Bahçedeki Sivrisineklerden Nasıl Kurtulurum?
Sivrisinekler; özellikle kendi evinizde, yazın keyfini çıkarmak istediğiniz zaman size büyük bir sıkıntı verebilir. Sivrisinekler, son derece rahatsız edici olmakla kalmayıp aynı zamanda çeşitli virüsler ve hastalıklar yayarak çok tehlikeli olabilirler. Bu yaz, farklı püskürtme araçları ve koruyucu bakım ürünlerini kullanarak sivrisinekleri kendinizden uzak tutacaksınız.
Avlunuzun Çevresinde Değişiklikler Yapın
1. Durgun su birikintisini kurutun. Sinekler, su birikintilerini yumurtalarını bırakmak için üreme merkezi olarak kullanırlar. Temiz görünüm, size avlunuzun mümkün olduğunca üreme alanlarından arındırılmış olduğu hissini verebilir ama sivrisinek larvaları, küçük su birikintilerinde ve kuşkulanılmayacak miktardaki su birikintilerinde üreyebilir.( örneğin; şişe kapağı boyutunda olan su birikintisi) Bahçene bir göz at ve bahçendeki nesneleri ya da içerisinde su birikintisi olabilecek kapları kontrol et. Bu kaplar, evcil hayvanların su kapları, saksıların altındaki altlıklar, dışarıdaki muslukta biriken su, eski araba lastiği, su kapları, el arabası, ağaç kovukları ve dışarıdaki çimen parçaları olabilir. Ağaç kovuklarını ve avluda oluşan çukurları doldurmak için profesyonel birinden yardım alın.
Evinizin etrafından sokağın yakınına kadar giden su oluklarını temizleyin. Suyun birikebileceği her alçak nokta, sinekler için üreme bölgesi olabilir.
Havuzunuz varsa, kullanım sırasında klorlayın ve sezon dışında havuzu kapalı ve kuru bir şekilde tutun.
Objeleri kapatmak için muşamba ile sıkıca bağlayın, ekipmanları katlayarak bırakmayın içleri su ile dolarsa sivrisinekler bu bölgelere yuva yapabilirler.
Bitkilerin altında kapları varsa, kapların etrafını kum ile doldurun. Bu şekilde, bitki suyu rahat bir şekilde emmeye devam eder ama sivrisinekler kabın içerisinde durgun su olmadığı için buraya yumurtalarını bırakamazlar.
2. Su birikintilerine, BTI sivrisinek müdahalesi. Basillus thuringiensis denilen BTI sivrisinek müdahaleleri yani küçük, sağlam ve doğal bakteriyel larva öldürücüler; göletler, hendekler ve yağmur varilleri gibi kökünü kurutamadığınız su birikintilerine eklenirler. BTI müdahalesinin 2 formu vardır: BTI suda yüzen şamandıralara uygulanabilir ve BTI parçaları, su olukları ya da suyun birikebileceği yerlere serpiştirilebilir.
BTI; suda yaşayan bitkiler, hayvanlar(balıklar dahil), insanlar için güvenli olduğu kadar sadece sivrisinek larvalarını öldürücü etki gösterir.
3. Bitkilerinin düzenli olarak bakımını yap. Sivrisinekler Etrafta uçmadıkları zaman; soğuk, karanlık, nemli, serin ve kapalı alanlara yerleşirler. Bu yüzden çimleri biçin, ağaçları ve çalıları budanmış halde tutun ve uzun çimen ya da çalı parçaları bırakmayın. Bu sayede, daha çok güneş ışığı alabilen bitki örtünüzün nemli kısımları kuruyabilecek ve bu durum bu bölgelerde gizlenen sivrisinekler için hiçte hoş karşılanmayacak.
Yaprak parçalarını temizleyin, dalları azaltın. Yapraklar, sineklerin üremeye devam edebilecekleri en ideal yer ve alternatif bir seçenektir.
4. Bahçenize sivrisineklerin sevmedikleri bitkiler koyun. Bu bitkileri yetiştirmek bahçenize sivri sineklerin gelip yerleşmesine engel olacaktır.Limon melisa, limon otu, ağaç minesi, lavanta, vapur dumanı, nane familyasından olan diğer bitkiler iyi bir seçenektir. Bu bitkilerin yaydıkları güçlü koku sayesinde, sivrisinekler bu bölgelerde yaşayamazlar.Güney Asya otu, yaban sümbülü, fesleğen, lavanta, biberiye, kadife çiçeği ve sardunya; sivrisineklerin bahçenize gelmenizi engelleyecek diğer bitki seçeneklerindendir.
Bu bitkilerin çoğu sivrisinekleri uzak tutmakla kalmaz aynı zamanda etkileyici çiçek tarhı ya da o bölgeyi dışardaki en göz alıcı kısım yapar.
5. Saman ile kaplayın. Bitki örtünüzün aralarına ve bahçenize saman koyarsanız, saman topraktaki nemi alacaktır, suyun fazlasını emecektir, bitki örtüsünün görünüşünü iyileştirecektir ve sivrisinekleri buralardan uzak tutacaktır.
Sedir yağı, sivrisinekleri kovmak için kullanılan ana madde olduğu zamandan bu yana, sivrisinek saman ile kaplı bitki örtüsüne yaklaşamaz oldu.