Basketbolda Şut Atmak için Gerekenler

Basketbol da nasıl şut atıldığını bilmek oyunu kurallarına göre ustaca oynamanız için gerekli olan önemli bir kuraldır. Özünde,basketbol basit ve eğlenceli bir spor dalıdır. Tüm oyun şut atmak içindir. Oyundaki tüm amaç topu çemberden geçirebilmektir.

Basketbolda Şut Atmanın Püf Noktaları

Basketbol da seviye olarak ilerledikçe daha uzun mesafelerden şut atabilmeniz daha çok önem taşır. Olağanüstü bir boyda doğmamış olabilirsiniz. Ancak şut atabilme yeteneğiniz sizin kontrolünüzdedir. İyi bir form ve alışkanlıklarla birlikte oyunda oldukça iyi olabilirsiniz.

Bölüm1: Topu Düzgünce Tutmak

1. Topu atış pozisyonunuzda tutun. Şutu atış pozisyonunuzda atın. Atış pozisyonunu belirlemek istersek belinizden başlayıp gövdenize doğru birkaç cm yukarıda konumlanmıştır diyebiliriz. Top ve şut açınız doğruca potaya doğru olmalıdır. Topu çok yukarıda ya da aşağıda tutmak şutun düzügünlüğünü oldukça etkiler. Topun atış yapacağınız elinizde olduğundan ve belinizin atış için rahat bir noktada olduğundan emin olun.

2. Dirseklerinizi topun altında yanlara doğru açılmayacak şekilde tutun. Atış yapmaya hazır olduğunuz an topun pozisyonunun sabit kalacağı an demektir. Atış yapamaya hazırsanız topu elinizde titretmeden emin bir şekilde tutmanız gerekir. Birisi size doğru pas attığı zaman sizin atış elinize doğru hedef almalıdır. Eğer top sizin bulunduğunuz yere doğru atılmamışsa, topun hakimiyetini sağlamak için topun gittiği yöne doğru hareket etmelisiniz ve orada pozisyon almalısınız.

3. Topu doğru bir şekilde kavrayın. Şutu atacağınız elinizde ki parmaklarınız topun yüzeyine dik olacak şekilde tutulmalıdır. Şut atacağımız el,adı üstünde, topa yön vermeden sorumludur. Diğer eliniz ise topun yan tarafına ona destek olacak şekilde tutulur. Şut atmaya hazırlanırken avuç içiniz topla temas etmemelidir. Topu baş parmağınız ve diğer parmaklarınız ile kontrol etmelisiniz.

Avuç içleriniz ve top arasında küçük bir boşluk bırakın. Böylece topu parmak uçlarınızda kolaylıkla döndürebilirsiniz. Topun parmak yüzeyinize oturduğundan emin olun. Parmak uçlarınızı yeteri kadar açtığınızda top üzerinde mükemmel bir kontrole sahip olursunuz.

Bölüm2: Şut Atmak

1.Hedefinizi belirleyin. Topu fileye doğru atarsanız topu atma aşamasında fileye doğru bakmanız gerekir. Topu panyaya çarptırarak fileye sokmak istiyorsanız, panyada bir nokta belirleyin ve o noktayı belirledikten sonra o noktaya doğru atışı gerçekleitirin ve tabi bu esnada topu izlemeye devam edin. Basketbol da gözlemleme kabiliyeti iyi bir atış yapmak için çok önemli bir yetenektir. Yetenektir çünkü herkes çok iyi gözlemleme kabiliyetine sahip değildir. Atış yaparken topa doğru bakmak ya da topun uçusunu izlemek size pozitif yönde bir şey kazandırmayacaktır.

2. Şut atmak için dizlerinizi hafifçe eğin ve ardından zıplayın. Şut atışlarında dizler çok önemli bir işleve sahiptir. Şut atmadan önce dizlerinizi hafif olarak eğerek zıplama öncesinde kendinize bir avantaj yaratmış olursunuz. Bu avantaj daha sağlam bir şekilde zıplamanızda size destek niteliğinde olacaktır. Koordineli bir şekilde şut atmak sadece dizlerin kontrolü ve zıplama tekniğiyle alakalı değil aynı zamanda kollarınızı,dirseklerinizi ve vucudunuzu iyi kullanmaktan geçer.

3. Şut atarken hafifçe ileriye doğru zıplayın. Şut atmaya başladığınızda ki o ilk evrede bacaklarınız aynı pozisyon içinde açılmamamlıdır. Açacak olursanız bu sizin boynunuza ve omuzlarınıza oldukça büyük bir baskıya neden olacaktır. Buna dikkat etmek oldukça önem teşkil eder. Şut atmak için ileriye doğru zıplamak topa daha fazla kavis vermenizde size yardımcı olur.Zıplarken ileriye doğru eğilmeyin. Vücudunuz dengede ise normal bir şekilde zıplamalısın. Bu şutunuzu daha dengeli ve rahat bir pozisyonda atmanıza yardımcı olur. Şut atmak için doğru dengede olduğunuzu hissetmelisiniz.

