Gurur duyabileceğiniz bir dövmeye sahip olmak için saygın bir dövmeci seçmek, yalnızca ilk adımdır. Dövmenizin bakımını nasıl yaptığınız, en az dövmeci seçiminiz kadar önemlidir. En iyi dövme bile kötü bir bakım sonucunda bozulup berbat olabilir. Dövmeciden dövmeciye kurallar değişir, ancak genel olarak ortak görüş dövmenin temiz tutulması gerektiği yönündedir.

Dövme Bakımı Yaparken Kaçınılması Gereken Davranışlar

1. Dövmenizi kaşıyarak yada kazıyarak çıkartmaya çalışmayın. Cildiniz iyileştikçe dövmeniz kabuk bağlar. Bu normaldir. Dövmenin kabuklarının kendiliğinden kuruyup düşmesine izin vermelisiniz. Kabukların zamanından önce düşmesi, dövmenizde boşluklar veya parlak noktalar kalmasına sebep olabilir.

Elleriniz veya tırnaklarınız temiz değilse dövmenin iltihaplanmasına sebep olabilirsiniz. Dövmenize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi antibakteriyel sabunla yıkayın ve iyileşirken asla başkalarının dokunmasına İzin vermeyin.

Kuru kabuklu ve soyulan bir deri çok kaşınıyor olabilir fakat dövmenizi kaşımak kabukların düşmesine sebep olabilir. Kaşıntıyı gidermek için elinizin düz kısmıyla dövmenize şaplak atabilir yahut az bir kremle ovalayabilirsiniz.

Sizin için problem yaratıyorsa kaşıntınızla başa çıkabilmek için nemlendirici krem kullanmaya devam edebilirsiniz.

2. Dövmenizi ıslatmaktan kaçının. Dövmeniz tamamiyle iyileşene kadar yüzme havuzundan, denizden ve hatta küvetten kaçının. Bunun 2 nedeni var. Birincisi, dövmenizin çok fazla suya maruz kalması mürekkebin cildinizden çıkmasına ve dövmenizin hasar görmesine neden olabilir. İkincisi; yüzme havuzlarında, denizde ve küvette bulunma ihtimali olan kirler, bakteriler, kimyasallar ve diğer kirlilik unsurları dövmenizin iltihaplanmasına neden olabilir.

Dövmeniz bir kere iyileştikten sonra bu tarz aktiviteleri yapmak tamamıyla güvenli olacaktır. Ancak o zamana kadar kirlerden ve duştan dövmenizi uzak tutmanız gerekiyor.

Banyonuzu ve duşunuzu kısa tutun, mümkünse 5-6 dakikanın altında olsun.

3. Dövmenizi direkt güneş ışığından sakının. Güneş ışığı yeni dövmelerin en büyük düşmanıdır. Güneşin zararlı ışınları, cildinizin su toplamasına ve dövmenizin renginin açılmasına sebep olabilir. Bu nedenle; en azından iyileşmenin ilk aşaması tamamlanıncaya kadar, yani 3-4 hafta, dövmenizi güneşten uzak tutmaya çalışın.

Bu aşamadan sonra en az 30 faktörlü bir güneş koruyucuyu kullanmaya devam etmeniz gerekecek. Böylelikle güneşin dövmenizin rengini soldurmasına izin vermemiş olup, dövmenizin rengini daha uzun süre muhafaza edebileceksiniz.

4. Sıkı saran kıyafetlerden kaçının. Özellikle ilk aşamalarda yeni dövmenizin üzerine sıkı saran, dövmenizin etrafındaki bölgeyi sıkan kıyafetler giymeyin. Dövmenin iyileşme sürecinde, dövmenizden sızacak olan fazla mürekkep, kıyafetinizin dövmenize yapışmasına sebebiyet verebilir. Bunun olması durumunda kıyafetinizi çıkarmak yeni oluşan kabukların deriden ayrılmasına sebebiyet verebilir ve bu acı verici olabilir.

Kıyafetiniz dövmenize yapışırsa, çekiştirmeyin. Öncelikle bölgeyi ıslatın, Böylece kıyafeti dövmenize zarar vermeden hareket ettirin.

Ek olarak, sıkı kıyafet dövmenize yeterince oksijen gelmesine engel olur ki oksijen iyileşme aşamasının önemli bir parçasıdır.

Dövmenizin iyileşme sürecinde iken, gece/gündüz, temiz ve bol kıyafetler giymeye çalışın.

5. Vücut çalışmayın. Geniş yüzeye alanı kaplayan veya eklemlerin yakınlarında bulunan (dirsekler ve dizler gibi) dövmelerin, yoğun çalışmalar veya fiziksel aktiviteler süresince cilt fazla harekete zorlanmışsa, iyileşmeleri fazla zaman alabilir. Hareket ettirmek, dövmelerin daha geç iyileşmesine, ciltte çatlaklara ve tahriş olmaya sebebiyet verebilir. Bu sebeple dövmeniz yeniyken, gereksiz hareketlerden en azından birkaç günlüğüne uzak durmalısınız.

Kickboks ve karate gibi savunma derslerine katılıyorsanız, sınıf arkadaşlarınızı yanlış yerlere vurmamaları konusunda uyarabilirsiniz.

İnşaat veya dans gibi fiziksel aktiviteyi zorunlu kılan işlerde çalışıyorsanız, dövmenizin tamamlanma tarihini cuma günü olarak ayarlayabilirsiniz. Böylelikle bütün hafta sonu boyunca, işe başlamadan önce dövmeniz iyileşmek için zaman bulacaktır.

6. Şişliklerden kaçının. Özellikle uzun bir süre ayakta durduğunuzda, ayağınızda, ayak bileğinizde veya baldırınızda bulunan yeni dövmeniz şişlik olmasına neden olabilir. böyle bir durum meydana gelirse Ibuprofen (Vücutta iltihap ve ağrıya neden olan hormonları azaltmak suretiyle etki gösteren bir ilaçtır) kullanabilir, şişen bölgeye buz torbası uygulayabilir yahut ayaklarınızı ve bacaklarınızı yüksek bir seviyeye kaldırabilirsiniz.