İlk çocuğunuzu ya da beşinci çocuğunuzu beslemek onu neyin rahat ettireceğini öğrenmeye çalışmak zorluğundan hiçbir şey kaybetmeyecektir. Hatta bu durum sizi çılgına çevirebilir. Çocuğunuzu beslediğiniz anlar onun ile çok yakın bir ilişkiye geçtiğiniz özel bir zaman dilimidir. Fakat bebeğinizin karnı gaz ile dolu olursa ne yemek yiyebilir ne de huzurlu bir biçimde kucağınızda durabilir. Zaman zaman küçük bir gaz çıkarma bile bebeğinizi rahatlatıp onun yeniden huzurlu bir biçimde yemek yemesini sağlayabilir. Yenidoğan bebeğinin hangi zamanlarda gaz çıkarmaya ihtiyaç uyduğunu öğrenmeye çalışın ve kısa bir süre içerisinde hangi pozisyonda daha rahat gaz çıkardığını belirleyin.

Yöntem 1: Bebeğinizin Hangi Durumlarda Gaz Çıkardığını Tespit Edin

Bebeğinizi beslerken gaz çıkarmaya ihtiyaç duyup duymadığını öğrenmeye çalışın. Bebeğiniz yemeğini yerken sütünü içerken hava da yutmuş olabilir. Bu nedenle gaz çıkarmak onun midesindeki havayı boşaltacak ve daha verimli bir biçimde beslenmesini sağlayacaktır.

Bebeğinizi biberon ile beslerken her 90 ml de bir gaz çıkartmaya çalışın.

Bebeğinizi göğsünüzden emzirerek beslerken göğüs değişimi yaptığınız periyotlarda gazını çıkartmayı denemelisiniz.

Bebeğiniz beslenme sırasında mızmızlık yapmaya başlıyorsa onu gaz çıkartmaya ekstra bir özen göstermeniz gerekmektedir. Huysuzluk yapan bebeğinizin belki de gaz çıkarmaya ve midesindeki havadan kurtulmaya ihtiyacı vardır.

Beslenme bittikten sonra bebeğinizin gazını çıkartın.

Bebeğiniz geceleyin yemek yemek için kalktığı zaman onun gazını çıkarmaya özen göstermelisiniz. Bebeğiniz gece uyanıyorsa ve sizi emmeye de istekli davranmıyorsa gaz onu rahatsız ediyor olabilir. Küçük bir masaj seansı ile bu gazdan bebeğinizi kurtarabilirsiniz.

Yöntem 2: Bebeğinizin Hangi Pozisyonda Daha Rahat Gaz Çıkardığını Tespit Etmeye Çalışın

Bebeğinizi kucağınıza alın, çenesini omzunuza denk getirin, ellerinizi ise onun beline koymayı unutmamalısınız. Bir eliniz ile bebeğinizi taşırken bir eliniz ile de onun sırtını ovarak gazın çıkmasını sağlamalısınız. Bu sırada bebeğinizin çenesinin omzunuzdan destek almasına da dikkat etmelisiniz.

Bu işlemi gerçekleştirirken oturabilir veya ayakta bekleyebilirsiniz. Hatta rahat hissederseniz sallanan sandalyede bile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Bebeğinizin sırtına çok nazik bir biçimde vurmaya başlayın. Yeni doğan bebeğinizin bu vurmaya ve tıpışlamaya bile ihtiyaç duymadan ovma işlemi ile bile gaz çıkartma gerçekleşebilecektir. Bebeğinizin sırtını ovun ve gaz çıkartmasını bekleyin.

Bebeğinize dizinizin üzerine oturtun veya kucağınıza oturtun. Bu işlemi yaparken başını, sırtını ve belini eliniz ile desteklemeye özen göstermelisiniz. Aksi takdirde bebeğiniz kendini dik tutamayacaktır.

Bebeğinizin çenesini bir eliniz ile tutarken bir eliniz ile de sırtını ovamaya devam etmelisiniz.

Pozisyonunuzun doğru olduğundan emin olun kesinlikle bebeğinizin boğazına bir basınç uygulamamanız gerekmektedir. Aksi takdirde boğulma vakaları ile karşı karşıya kalınabilir.

Bebeğinizi midesinin üzerine yatırın. Bebeğinizi dizinize yatırarak sırtına hafif hafif vurmaya veya ovmaya başlayın.

İşlemin daha başarılı bir biçimde ilerlemesi için bebeğinizin çenesinin üst tarafta durmasına özen göstermelisiniz.

Hiçbir pozisyonda başarılı olamadıysanız bebeğinizin gazını çıkartmak için farklı yöntemler denemelisiniz.