Başlangıç seviyesindekiler için oldukça tatlı ve dayanıklı bir balık olan beta balığının doğru bakımı hakkında bilgi veren bu yazımız diğerlerinden farklı olarak beta balığınızın yetişmesi için oldukça gerekli ve meşru gerçekler hakkında bilgi verecektir.
1. Adım: Beta Balığı Bakımı Hakkında
Beta balıkları Tayland’ın çamurlu göletleri, akarsuları ve pirinç tarlalarından gelir. Orijinal beta pulluları donuk renkli ve kısa yüzgeçlidirler.
Günümüzde bilinen beta balıklarında üreme sırasında kazanılan mutasyonlardan ötürü uzun yüzgeçler ve her türlü göz alıcı renk görülür. Uzun yüzgeçler yalnızca erkeklerde bulunan bir ayırt edici özellik olmakla beraber dişi beta balıkları genelde küçük ve kısa yüzgeçlidir. Erkek beta balıklarının agresifliği, onları dişilerden ayıran bir başka özelliktir. Erkek beta balıkları dişilere göre oldukça agresiftir. Bu yüzden erkek beta balıkları bir arada ve etkileşim içerisinde tutulmazlar. Aksi takdirde, erkek beta balıkları içgüdüsel olarak ölümcül kavgalar ederler. Bu yüzden akvaryum sahibini beta balıklarının cinse özgü özelliklerini iyi bilmesi ve bu balıkları eğlence amaçlı kullanmaması gerekir.
2. Adım: Beta Balığının Gereksinimleri
Beta balığı bakımı için gerekli malzemeler:
Akvaryum (en az 20 litrelik)
Su düzenleyicisi: Çeşme suyunda bulunan klor ve diğer ağır zehirli metallerin atımını sağlar.
Isıtıcı: İdeal sıcaklığın korunmasını sağlar.
Beta Balığı Yemi: özellikle beta türü balık için üretilmiş tanecik veya dondurulmuş-kurutulmuş halde besin alınması gerekir.
Kapak ya da başlık: Balıkların akvaryumdan kaçmasını engellemek için gerekir.
Balık Ağı: Bu malzemenin balığa zarar vermeyecek şekilde yumuşak ve esnek olması gerekir.
Filtre: Çok fazla akışa izin vermeyen herhangi tipte bir filtre kullanılabilir.
Akvaryum tuzu: Nefes alış verişine yardımcı olmak ve hastalıkları engellemek adına akvaryumun içerisindeki suya eklenebilir.
Biyolojik düzenleyici: Zararlı maddeleri nötr eden yararlı biyolojik bakteriler akvaryuma eklenmelidir. (amonyak gibi)
İyi bir akvaryum sahibi: Beta balığının bakımından sorumlu bir akvaryum sahibi oldukça önemlidir.
İsteğe bağlı olarak:
Su kalitesini denge altında tutmak için kolay ve başlangıç seviyesi akvaryum bitkileri
pH düzenleyici tampon çözelti
3. Adım: Temel Beta Balığı Bilgisi
Akvaryum – Beta balığının evi
Beta balıkları labirent balığı olarak adlandırılır. Direkt olarak su yüzeyinden nefes alabilirler. Bu yüzden birçok balıkta gereken oksijen sağlayıcı hava pompalarına ihtiyaç duymazlar. Beta balıklarını veteriner dükkanlarında herhangi bir filtre konulmayan küçük fanuslarda görebilirsiniz. Bunun sebebi pirinç tarlalarından gelen beta balıklarının hızlı akımlardan hoşlanmamasıdır. Aynı zamanda birçok evcil hayvan dükkanı çalışanı beta balıklarının küçük alanlarda tutulduklarında daha mutlu göründüklerini söyler. Beta balıkları yaklaşık 7 litrelik küçük akvaryumlarda yaşamaya ihtiyaç duyar. Her ne kadar bu küçüklükte bir akvaryumda rahat etseler de- büyük akvaryumlarda da sorun yaratmayacaklardır. Akvaryum büyüdükçe su değişimi miktarı azalacaktır. Beta balıkları mükemmel atlayıcılar olduğundan, akvaryumunuzun bir kapağı ya da başlığı olduğundan emin olun.
