Yangın bir doğal afet kabul edilmesine rağmen diğerlerinden farklı olarak çoğunlukla dikkatsizlik sonucu oluşur ve küçük bir ateş bile -eğer hazırlıklı değilseniz- yangına dönüşebilir. Yangının büyümesini önleyecek, her evde ve araçta bulunması gereken en temel alet ise yangın tüpüdür; fakat yanlış yangın tüpü seçimi ve yanlış kullanım yangın oluşumunu hızlandırabilir.Peki dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?

Doğru Yangın Tüpünü Seçme

Bir yangın tüpü her yangın için kullanılamaz, yangınların çıkış kaynaklarına ya da çıkış yerlerine göre yangın tüpünün içeriği de değişir.

[dropcap]1[/dropcap]Kuru Kimyevi Tolu Yangın Tüpleri: Katı maddelerin yada yanıcı sıvı veya gazların sebep olduğu yangınlarda, hafif ve orta büyüklükteki yangınları söndürmek için kullanılır. Fiyat açısından uygun ve performansı yüksek olduğu için en çok tercih edilen yangın tüpü çeşididir.[mam][mom]

[dropcap]2[/dropcap]CO2’li Yangın Tüpleri: B ve C sınıfı yangınlarında kullanılır. Yalıtkan özelliklerinden dolayı elektrik yangınlarında en çok kullanılan yangın tüpü çeşididir. Kullanım sonrası herhangi bir atık ya da tortu bırakmadığı için mutfak, laboratuar vb. gibi yerlerde daha çok tercih edilir.

[dropcap]3[/dropcap]Köpüklü Yangın Tüpleri: A, B ve C sınıfı yangınlarda etkilidir. Köpük, yanan maddenin üzerini kaplayarak oksijeni keser ve yangını söndürdüğü için benzin, mazot yangınlarında çok etkilidir ve akaryakıt terminalleri ve dolum istasyonlarında veya tiner, boya depolarında tercih edilen yangın söndürücüdür. Su bazlı olduğu için elektrik yangınlarında kesinlikle kullanılmamalıdır!

[dropcap]4[/dropcap]Halokarbonlu (HCFC) Yangın Tüpleri: Uçucu ve yalıtkan bir gaz olduğu için ve karbondioksitli söndürücülerden daha uzak menzile etki edebildiği için; bu yangın tüpleri özellikle elektronik kablolarının bulunduğu yerlerde ve bilgi işlem ya da otomasyon odalarında tercih edilir.[adsyatay][adsmobil]

Yangın Tüpünü Doğru Şekilde Kullanma

Yangın tüpünüzü kullanırken yapılması gerekenlere dikkat edin.

  1. Öncelikle ateşi arkanıza alın ve sağlığınızı tehlikeye atmadan yaklaşabileceğiniz kadar yaklaşın.

  2. Tetik mekanizmasını kilitleyen, pimi çıkartın, tüpün valfini sola doğru çevirerek açın.

  3. Tetiğe sonuna kadar basın ve yangına doğru püskürtün.

  4. Yangını ön taraftan arkaya doğru söndürün ve tamamen sönmeden alanı terk etmeyin.

  5. Yangını söndürdükten sonra yangın tüpünüzü omuzunuza asarak götürün ve yangın alanında bırakmayın.

  6. Yangın tüpünü dikkatli bir şekilde saklayın.

  7. Yangın tüplerini 6 ayda bir kontrol ettirilmelidir fakat tüpün markasına bağlı olarak senede ya da 2 yılda bir tamamen boşaltılıp tekrar doldurulmalıdır.

  8. Eğer halkasından duvara montaj edilecekse maksimum yükseklik 90 cm olmalıdır.