4. Topu şut attığınız el ile yukarı doğru kaldırın. İyi bir zıplama yapabilmek bel ve kalça kontrolünü iyi yapmaktan geçer. Zıplama aşamasına geçmeden önce bel ve kalça kontrolünü gerektiği ölçüde iyi yapmışsanız zıplama için kendinize harika bir alan yaratmış olursunuz. Topu şut çektiğiniz el ile birlikte göz hizanıza getirin. Bu hareket sizi düzgün bir seviyeye getirmiş olacaktır. Böylelikle şut atmak için gereken tüm gereklilikleri sağlamış olursunuz.

Topun kafanızın arkasına geçmesine izin vermeyin. İleri doğru hamle yaparak akıcı bir şut atın. Şut attığınız el ile topu atmaya hazırlanırken diğer elinizle topun kaymaması çaba sarf edin.

5. Topu elinizden çıkarın. Zıplama için gerekli olan yüksekliğe ulaşmadan önce,topu basket atma amacıyla şut çektiğiniz elinizden çıkarın. Topu en iyi şekilde elden çıkarmak için dirsek ve bilek uyumuna özen gösterilmesi son derece önemlidir. Topu şut attığımız elden çıkarırken diğer elimiz ileriye doğru uzama eğiliminde olur.

Basket atarken topu parmak uçlarınızda döndürün. Topun dönüşüne bakarak şutun basket olup olmayacağı hakkında izlenim edinebilirsiniz. Top düzgün şekilde potaya gidiyorsa,bu sizin topu düzgün tuttuğunuz anlamına gelir.

6. Pas verirken yada şut atarken el ve parmakların topun gidiş yolunu takip etmesi. Bu nüans basketbol için büyük bir öneme sahiptir. Şut attığınızda el ve parmaklarınız topun gidiş yönünü takip etmiyorsa,attığınız o şut doğru bir şut olmayacak ve hedefi yüksek olasılıkla bulmayacaktır. Şut attıktan sonra şut attığınız el tıpkı bir kuğu gibi gözükecektir ve kollarınız potaya doğru şık bir biçimde kavis almış olacaktır.

Bölüm3: Şut Atmak için Tekniğin Geliştirilmesi

1. Kas hafızanızı geliştirin. Basketbol hızlı paslarla oynanan bir oyundur ve oyun bazı zamanlarda öylesine hızlı oynanır ki şutun nasıl gideceği, pasın nasıl atılacağı konusunda bile düşünmeye vaktiniz kalmaz. Zaman ilerlerken rakipleriniz daima topu sizden çalmak için çabalayacaktır. Yapılabilindiği kadar şut antrenmanı yapmak son derece önemlidir.Farklı açılardan antrenmanlar yapın. Sahanın farklı yerlerinden,farklı uzaklıklarından şutlar atın. Bu esnada atış stilinizin aynı olmasına dikkat edin.

2. Serbest atış antrenmanları yapın. Faul çizgisi potaya yaklaşık olarak 4.6 m uzaklıktadır. Bu uzaklık alıştırma yapmak için gayet ideal bir uzaklıktır. Potadan çok uzakta olmadığınız için atış yaptığınızda topun saha içinde çok uzak noktalara gitme olasılığı yoktur,tabi berbat bir atış yapmaz iseniz, o yüzden her atış sonrası top size derhal geri sekecektir. Böylece antrenmanlarda zaman kaybı yaşamamış olacaksınız.

3.Garanti şut atmak için panyayı kullanın. Özellikle basket atmaya yaklaştığınız şutlar için Panya oldukça kullanışlı bir araçtır. Panyayı kullanış şeklimiz parkede nerede olduğumuza bağlı olarak değişebilir. Eğer parkenin/sahanın sağ tarafındaysanız amacınız sağ taraftan iyi bir atışla topu panyanın sağ tarafına isabet ettirmek olmalıdır. Aynı şekilde parkenin sol tarafından atılacak şutlar içinde sol tarafı hedeflemek gerekir.

Turnike atmak için panyayı kullanın. Bu işlem size turnikelerinizde daha fazla isabet oranını tutturmanızda yardımcı olacaktır.

4. Antremanlarda ya da arkadaşlarınızla birlikte yaptığınız şut çalışmlarından sonra bir araya gelip hazırlık maçı yaparak pratik yapın. Maç esnasında attığınız şutlar kendi kendinize antrenmanlarda attığınız şutlara nazaran daha zordur. Bunun için maç esnasında olabildiğince sakin kalmalı, koçunuzun stratejisini iyi bir şekilde anlamalı ve takım arkadaşlarınızla iyi bir uyum yakalamalısınız.