Evinizdeki, iş yerinizdeki ya da herhangi bir yerdeki Amerikan kapıları temizlemek değilde artık boyamak istiyorsanız bu elbette mümkün olan bir şeydir. Rengini değiştirmek ya da eskidiği için yeniden aynı renge boyamak istediğiniz Amerikan kapıyı su bazlı, sentetik veya selülozik boyalar ile boyayabilirsiniz. Bu anlamda öncelikle boya seçimini yapmalı, sonrasında malzemeleri temin etmeli ve boyama işlemine koyulmalısınız. Şimdi detaylıca boyama işleminin nasıl yapılacağına bakacak olursak:
Gerekli Olabilecek Malzemeler:
- Ahşap macunu
- Tornavida
- Zımpara
- Maskeleme bandı
- Dönüşüm astarı (gerekli durumda)
- Boya türüne göre tiner veya su
- Rulo fırça
- Kestirme fırça
Adım Adım Amerikan Kapıyı Boyama
1. Boya seçimini yapın. Selülozik boyalar bu anlamda ilk tercihiniz olabilir. Bu boyaların en olumsuz tarafları ise aşırı bir kokuya sebep olmalarıdır. Yalnız bu aşırı kokunun yanında oldukça hızlı bir şekilde kuruyan ve de en dayanaklı boyalar olması da en avantajlı taraflarıdır. Sentetik boyalar ise Selülozik boyalara göre koku anlamında daha az bir etkiye sahiptir. Selülozik boyalarda sentetik boyalardan daha az dayanıklı boyalar olsalar da yine de dayanıklılık konusunda oldukça iyidirler. Su bazlı olan boyalar ise Selülozik ve Sentetik boyalara kıyasla en az kokuya neden olan boyalardır. Koku bakımından bu boyalar seçilebilir, ancak dayanıklılık bakımından bir seçim yapacaksanız bu seçim kesinlikle Sentetik ve Selülozik boyalardan yana olmalıdır.
2. Amerikan kapı üzerindeki aksamı sökün. Kapının üzerinde bulunan kapı kolu, kilit mekanizması gibi ana kapı haricindeki sonradan takılan aksamın sökülmesi gerekmektedir. Kapıyı sabitlemek için kullanılan menteşelerin de yerinden sökülüp kapının boyama sırasında sabit duracağı bir yere konulması sizin açınızdan oldukça önemli olacaktır. Bu aksamların sökülmeden boya yapılması durumunda Amerikan kapı tam anlamıyla boyanamayacak ve siz istemeden de olsa kapı aksamında farklı yerler boyanmış olacaktır.
3. Kapıda yer alan hasar görmüş yerleri ve çatlakları tespit edin. Amerikan kapının üzerinde yer alan hasarlı ve çatlaklı olan bölgeleri boyamaya başlamadan önce tespit etmelisiniz. Bu kısımları ahşap macunu ile düzgün bir şekilde doldurup kapının diğer kısımlarıyla aynı seviyeye gelmesini sağlamalısınız. Bunun için zımpara yapmanız gerekebilir.
4. Kapıda cam varsa ya sökün ya da camın ahşapla birleştiği kısımlara maskeleme bandı yapıştırın. Eğer kapının camlarını sökme ihtimaliniz varsa en garanti yol budur. Ancak camı sökmek uğraştırıcı olacaksa bu durumda camı sökmek yerine yapı marketlerden ya da hırdavatçılardan bulabileceğiniz maskeleme bandı ile camın ahşapla birleştiği kısımları bantlamalısınız. Böylelikle camın boya olmasını engellemiş olursunuz.
Kapıyı yerinden dökmeden boyama düşünceniz varsa bu durumda menteşe kısımlarına da maskeleme bandını uygulamalısınız. Kapının böyle bir durumda hareket etmesinin engellemek içinde önüne ve arkasına stoper kullanabilirsiniz. Bir diğer önemli mevzu ise kapıdaki boyanın akma ihtimaline ve zeminin kirlenme ihtimaline karşılık yere gazete sayfaları sermelisiniz.
5. Kapı kasası boyanacaksa bu kısmın duvarla birleştiği yerlere de maskeleme bandı uygulanmalıdır. Kapı kasasını yerinden sökme ihtimaliniz bulunmadığından dolayı kasanın duvarla birleştiği kısımları maskeleme bandıyla bantlayarak duvarın da kapı boyasıyla boyanmasını engellemelisiniz.
6. Sentetik boyayla boyanmış olan bir kapıya su bazlı boya uygulanacaksa bu durumda dönüşüm astarı kullanmalısınız. Dönüşüm astarı 20TL civarında bir fiyata sahiptir. Bu astar çok kalın olmayacak şekilde ince bir şekilde uygulanmalıdır. Sentetik ya da selülozik boya yapılacaksa bu durumda Dönüşüm astarı kullanmanıza lüzum yoktur.
7. Boya türüne göre inceltme işlemini uygulayın. Boyanın kutusunda hangi değerde inceltilmesi gerektiği belirtiliyorsa o değerde inceltme yapmalısınız. Tiner sentetik boyaları inceltmek için kullanılırken, su da su bazlı boyaları inceltmek için kullanılır. Boyanın çok inceltilmesi durumunda hem kapatıcı özelliği ortadan kalkmaya başlar hem de fazla akıcı bir hale gelerek kapının üzerinde durması zorlaşır. Boyanın kapıdan akması sonucunda da boya izleri oluşabilir.
Boyayı inceltme işlemi için ince tüylü bir fırça tercih etmelisiniz.
8. Kapıyı boyayın. İnceltme işleminin ardından kapıyı boyamak için doğru fırçaları kullanmalısınız. Düz kısımları boyamak için rulo fırça, girintili, çıkıntılı bölgeler için ise kestirme fırça kullanabilirsiniz. Boyayı kapıya ince katmanlar halinde uygulamanız gerekmektedir. Bu anlamda boyanın ne çok ince uygulanması ne de çok kalın uygulanmaması gerekir. Eğer boyayı çok kalın uygularsanız bu durumda boya kuruduktan sonra atabilir ve de desenler ortadan kaybolabilir. Çok ince uygulamanız durumunda da kapının desen çizgilerinin arası boyayla birleşerek kapanabilir ve boyanın kapatıcılığı azalabilir.
9. Boyanın kuruması beklenmeli ve sonrasında tekrar monte edilmelidir. Eğer kapıyı yerinden sökerek boyadıysanız bu durumda tamamen kuruması beklemelisiniz. Sonrasında maskeleme bantlarını dikkatli bir şekilde çıkarmalı ve çıkardığınız aksamı yerine takarak kapıyı yerine oturtmalısınız.
İpucu:
Amerikan kapıyı boyarken selülozik ya da sentetik boya kullanıyorsanız bu durumda boya yaptığınız odayı iyi bir biçimde havalandırmalısınız. Hatta imkanınız varsa boyama işlemini bahçe gibi açık bir alanda yapmalısınız. Uzun süre bu boyalara maruz kalmak sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.