Apse vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilen ve içerisinde enfeksiyon barındıran bir hayli acılı bir rahatsızlık türüdür. Düzgün bir şekilde tedavi edildiği zaman bazı apseler kolayca ortadan kalkabilmektedir. Fakat bazı türler de doktorlar tarafından iltihaptan arındırılması gereken bir özellik kapsamına girmektedir.
Apseden Kurtulmak İçin Yöntemler
Evde Gerçekleştirilebilecek Standart Tedavi Yöntemleri
- Ilık kompres uygulayın. Temiz bir havluyu ılık suyun içerisine batırın. Ardından bu havluyu apsenin üzerine yerleştirin. Yöntemi günde birkaç kere uygulayarak çok başarılı bir sonuç elde edebilirsiniz.
Bu yöntem sayesinde apselerin yarı yarıya küçülmesini sağlayabilirsiniz. Daha büyük apseler için profesyonel bir yardım almanız yararınıza olacaktır.
Ilık havlu vücudun iyileşme sürecini hızlandırırken apsenin içerisinde bulunan iltihabın da dışarı çıkmasını sağlayabilmektedir. Kompresi yaparken çok bastırmamaya ve nazik davranmaya özen göstermelisiniz.
Her uygulama sonrasında kompresi uyguladığınız havluyu yıkamalısınız. Başka hiç kimsenin bu havluyu kullanmasına da izin vermemelisiniz. Bu şekilde enfeksiyonun yayılmasını ve şiddetlenmesini de önlemiş olursunuz. Apse ile temasa geçtikten sonra ellerinizi iki defa yıkamayı da ihmal etmemelisiniz.
2. Apsenin içerisinde bulunan iltihabı zor kullanarak dışarı akıtmaya çalışmayın. Ellerinizi kullanarak iltihabı dışarı akıtmak yaranıza daha da zarar verebilir.
Bu gibi yöntemler ile iltihabı dışarıya çıkarmaya çalışırken daha da iç kısımlara ilerlemesine neden olabilirsiniz. Enfeksiyonun seviyesi bu şekilde daha da kötü bir hal alır ve tıbbi operasyon ile bile iltihaba ulaşmakta zorluk yaşanabilir.
İltihabı dışarı akıtmak için iğne veya benzeri sivri maddeleri kullanırsanız kazara da olsa damarlarınızdan herhangi birini delebilir ve kanamaya sebep olabilirsiniz. Bu neden ile tedavi süreci daha da uzayıp daha da zor bir hal alabilir.
3. Temizleyin. Apseler ile tıbbi manada ilgilenildiği aşamada her daim temiz tutulması gerektiği ve hassas temizleme yöntemleri kullanılması gerektiği bilinmelidir. Apseye elleriniz ile dokunduğunuz zamanlarda ellerinizin mutlaka temiz olması lazımdır. Buna ek olarak tedavi sırasında kullandığınız malzemelerin de mutlaka temiz olması gerekmektedir.
Enfeksiyonun tekrar etme özelliğine karşı tüm vücudun temiz tutulması gerekmektedir. Antibakteriyel bir sabun yardımı ile tüm vücudunuzu yıkamanın daha büyük bir faydasını göreceğinizi belirtmek gerekmektedir. Doktora gittiyseniz size antibakteriyel bir krem önerisinde de bulunmuş olabilir. Bu kremlerin kullanımına da büyük bir özen göstermelisiniz. Bu adımları düzenli bir biçimde uygulamak enfeksiyonun yeniden ortaya çıkma ihtimalini de bir hayli düşürmektedir.
4. Apsenin içerisinde bulunan iltihabın dışarı çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Tedavi kapsamı sırasında apsenin üzerinin yırtılması ve iltihabın dışarıya doğru çıkmaya başlaması aşamasında mutlaka gözlem altında tutulması gerekmektedir. Enfeksiyonun ve iltihabın 2-3 gün içerisinde dışarı çıkması ve iyileşme periyodunun da 10-14 gün içerisinde gerçekleşmesi tahmin edilmektedir.
Apsenin etrafını temiz tutmaya özen göstermelisiniz. Temizliği yaptıktan sonra bandaj ile sarmalı ve her gün en az 1 saat boyunca bandajı açık bırakıp havalandırma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Bu işlem sayesinde enfeksiyonun ilerlemesi de önlenmiş olur.
Süreç kapsamında enfeksiyonun yayılım gösterdiğini fark ederseniz kısa bir müddet içerisinde doktorunuza başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.