Beta Balığı Suyu
Beta balıkları her ne kadar soğuk sulara ve sıcaklık değişimlerine dayanıklı türler olsalar da, betanızın akvaryumu için en ideal sıcaklık 24-27 derece arası olacaktır. Bundan düşük derecelerde beta balığınızın bağışıklık sistemi yavaşlayabilir ve hastalıklara yatkınlığı artabilir. Yüksek sıcaklıklar ise beta balığından hızlı yaşlanmaya sebep olabilir. Birçok insan beta balıklarının sıkıcı türler olduğunu düşünür çünkü bu balıklar daimi olarak uyuşukturlar ve akvaryumun dibinde yaşarlar. Bu gibi bir çok durumda, beta balıkları kirli ve soğuk sularda tutuluyor demektir. Beta balıkları ılık sularda oldukça aktif olabilirler. Akvaryumunuzda sıcaklığı sabit tutabilmek için ısıtıcılardan yararlanabilirsiniz.
Bütün diğer balıklar gibi, beta balıkları da klorsuz suya ihtiyaç duyar. Musluk suyunda bulunan klor ve ağır metaller oldukça zehirlidir ve balığınızın ölümüne sebep olabilir. Bu yüzden ya beta balığınızın bulunduğu akvaryuma şişe suyu doldurun ya da musluk suyunu düzenleyici bir malzemeyi akvaryumunuza engelleyin. Günümüzde kullanılan en yaygın su düzenleyicileri: Tetra AquaSafe, Jungle Bowl Buddies ve Aquarium Pharmaceuticals Musluk suyu düzenleyicileridir. Bunun yanı sıra yalnızca kloru temizlemekle kalmayıp aynı zamanda amonyağı yok eden ve balığınıza koruyucu bir kılıf oluşturarak mikropları uzak tutan düzenleyiciler oldukça kullanışlı olacaktır.
Beta balıkları pH konusunda çok titiz değillerdir. Yine de beta balığınız için doğru pH aralığı 6.5 ila 8’dir. Bu değere ulaşmak için bir pH düzenleyici tampon çözelti kullanmanız gerekebilir.
Beta balığınızın sağlığı için önemli bir diğer faktör ise su döngüsüdür. Sürekli olarak devam eden su sirkülasyonu ile biyolojik bakteriler zararlı ve zehirli maddeleri (amonyak gibi) daha az zararlı formlarına dönüştürürler. Bu işlem akvaryuma balıktan önce biyolojik bir düzenleyici eklenmesiyle tamamlanır. Bu yüzden beta balığınızı akvaryuma yerleştirmeden önce su sirkülasyonu yapmak oldukça önemlidir.
Beta balığınızın bulunduğu suya bir miktar akvaryum tuzu ekleyin. Bu sayede hem balığınızın nefes alış verişi kolaylaşır hem de balığın hastalık ve parazite yakalanması engellenir. İlgili ürünün üzerinde yazan yönlendirmeleri takip ederken ürünü gereken dozajda uygulamaya özen gösterin.
Su değişimi oldukça önemlidir. Doğal akvaryum kirliliğini ortadan kaldırmak ve gerekli elementleri yenilemek için haftada bir kere akvaryumun yaklaşık %25’ini yeni su ile değiştirin. Ayrıca her iki ayda bir akvaryumdaki suyun tamamını değiştirin.
Beta Balığı Beslenmesi
Balığınızı günde bir veya iki kere besleyin. Haftada bir günü boş geçerek balığınızın sindirim sisteminin dinlenmesine izin verin. balığınızı çok beslemeyin, bu durum su kirliliğine ve hatta balığınızın ölümüne sebep olabilir. Balığınıza yalnızca iki dakikada tüketebileceği kadar yem verin. Muhtemelen yemeyeceğinden, balığınızı pul halinde yağlı yemlerle beslemeyin. Beta balığınızı dondurulmuş salamura karides veya tubifez kurtlar ile besleyebilirsiniz.