Küçük, tatlı ve kürklü hayvanlar olan yavru tavşanların bakımı oldukça zorlu olabilir. Terk edilmiş bir yuva dolusu bebek tavşan bulduysanız veya kendi tavşanınız yavrularını büyütmeyi reddettiyse, büyüyüp gelişmeleri için yavruları sizin beslemeniz gerekebilir. Günün belirli saatlerinde yavruları yeterli miktarda besleyerek hayata iyi bir başlangıç yapmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Yavru Tavşanları Mama İle Besleme

1. Annelerinin yavru tavşanları beslemediğinden emin olun. Bir yavru tavşanı annesinden ayırmadan önce veya annesini kaybettiğinden emin olmadan annesinin yavruyu beslemediğinden ve ona kötü davrandığından emin olun. Anne tavşanlar bebeklerini günde iki kere beslerler. Eğer yavrular sıkıntılı görünmüyorsa, anneleri sık sık onlardan uzak kalsa dahi, kendine zaman ayırıyor demektir ve durumda sisteme dahil olmamanız gerekir.

İhmal edilmiş yavru tavşanlar soğukturlar ve beslenme saatleri geldiğinde birkaç dakika boyunca ağlarlar, mavi renktedirler ve sıvı kaybından dolayı derileri büzüşmüştür.

Bazı anneler bebeklerini reddedebilir, bu durumda annenin yavrulara zarar vermesini engellemek için yavruları başka bir alana taşımak gerekebilir.

Vahşi tavşan yavrularının bulunduğu bir yuva bulduğunuz takdirde, annelerinin öldüğünden emin olmak için yavruları beslemeden önce sıklıkla kontrol edin.

2. Yavru tavşanlar için ayarlanmış doğru sütü satın alın. Yavru bebekleri beslemeye karar verdiyseniz, onlara uygun yapıda bir süt satın almanız gerekecek. Tavşan sütü memeli sütleri arasında en kalorili olanıdır, bu yüzden uygun içerikli sütü aldığınızdan emin olun.

Yavru tavşanlarınızı beslemek için KMR (likit süt) veya keçi sütü satın alın. Bu ürünleri herhangi bir veteriner kliniğinden veya evcil hayvan mağazasından satın alabilirsiniz.

Kaloriyi artırarak anne sütünü taklit etmek için satın aldığınız her bir KMR’ye bir çay kaşığı şekersiz krema ekleyin.

KMR’ye süt asidi (laktik asit) ekleyerek de mamayı zenginleştirebilirsiniz. Bu sayede yavru tavşanınızın bağırsağında yararlı bakteriler yetişir. Süt asidine kimyasal ürünler satan mağazalardan ulaşabilirsiniz.

3. Beslemek için şırınga veya damlalık satın alın. Yavru tavşanlar şişeden beslenmezler, bu yüzden yavruları beslemek için steril şırınga veya damlalık aldığınızdan emin olun. Bu sayede hem annenin meme ucunu taklit edebilir hem de yavrunun aldığı besin miktarını kontrol altında tutabilirsiniz.

Steril şırıngalara ve damlalıklara eczanelerden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca hayvanlarınız için veteriner kliniği veya evcil hayvan dükkânlarından özel ürünler satın alabilirsiniz.

4. Ayarlanmış süt ile mamayı karıştırın. Yavru tavşanlar doğumdan yaklaşık altı aylık olana kadar emzirilir, bu yüzden farklı zamanlarda farklı miktarlarda mama kullanarak yavruyu beslemeniz gerekir. Mamayı günde iki kere verilecek şekilde iki eşit miktara bölerek yavru tavşanınızın yeteri miktarda beslendiğinden emin olabilirsiniz.

Her bir KMR kutusuna bir çorba kaşığı şekersiz krema eklemeyi unutmayın. Aynı zamanda süt asidi de ekleyebilirsiniz.

  • Yeni doğan tavşanlardan bir haftalıklara kadar 4-5 cc mama
  • 1-2 haftalık tavşanlar için 10-15 cc mama
  • 2-3 haftalık tavşanlar için 15-30 cc mama
  • 3-6 haftalıktan sütten kesilen tavşanlara kadar 30 cc mama

5. Yavru tavşanınıza mama verin. Mamayı karıştırdıktan sonra, yavru tavşanınızı günde iki kere besleyebilirsiniz. Yavrunuzu gelişimi süresince sağlıklı tutabilmek için annenin emzirme şekline göre beslemeniz çok önemli.

Anne tavşanlar genelde yavrularını günde iki kere emzirir- gün ağarırken ve batarken.

Yavru anneler beslenmek için sırt üstü uzanırlar. Bu hareketi taklit etmek için yavruyu bir beze sardıktan sonra kucağınıza veya kolunuzun kıvrılma bölgesine yatırabilirsiniz. Eğer yavru tavşanınız bu pozisyonların herhangi birinden hoşlanmazsa elinizden gelen en iyi şekilde besleyin.