ve meyve tüketimini her gün yapmaya gayret edin. Taze meyve ve sebzeler hem bağışıklık sistemini güçlendirme, hem de lifli yapıları ile sindirim sistemine destek olarak kabızlığı önlerleme özelliğine sahiptirler.
5. Basur hastalığında tahılların önemini kavrayın. Hemen hemen her yerde rahatlıkla bulabileceğiniz kepekli tahıllar, zengin besin değerlerinin yanında lif ve protein içerikleri ile sindirimi kolaylaştırdığından basurun neden olduğu sorunların azaltılması için bolca tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
6. Bol sıvı tüketiminin basur hastalığında yararının ne kadar büyük olduğunu kavrayın. Sıvı tüketimi deyince bütün sıvılar akla gelmemelidir. Basur hastalığı için sıvının saf su olmasına dikkat edin. Gün içerisinden tükettiğiniz çay ve kahveler sıvı tüketimi olsa da vücut sıvısının tahliyesine sebebiyet vermektedir. İnsan vücudunun yaklaşık % 70’ i su olduğundan saf su tüketiminize özen gösterin. Günlük diğer sıvı tüketimlerinin dışında minimum 2 litre saf su tüketilmesi gerektiğini unutmayın.
7. Basur hastalarının tüketmemesi gereken besinlerin neler olduğunu öğrenin. Basur hastalığınız varsa kesinlikle pul biber, karabiber, kırmızıbiber gibi baharatları tüketmeyin. Hardal gibi acı soslardan da kaçının. Özellikle turşunun bütün çeşitlerinden uzak durun. Alkol, kahve ve gazlı içecekler kullanmayın. Özellikle kafein içeren kahve, çay, bitki çayları bağırsaklarda aşırı sıvı kaybına neden olacağından tüketilmemesi önerilir. Basur hastalarında konserve, tuzlu fıstık, ay çekirdeği, patates kızartması, patates cipsi, tuzlu krakerler, hazır yemekler gibi yüksek miktarda sodyum içeren gıdalar kan basıncını yükseltir ve basura neden olan damarların şişmesine yol açarak kanamalara sebebiyet verir. Basur hastalarının aşırı tuzlu besinlerden uzak durması gerekmektedir. Salam, sosis, sucuk, margarin, fastfood ürünleri kesinlikle tüketilmemelidir.