Zika, sivrisinek ısırığı ile bulaşan bir virüstür ve bulaşan çoğu insanda belirtiler kolaylıkla seçilmez bile. Normalde ise belirtileri arasında ateş, kas ağrısı ve kaşıntı görülür. Her ne kadar birçok ülkede Zika virüsü yankıları dolaşsa da, kendinizi sivrisineklerden ve çevresel faktörlerden uzak tutarak, virüsten korunmanız mümkün.

Method 1: Kendinizi sivrisinek ısırıklarından koruyun.

Mümkün olduğunca cildinizi örtecek kıyafetler giyin. Neredeyse bütün enfeksiyonların arkasında sivrisinek ısırıkları olduğundan, kapalı kıyafetler giymek doğru tercih olacaktır. Uzun kollu giysiler, pantolonlar, çoraplar ve burnu kapalı ayakkabılar giyin. Hatta sivrisineklerin oldukça yoğun bulunduğu bölgelerden birindeyseniz, file şapkalardan yararlanabilirsiniz.

Sinek/Haşere kovucu kullanın. Virüsten kurtulmak için vücudunuza sivrisinek kovucu ürün uygulamak da bir diğer çözüm. Ürünü alırken Özel Çevre Koruma Kurumu onaylı olmasına dikkat edin. Ürün üzerindeki bantta bandrol kontrolü de yapmayı ihmal etmeyin. Kullanım için mutlaka üretici tarafından hazırlanan yönergeyi takip edin. Belirtilen dozda ve saat aralığında tekrar edecek şekilde ürünü uygulayın. Sinek kovucudan önce cildinize güneş koruyucu uygulamayı unutmayın ve ürünü kıyafetlerinizin üzerine uygulayın, içine değil.

Vücut sıvısını temizlemeniz gerektiği takdirde mutlaka eldiven kullanın. Eğer Zika virüsüne sahip bir kişiyle ilgilenmeniz gerekiyorsa, mutlaka eldiven kullanın ve enfekte kişinin kanı veya vücut sıvısını temizlediğiniz takdirde hemen ardından ellerinizi yıkayın. Kişi, Zika virüsünü yaklaşık bir hafta boyunca kanında bulundurabilir.

Seks sırasında korunun. Zika virüsü vücut sıvısı aracılığıyla bulaşabildiğinden, korunmak oldukça önemli olacaktır. Seks süresince kondom kullandığınızdan emin olun. Partneriniz sağlıklı görünse dahi kondom kullanmaktan vazgeçmeyin. Birçok durumda Zika virüsünün belirgin olarak kendini göstermediğini unutmayın.

Hamileyseniz ekstra önlemler alın. Nadiren olmakla beraber, hamile kadınlar virüsü bebeklerine geçirebilir. Aynı zamanda hamilelik döneminde virüs kapmış kadınların bebeklerinde doğuştan bazı eksiklikler görülebilir. Tüm bu sebeplerden ötürü, hamile kadınlar oldukça tedbirli olmalı ve sivrisinek ısırıklarından korunmalıdırlar. Zika virüsü ile mikrosefali hastalığı arasındaki bağlantının tam anlamıyla çözülemediğini unutmayın. Bu durum bebeklerde anormal küçük kafatası oluşumuna sebep olur ve gelişimi geciktirir. Bazı durumlarda ise ölümcül olabilir.

Method 2: Çevresel etkileri ortadan kaldırın.

Klima veya sinek koruyuculu bölgelerde bulunun. İçeride olsanız dahi, evinize önceden giren bir sivrisinek tarafından ısırılmanız oldukça muhtemel olduğundan, klima veya sineklik yardımıyla sineklerin evinize girişini engelleyin. Yüksek riskli bölgelerden birine seyahat ediyorsanız, her camında sineklik bulunan ve klima sistemi kurulmuş otellerde kalmayı tercih edin. Hava sıcak olduğu takdirde, camları açmak yerine klimayı çalıştırın. Eğer odanızda klima yoksa evinizdeki bütün pencerelere sineklik yaptırın ve teller üzerinde delikler olmadığından emin olun.

Sinek koruyucusu ile uyuyun. Bu ürünler sizi uykunuzda ısırılmaktan koruyacaktır. Sineklik üzerinde delikler olup olmadığını kontrol edin. Aynı zamanda sinekliğin yere tam olarak yerleştiğinden ve bütün yatağınızı kapladığından emin olun. Kimi sinek koruyucular ekstra olarak permetrin ile kaplanır ve gece boyunca oldukça etkilidirler.

Su birikintilerini ortadan kaldırın. Sivrisinekler akan suda üreyebilir ve yumurtalarını buraya bırakabilirler. Bu durum yaşadığınız bölgedeki sinek sayısını artırır ve virüse yakalanma oranınız da aynı miktarda artar. Bu yüzden etrafınızda su birikintisi oluşturabilecek kova, eski tekerlekler veya çiçek saksıları gibi objeleri yok edin. Üreme sahasını yok etmek için su birikintilerinin oluştuğu bölgeleri kirletin veya kum ile üzerlerini kaplayın.

Yüksek riskli bölgelerden mümkün olduğunca uzak durun. Zika virüsünü engellemek için, yaygın olan bölgelere olan seyahatlerinizi erteleyebilirsiniz. Özellikle hamile kadınlara bebeğe hastalık geçebileceğinden seyahat etmemeleri şiddetle önerilir. Zika virüsünün son zamanlarda oldukça yaygınlaştığı ülkeler ve şehirler: Bolivya, brezilya, Kolombiya, El Salvador, Guatemala, Meksika, Paraguay,, Venezuela, Barbados, Haiti, Porto Riko.